Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Консумация на луминесцентни лампи
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
flex
Гост

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 17:18    Заглавие: Консумация на луминесцентни лампи Отговорете с цитат

Измерих тока на едно осветително тяло с две пури по 58W и се оказа че е 1.2A.Възможно ли е да има такива големи загуби в дроселите или уреда не ми е верен?Измерването направих с ампер клещи.
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Луминисцентните лампи само се палят на 220В. След като се запалят напрежението в/у тях е около 50В (по спомени) и зависи от мощността на лампата. Остатъка от входното напрежение е в/у дросела
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 19:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямаш грешка. Виж колко е тока на твоята лампа http://www.electrostart.com/page.php?6
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

По тая логика дросела трябва да е печка. Аз знам че луминисцентните лампи палят на около 400 волта - по спомени, студен катод (подобно на луминисцентната) - от 800 до 1500 волта... Та да си дойдем на думата. Дросела със своята индуктивност прави тия около 400 волта, стартера е да даде някъв пиков ток за да запали лампата и се получава трептене... Вероятно връща някакви смущения към ампер клещите, затова се получават тия 1,2А. В някои луминисцентни лампи има филтров кондензатор, явно да филтрира тия смущения...
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 21:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Не търсете топлата вода, производителя си го е написал, виж в линка по-горе колко е консумацията на лампа 58Вт + дросел Arrow 0.67А .За две 1.34А, така че е напълно нормално това което е измерил.
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 21:40    Заглавие: Re: Консумация на луминесцентни лампи Отговорете с цитат

flex написа:
Измерих тока на едно осветително тяло с две пури по 58W и се оказа че е 1.2A.Възможно ли е да има такива големи загуби в дроселите или уреда не ми е верен?Измерването направих с ампер клещи.

Клещите мерят "пълен" ток Exclamation
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 25, 2008 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Milen_haskovo,
Включи една луминисцентна лампа и след като запали премери в крайщата й колко волта има... Exclamation
А дросела не грее, защото има дефазиране м/у ток и напрежение
реактивно съпротивление
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Сря Мар 26, 2008 0:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам спомени че се пали на 400 волта, понеже съм правил импулсни инвертери за палене с 12V... Слагаше се едно трафче 220V/6V като на вторичната се пускат модулирани 12 волта. Незнам как е с напрежението от мрежата, ама измерването може и да не е много вярно заради дросела - индуктивността "малко" променя данните от уредите...
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Мар 26, 2008 6:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Това върху дросела в по голямата си част са реактивни загуби, така че не са загуби тъй като се връщат в мрежата и дросела не загрява от тях. Друг е въпроса че в дросела се губи и доста актива енергия, което са си загуби.
flex
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 26, 2008 9:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси на всички за отговорите.Все пак не ми стана ясно каква енергия ще отчете електромера такава еквивалентна на работата на консуматор 2*58W или 220*1,2=264W?Заинтересувах се от това защото на един обект монтирах 9 лампи 2*58W ,по проект бяха дадени 10 и в таблото беше 10A предпазител,а P по проект беше 1,2kW.На практика аз стигнах до извода че това не е вярно защото тока през предпазитела беше 12А и той грееше и няколко пъти изключи.Много ще съм ви благодарен ако ми кажете къде е грешката.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети