Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

земята става ли за нула
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gggggggggggg
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 10:15    Заглавие: земята става ли за нула Отговорете с цитат

здравейте гледам че във форума има доста компетентни на тема електричество хора искам да попитам за един проблем който ми се отвори и едно евентуално решение което съм измислил имам прекаран кабел на разтояние около 70 метра от таблото под земята двужилен фаза и нула обаче единия е прекъснат някъде под земята естествено не на видно място където може да се оправи лесно та мисълта ми е мога ли да използвам здравия за фаза а на посоченото място да забия един метален кал и да го използвам за нула ще включвам два трансформатора по 60 вата на 12 волта не е някъкъв мощен консуматор ще се получи ли според вас
Върнете се в началото
ganevec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: русе

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

по лесно и евтино е да смениш кабела (не търси къде е прекъснат)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 11:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Не, това е сложно, скъпо и няма да можете да го направите. Сменете кабела. Освен това съществуват прибори, с които се открива къде точно е прекъсването. Ел. снабдяване разполага с такива.
gggggggggggg
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 12:50    Заглавие: Отговорете с цитат

не става да се смени кабела той е 70 метра в земята на дълбоко с плочки отгоре не става тоя вариант пък и местото през което минава е общинска собственост не може да се копае току так
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 13:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е сигурно колко волта ще изкараш от земята за нула (при всички случаи под 220) , а пък и ще се влияе напрежението от влажността на почвата - дъжд, суша...и от консумацията... Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БУРГАС

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди години монтирах една лампа на една пътна врата която да се включва от две места, и зада спестя третия кабел забих една метална пръчка в земята за проба на не повече от една педя.
Като полях една чаша вода лампата светна. До тук добре задачата изпълнена чашите налети. На масата вече се уточняваме че все пак за да върши работа заземлението трябва да се вкопае по на дълбоко и да се направи по здраво. Но както повечето неща временните оставт постоянни. В краинна сметка лампата светеше в дъждовно и влажно време, а като рече да изсъхва постепенно намаля. След няколко месеца като отидох пак там издърпах пръчката защото реших че си е достатъчно опасно.
Та в краина сметка ако се направи достатъчно добро заземление може ида върши работа за нещо по неотговорно.
Върнете се в началото
gggggggggggg
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:24    Заглавие: Отговорете с цитат

какво точно имаш в предвид за добро заземление метър или повече пръст е там където ми трябва да го направя и ще има ли някакъв проблем като минават хора на около консуматора ми е слаб около 150 вата някъде
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Що ли има отделна жица за нула, ами не направят някоя икономия Confused
Как мислиш Question
По един колец до всеки консуматор и работата опечена.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gggggggggggg
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

не го питам това за да правя икономии просто ми се налага бе хора възможно ли е или не и ако е възможно безопасно ли е да се ходи после върху тая трева където ще е забит тоя кол
Върнете се в началото
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БУРГАС

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 15:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Просто споделям какви глупости съм вършил и какъв е бил резултата.
Не мисля че някой от колегите тук ще те насърчи като ще е спокоен че е технически издържано.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети