Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Мишена за пневматично оръжие
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rook
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Апр 18, 2008 16:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаме механични мишени, които като ги удариш в центъра и капачето пада. В мишената е разпробит отвор (да речем 40мм) и отзад има капаче което е закрепено в долния край (панта) и е свободно в горния. Когато мишенат бъде уцелена в отвора, т.е. попадението е по капачето, то пада. Проблема при тях е, че маломощните пушки не могат да го съборят(особено когато е в долния край близо до пантата), а мощните го събарят където и да уцелят мишената (т.е. без да са уцелили отвора). Това което искам е да направя безконтактна мишена. Съчмата да минава през мишената без да се оказва някакво механично въздействие. Причината - да се отчита правилно попадението, както от маломощни, така и от мощните пушки. Основния проблем е как да направя така, че да отчита мишената, кога съчмата е минала през отвора. Исках да премахна механично-електрически вариант поради причата, която я има и при механичните мишени.
нормална механична мишена (изглед отстрани и посоката на съчмата е от дясно на ляво, лявата мишена е заредена, а дясната е уцелена)

това нагънатото и тънкото е въженцето за зареждане. Искам да премахна тази движеща се планка (обясних защо) и да поставя някакъв датчик който да отчита преминалите през отвора сачми.
@ ganevec отчитането на минапа съчма през дупката е основния проблем. аз исках да се отчита и удара в мишената за да се избегнат фалшивите попадения (когато например се удари съчмата в мишената и се пръсне, някое пърченце може да мине през отвора).
Благодаря на всички за идеите.
@ *joda Най-най лесен ми изглежда варианта да отделя планката която ще е за дупката от мишената и да монтирам по един пиезо датчик на мишената и на планката която ще регистрира преминалите през отвора сачми. Добър ми се струва и начина да се направи намотка след дупката(защото ще е безконтактен метода на отчиане), но ми се струва сложно като изпълнение. Този с със струните от китара ми се струва още по-сложен Smile .
Мишените са за многократна употреба и всякакъв вариант в който да е заложено умишлено сменянето на някакъв консуматив е неудобен.
Знам, че искам мнго Smile . Отново ви благодаря за отговорите които сте дали и се надявам да се стигне до някакъв добър вариант.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 8:08    Заглавие: Отговорете с цитат

rook написа:
Най-най лесен ми изглежда варианта да отделя планката която ще е за дупката от мишената и да монтирам по един пиезо датчик на мишената и на планката която ще регистрира преминалите през отвора сачми.

Според мен това е варианта. Другият не става, защото оловото няма да повлияе на индуктивността на намотката. Ако ставаше така, хронографите щяха да се правят на този принцип, а не фото.
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако се направи закрепването, както е в attachment и синьото е датчика /оптичен, индуктивен и т.н./ мисля, че би могло да се направи. Ако съчмата уцели отвора, то подвижната част отзад ще мръдне назад от удара и ще се отмести от датчика. Проблема с разликата в чувствителността горе и долу може да се намали, като окачването се реализира по- нависоко от горната част.

EDIT: датчика може да бъде отстрани, а не отдолу, като по този начин съчмите няма да падат върху него.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

@bobykafe проблема на този вид мишена (която си дал и на останалите подобни) е, че когато мощна въздушна пушка не уцели отвора (дупката), а някъде по мишената, то тя тяка се разтриса (разтреперва), че капачето(подвижната част) се мърда все едно е ударено от маломощна въздушна пушка. Това е основния проблем поради, който искам да няма механично отчитане. Разликата в мощностите на пушките е голяма. Ако бяха еднакви пушките, щяхме да настроим всяка една мишена без проблем, независимо от нейния тип и изпълнение. Пак ще кажа че когато има механична движеща се част, то тя трябва да не се влияе от силата на пушката, а това е много трудно да се направи. Първоначално се бях спрял на безконтактно отчитане, но явно няма подходяща схема (датчик).
Отново Ви благодаря за съветите които ми давате.
Върнете се в началото
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 20, 2008 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Само в метал детектор е спасението (металотърсач). За да не засядат парчета в тялото на бобината, на входа на отвора от страната на стрелеца, ще се направи скосен метален обръч (бордюр), който да отбива сачмите към стената (периферията) на мишената, а и самата бобина може да отстои на 5-6 cm зад стената, за има място да падат парчетата.
P.S.: Конструкцията се усложнява, но това е мишена за многократна употреба все пак.
За регистриране на попадение извън десятката, могат да се ползват най-обикновени електретни микрофончета или пиезо датчици, залепени към дъното на мишената, свързани синфазно. За да не се регистрира шум от вятър, най-добре е тялото да се изработи от дебела желязна плоча. Отделно за сигнала от микрофоните ще има и лентов звуков филтър, който да пропуска само характерния шум от удар на сачма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети