| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 10:28 Заглавие: |
|
|
| kibik написа: | | ...Всъщност на компютъра съм заредил осцилоскоп,който ползва микроф.вход,но никога не съм го ползвал-има опасност да се издъни зв.платка.Нискочестотен е и няма постояннотоков вход.Всъщност знае ли някой,колко волта са безопасни в случая? |
И правилно.
И за в бъдеще не го ползвай особенно пък за подобни неща (ремонт на телевизор в не добро здраве). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 11:31 Заглавие: |
|
|
И какъв извод си правим? Макар и досадна първата работа при ремонта е смяната на електролитите.
| Bojilov написа: | | Филтражните електролити по захранванията примерно. |
| Bojilov написа: |
Хвани най-добре и филтражните електролити във вторичните вериги на импулсното захранавне ги смени по ред на номерата.В твоя случай така ще е най-лесно ми се чини. |
| Rumen Rusev написа: | | В твоя случей вадиш и мериш всички електролитни С |
_________________ LZ4XH |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 11:33 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | kibik написа: | | ...Всъщност на компютъра съм заредил осцилоскоп,който ползва микроф.вход,но никога не съм го ползвал-има опасност да се издъни зв.платка.Нискочестотен е и няма постояннотоков вход.Всъщност знае ли някой,колко волта са безопасни в случая? |
И правилно.
И за в бъдеще не го ползвай особенно пък за подобни неща (ремонт на телевизор в не добро здраве). |
Знам,че за високоволтовите вериги не става,но вероятно за проследяване на сигнали по чиповете става.Затова питам,някой ако е използвал или знае безопасните нива.
Вярно,на лаптоп не е много здравословно,но не съм се сетил да гопробвам преди време,когато имах една торба зв.карти,които после изхвърлих. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 11:40 Заглавие: |
|
|
| kibik написа: | ...Знам,че за високоволтовите вериги не става,но вероятно за проследяване на сигнали по чиповете става.Затова питам,някой ако е използвал или знае безопасните нива.
Вярно,на лаптоп не е много здравословно,.... |
-Нива - определя се от входното ниво за стандартизиран звуков сигнал.
-Не е много ясно за кое е "по-безопасно"?
Лаптопа като правило е с разделено галванично захранване (когато е включен в мрежата) и освен това което може да е по-важно в определени ситуации - не е занулен. |
|
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 11:41 Заглавие: |
|
|
Въобще не е подходящ за ремонт на телевизори.Малко невнимание и дефектира и лаптопа.Използвайте го за слаботокова и нисконапреженова техника:усилватели ,цифрови устройства и така нататък. _________________ LZ4XH |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 13:17 Заглавие: |
|
|
| Dimow написа: | И какъв извод си правим? Макар и досадна първата работа при ремонта е смяната на електролитите.
|
Така е,нали първо проверих всички основни захранващи вериги.Нямаше как да сменя всички 30-40 електролити.Без необходимите знания,тези са последните,които щях да сменя...
А за осцилоскопа-звуковите нива на lin. вх/изх са около 1V,което е твърде малко...Основния кусур е ,че не мери постоянни нива.Из нета има други,които нямат тия недостатъци и са за принтерния или USB порт,но изискват малко хардуер... |
|
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 13:43 Заглавие: |
|
|
Много се отклонихме от темата и ще ни сложат ключа.По добре не рискувайте лаптопа.Има изключително много уреди специално за тия изследвания в телевизорите на цена многократно по ниска от тази на лаптопа . _________________ LZ4XH |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 13:58 Заглавие: |
|
|
| kibik написа: | | Нямаше как да сменя всички 30-40 електролити.Без необходимите знания,тези са последните,които щях да сменя.. |
Именно...знания +опит+мерене с оццилоскоп +усет спестяват
смяната на тия 30-40 кондензатора!
А поголовната смяна води до: "разкопаване" на шасито и
и следващия след Вас има да се чуди кое и защо?!;
потенциална опасност от неволно обръщане поляритета;
набиване на някой "пирон"(смяна на изправен с ментак); и др.
Радвам се ,че тв-то вече работи по-добре! |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 14:30 Заглавие: |
|
|
| emoome написа: |
Именно...знания +опит+мерене с оццилоскоп +усет спестяват