| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 29, 2005 13:34 Заглавие: |
|
|
Ама не се изключва бе пич,а отива на -Vdd.Не знам за какво му е,но да поспорим е целта,макар че мойе да станем досадни на колегите  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 29, 2005 18:09 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Stoy4o ако знаеш за какво му трябва на charli тази схема ще разбереш колко неуместно е да се използва микроконтролер. |
Е айде кажете за какво му трябва ,белки и ние научиме нещо. Толкова голяма тайна-"Know how" ли е?
Относно това: | Цитат: | | Относно клипването в минус - това ще запушва съответния диод и съответното рамо ще се изключва от сумирането, ще работи другото, което отговаря за съответната полувълна и има необходимия коеф. на усилване. | съм съгласен ,вярно е че ще отиде в насищане на - но диода не го пропуска на изхода към суматора,което си е равносилно на изключване.Нали така се правят детектори с висока линейност при ниски входни напрежения с ОУ. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 30, 2005 13:00 Заглавие: |
|
|
| Извинявам се че в последните 2-3 дена не проверявах как се развиват нещата относно моя пост. Схемата няма нищо общо с предишни теми които съм пиал. Тази схема е необходима на баща ми който работи в Кремиковци ... Имат някакъв проблем с управлението на някакви двигатели та трябвало да се коригира регулатора по скорост. Вариантите с микроконтролери е недопустим. Не се мислете че ви будалкам, пък дори и да е така мисля че решението на задачата ще е в полза на всички нас. Ще погледна схемите които е дал Zdrav, след това ще си дам мнението .. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 30, 2005 18:57 Заглавие: |
|
|
| Втория опит си е точно това което ти трябва -по моето скромно мнение,ако няма други изисквания. Може би би станало и с еднополярно захранване и 324 или 358 ОУ ,ако нямаш претенции за бързодействие! Успех! |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 8:26 Заглавие: |
|
|
Щом е за Кремиковци, значи работата е по-отговорна. Не че задвижването на подемна клетка не е отговорно, но все пак едно е да се обсъжда на теория друго е да се направи действащо устройство. За това ще си позволя и малко уточнение на моето скромно лично мнение.
Първият вариант с еднополярните ОУ има недостатъка, че разчита на насищането в нула на изхода им за да извърши своеобразното детектиране на входния сигнал. MCP604 изглежда, че излиза твърде бавно от подобно състояние и схемата ще бъде толкова бавна, че едва ли ще има практическо приложение.
При втория вариант за ОУ е добре да се използва бърз(с висок "slew rate"). На схемата съм сложил TL074 защото е разпространен. Трябва да се провери дали входното съпротивление на схемата като цяло ще бъде достатъчно високо за нуждите. Ако е необходимо може също така да се компенсира и "офсета" на ОУ. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 10:50 Заглавие: |
|
|
| Тъй като нямам време да измислям на Чарли схеми,няма повече да споря,само този пост.До колкото разбрах, когато входното напрежение се изменя от 0 до 5 волта,изхода трябва да е положителен и да се изменя от 0 до 0.5*5= 2.5 волта.Когато входното се изменя от -5 до 0 изхода трябва да се изменя от -5*0.7=-3.5 до нула.В твоята схема от операционните усилватели с диодите по ниско напрежение от 0.6 волта не може да се очаква, защото тогава се отварят диодите в изходите им.За това още от началото имаш чупка или стъпенка в диапазона от 0до 0.6 волта за изхода.Да не говорим ,че отрицателни напрежения изобщо не се очакват.Край на коментарите. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 13:28 Заглавие: |
|
|
Stoy40 нищо ние си разбрал братко-схемата трябва да дава на изхода си винаги положително напрежение-не знам какво има за спорене | Цитат: | Uvx=(приблизително)0V -> Uizh=(приблизително)0V
Uvx=+Uvar -> Uizx=+Ku1*Uvar
при отрицателно напрежение на входа:
Uvx=(приблизително)0V -> Uizh=(приблизително)0V
Uvx=-Uvar -> Uizx=-(Ku2*Uvar) |
Второ -прочети малко теория на изправителите с ОУ или виж същата тази схема в книгата "Изкуството на схемотехниката " и ще си обясниш защо няма да има прагче 0.6 волта -то ще бъде намалено К пъти където К е усилването на ОУ без обратна връзка ,защото докато не се отпуши диода и не подаде във обратната връзка напрежение ,схемата е с отворена верига и максимален Ку например 100 000. Оттук следва че прага ще е някъде микроволти няма какво да спорим! Надявам се да съм успял да ти разясня нещата ,ако ли още се съмняваш -прочети още литература по въпроса! Успех! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 13:38 Заглавие: |
|
|
| Имам пред вид входни напрежения от -1 до 0 волта.И за какво са ви детектори след като никъде не казано че тия напрежения входни се изменят по някакъв периодичен закон??.....И повече няма да участвам! |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 14:23 Заглавие: |
|
|
Stoy40 то май края на спора ще дойде като ти изпратя по пощата налепена постнатата тема. Ама май на charli ще му е по-нужна.
В един руски форум бях свидетел как се спори за закона на Ом.
Нека да не изпадаме в подобни ситуации. Схемата на свързване на ОУ-тата с диодите е класическа схема на прецизен изправител и не я откриваме ние тука. Изходния диод е включен във обратната връзка на ОУ и по този начин ОУ ще го поддържа отпушен и при много ниски входни напрежения, както вече каза и ELP - миливолти.
Това важи и при входни напрежения от -1 до 0 V за които ти говориш. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
|