| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
flex Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 25, 2008 17:18 Заглавие: Консумация на луминесцентни лампи |
|
|
| Измерих тока на едно осветително тяло с две пури по 58W и се оказа че е 1.2A.Възможно ли е да има такива големи загуби в дроселите или уреда не ми е верен?Измерването направих с ампер клещи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 25, 2008 19:29 Заглавие: |
|
|
| Луминисцентните лампи само се палят на 220В. След като се запалят напрежението в/у тях е около 50В (по спомени) и зависи от мощността на лампата. Остатъка от входното напрежение е в/у дросела |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Мар 25, 2008 19:46 Заглавие: |
|
|
По тая логика дросела трябва да е печка. Аз знам че луминисцентните лампи палят на около 400 волта - по спомени, студен катод (подобно на луминисцентната) - от 800 до 1500 волта... Та да си дойдем на думата. Дросела със своята индуктивност прави тия около 400 волта, стартера е да даде някъв пиков ток за да запали лампата и се получава трептене... Вероятно връща някакви смущения към ампер клещите, затова се получават тия 1,2А. В някои луминисцентни лампи има филтров кондензатор, явно да филтрира тия смущения... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 25, 2008 21:01 Заглавие: |
|
|
Не търсете топлата вода, производителя си го е написал, виж в линка по-горе колко е консумацията на лампа 58Вт + дросел 0.67А .За две 1.34А, така че е напълно нормално това което е измерил. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 25, 2008 21:40 Заглавие: Re: Консумация на луминесцентни лампи |
|
|
| flex написа: | | Измерих тока на едно осветително тяло с две пури по 58W и се оказа че е 1.2A.Възможно ли е да има такива големи загуби в дроселите или уреда не ми е верен?Измерването направих с ампер клещи. |
Клещите мерят "пълен" ток  |
|
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 25, 2008 21:42 Заглавие: |
|
|
Milen_haskovo,
Включи една луминисцентна лампа и след като запали премери в крайщата й колко волта има...
А дросела не грее, защото има дефазиране м/у ток и напрежение
реактивно съпротивление |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 0:42 Заглавие: |
|
|
Имам спомени че се пали на 400 волта, понеже съм правил импулсни инвертери за палене с 12V... Слагаше се едно трафче 220V/6V като на вторичната се пускат модулирани 12 волта. Незнам как е с напрежението от мрежата, ама измерването може и да не е много вярно заради дросела - индуктивността "малко" променя данните от уредите... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 6:53 Заглавие: |
|
|
Това върху дросела в по голямата си част са реактивни загуби, така че не са загуби тъй като се връщат в мрежата и дросела не загрява от тях. Друг е въпроса че в дросела се губи и доста актива енергия, което са си загуби. _________________ home studio |
|
|
 |
flex Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 9:27 Заглавие: |
|
|
| Мерси на всички за отговорите.Все пак не ми стана ясно каква енергия ще отчете електромера такава еквивалентна на работата на консуматор 2*58W или 220*1,2=264W?Заинтересувах се от това защото на един обект монтирах 9 лампи 2*58W ,по проект бяха дадени 10 и в таблото беше 10A предпазител,а P по проект беше 1,2kW.На практика аз стигнах до извода че това не е вярно защото тока през предпазитела беше 12А и той грееше и няколко пъти изключи.Много ще съм ви благодарен ако ми кажете къде е грешката. |
|
|
 |
|