Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV tensai pc-08x8 , след около час изключва - Поправен
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
asenpp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 11, 2008 20:08    Заглавие: Отговорете с цитат

vladimirstanoev написа:

2. До този момент нямаш регистрирано забиване с откачен fuse резистор на 12-те волта и затова след пробата на 20-те волта, изчакай да забие и само с изключени 12.
3. По същите причини премести лампата от колектора на крайния върху С820 и извади L805. По този начин, ако забива ще трябва да се провери само С820(който вече си сменил) и D812, който също трябва да смениш.
След тези проби 100% ще си наясно дали проблема е от телевизора или само от захранването. Ако имаш въпроси - питай, ако не - чакаме да докладваш.

С изключени 12в - 3 часа (околната температура да е била 17-18 гр.)
С изключени 12в и 20в , включена лампа на С820, окъсено реле, и извадена L805 - час и 15 мин (тук темп е около 23)
Мислех да пусна една проба с други диод D812 и С820, но се сетих че телевизора след някое врене на стендбай - при пускане все едно е забил, а тогава горните не са включени изобщо.
Времето за забиване според мен СЕ влияе от температурата в стаята
Това е . ЯВно е в захранването.

П.П.
Има ли начини за провека на импулсния траф, освен презапояване на жиците към крачетата?
-----тука някъде имаше точно за голдстар със такъв симптом - че бил спукан - това може ли да се види? също става топъл но но не много----
http://fileshare.eshop.bg/repair_tips.php?search_rt=CY14A86
това може ли да се види?

П.П.П.
На главния кондензатор (300в ) напрежението като работи е 317в , като заби беще пак толкова , може би 315-316в

Пробвал съм да го включа с кабел от касетофон директно на конектора на платката - същото (това заради щепселите Wink

П.П.П.П
Тъй като не ми се мотае шаси със TDA 4601, откъде ще ме посъветвате да търся? (София)
А трансформатора? 151-305А , може ли да се намери? . Или шанса да е от него не е голям?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 12, 2008 2:20    Заглавие: Отговорете с цитат

asenpp написа:
Мислех да пусна една проба с други диод D812 и С820
За С820 си писал, че е сменен, а за D812 не беше лошо да го смениш, че ефекта от него може да е същия.
asenpp написа:
На главния кондензатор (300в ) напрежението като работи е 317в , като заби беще пак толкова , може би 315-316в
Това означава, че проблема не е във веригата от кондензатора до щепсела и контакта. Very Happy
asenpp написа:
А трансформатора? 151-305А , може ли да се намери? . Или шанса да е от него не е голям?
Може да е от трафа, но него го остави накрая, последен, като за десерт Wink
asenpp написа:
Тъй като не ми се мотае шаси със TDA 4601, откъде ще ме посъветвате да търся? (София)
При последното търсене на TDA4601 още в магазините измерих около 50-60 ментета, на които радиатора свиреше към 5-ти, вместо към 6-ти крак. Разбира се, че ако свирне към правилния 6-ти, това съвсем не означава, че схемата ще тръгне. Но поне при теб проверката е лесна: ако захр. тръгне - значи схемата е ОК, а ако не тръгне - значи си купил менте. Почти невъзможно е да купиш схема със същия дефект. Преди няколко месеца купих работещи от Наско на ул. Братя Миладинови, но дали сега е така - не знам.
А в първичната, освен гасящата верига на ключовия и "главния кондензатор", не разбрах, какво всъщност си сменил?
asenpp написа:
тримера (свалян, пегледан - изглежда добре)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rumen Rusev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Белцов

МнениеПуснато на: Сря Мар 12, 2008 8:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Прегледай много внимателно пистите на платката около захранването каза че доста е пипано.Може да има спукване което да е трудно забележимо.За това може да калайдисаш пистите за да си сигурен.
Върнете се в началото
Dimow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Сря Мар 12, 2008 14:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодарение на емооме имаме схемата на GOLDSTAR PC-08X08.Tук виждам допълнителен транзистор и различия в схемата която споменах по горе.Как е при вашия телевизор?
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/6/1444_046.BMP
http://www.picvalley.net/u/6/1444_046.BMP

Последната промяна е направена от Dimow на Сря Мар 12, 2008 14:54; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
asenpp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 12, 2008 14:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно такава е.
Абе май го оправих , ама все още са минали само 3 часа, та ако са закрепи още толкова ще пиша

Издържа 5 часа и нещо!!!!! Very Happy Very Happy Very Happy
Сега съм го сглобил и пуснал на 24 часов "burn in) Wink А дано!!! ---(ден по-късно) Изкара си ги Smile -----
Че не споменах , ама съм го обещал на тъщата Wink

Сега по темата:
Преди да подхвана темата бях изтеглил схемата на шасито (вярно че с друго управление, но до там не бях стигнал)
Бях сменил Всички!! електролитни кондензатори в захранващия блок и тези след импулсния трансформатор.
С омметър бях проверил всички резистори и диоди в захранващия блок . Смених Р804 и Р817 , защото единия ми даваше 300к, Р803 и Р811 , защото ми се струваше че греят много, С811 - близо до Р811 Confused
BU2508AF , защото на схемата е BU508DF Confused

asenpp написа:

Сега съм го включил на базата на транзистора в захранването - тука изглежда огледално!!! при работещ телевизор--(след половин час работа вече е нещо съвсем друго - но телевизора си работи!!!)

-Тука се отклонихме малко, но съм изключително благодарен за краткия курс по проверка на телевизор - "Вълшебната лампа" Wink
И така до вчера, когато се оказа че явно проблема е в захранването.
Бяха останали непроверени освен TDA4601 и импулсния трансформатор, само неелектролитните кондензатори, така че ги подхванах тях.
-махам С808, телевизора пали - подозрителен!
-махам С810, телевизора не пали, значи този работи, слагам онзи който беше на С808 (същата стойност), телевизора пали, слагам другия на С808 и продължавам натам.
-махам С809, телевизора пали - подозрителен! Изравям от боклуците един 100pF И пускам!!!
И така 5 часа и нещо. Осцилоскопа на WF1 си показва хубава стабилна картинка през цялото време (по-горе съм се цитирал че след известно време картинката ставаше доста размазана)

С809

на картинката на Dimow се вижда
Гаден, малък, мизерен, ... .... .... .... .... .... кондензатор!!!!!!

Най-накрая, но не на последно място Благодаря на всички отзовали се в темата. Специално на vladimirstanoev , без помощта на когото имаше реален шанс телевизора да срещне кофата Laughing
Ами това е . Направихме една хубава , Дълга Smile и според мен полезна тема Very Happy

Забравих за мултицета, че по-добре Без отколкото Куц......... Laughing

Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 1:37 am

Три години по-късно: не е мръднал Smile

- Embarassed припонмих си мъките Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети