| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gggggggggggg Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 10:15 Заглавие: земята става ли за нула |
|
|
| здравейте гледам че във форума има доста компетентни на тема електричество хора искам да попитам за един проблем който ми се отвори и едно евентуално решение което съм измислил имам прекаран кабел на разтояние около 70 метра от таблото под земята двужилен фаза и нула обаче единия е прекъснат някъде под земята естествено не на видно място където може да се оправи лесно та мисълта ми е мога ли да използвам здравия за фаза а на посоченото място да забия един метален кал и да го използвам за нула ще включвам два трансформатора по 60 вата на 12 волта не е някъкъв мощен консуматор ще се получи ли според вас |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 10:40 Заглавие: |
|
|
| по лесно и евтино е да смениш кабела (не търси къде е прекъснат) |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 11:45 Заглавие: |
|
|
Не, това е сложно, скъпо и няма да можете да го направите. Сменете кабела. Освен това съществуват прибори, с които се открива къде точно е прекъсването. Ел. снабдяване разполага с такива. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
gggggggggggg Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 12:50 Заглавие: |
|
|
| не става да се смени кабела той е 70 метра в земята на дълбоко с плочки отгоре не става тоя вариант пък и местото през което минава е общинска собственост не може да се копае току так |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 13:44 Заглавие: |
|
|
Не е сигурно колко волта ще изкараш от земята за нула (при всички случаи под 220) , а пък и ще се влияе напрежението от влажността на почвата - дъжд, суша...и от консумацията...  |
|
|
 |
dobrin_67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:18 Заглавие: |
|
|
Преди години монтирах една лампа на една пътна врата която да се включва от две места, и зада спестя третия кабел забих една метална пръчка в земята за проба на не повече от една педя.
Като полях една чаша вода лампата светна. До тук добре задачата изпълнена чашите налети. На масата вече се уточняваме че все пак за да върши работа заземлението трябва да се вкопае по на дълбоко и да се направи по здраво. Но както повечето неща временните оставт постоянни. В краинна сметка лампата светеше в дъждовно и влажно време, а като рече да изсъхва постепенно намаля. След няколко месеца като отидох пак там издърпах пръчката защото реших че си е достатъчно опасно.
Та в краина сметка ако се направи достатъчно добро заземление може ида върши работа за нещо по неотговорно. |
|
|
 |
gggggggggggg Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:24 Заглавие: |
|
|
| какво точно имаш в предвид за добро заземление метър или повече пръст е там където ми трябва да го направя и ще има ли някакъв проблем като минават хора на около консуматора ми е слаб около 150 вата някъде |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:29 Заглавие: |
|
|
Що ли има отделна жица за нула, ами не направят някоя икономия
Как мислиш
По един колец до всеки консуматор и работата опечена. |
|
|
 |
gggggggggggg Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:38 Заглавие: |
|
|
| не го питам това за да правя икономии просто ми се налага бе хора възможно ли е или не и ако е възможно безопасно ли е да се ходи после върху тая трева където ще е забит тоя кол |
|
|
 |
dobrin_67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:41 Заглавие: |
|
|
Просто споделям какви глупости съм вършил и какъв е бил резултата.
Не мисля че някой от колегите тук ще те насърчи като ще е спокоен че е технически издържано. |
|
|
 |
|