Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване на UPS с електроагрегат

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
batman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 23, 2008 11:25    Заглавие: Захранване на UPS с електроагрегат Отговорете с цитат

Имам следния проблем на който търся решение от доста време. Имам бензинов двутактов агрегат за 220 V монофазен с работна мощност 650W и максимална такава 800 W. Правя опити с агрегата да захраня UPS 1000VA, като искам да подчертая че устройствата закачени към него не превишават мощността от 400W. При свързването на агрегата с UPS-a и при опит от негова страна да премине от акумулаторно към мрежово захранване се получава включване за секунда и пак преминаване към акумулаторно захранване.
За мен е ясно че един от двата параметъра (честота, напрежение) не се приемат от UPS-a. При измерванията които направих напрежението на агрегата е 245V на празен ход, а при натоварен режим 230 V респективно честотата 51Hz при празен ход и 50,5Hz в натоварен режим.
Искам да попитам според вас къде е проблема в напрежението или в честотата. И другия ми въпрос е ако е в напрежението проблема какво мога да използвам за стабилизация на 220V.
Благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Technician
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 26, 2008 11:11    Заглавие: Re: Захранване на UPS с електроагрегат Отговорете с цитат

Според мен проблема е във Ups-a ,те са много капризни към напрежение и честота и към генератора трудно ще го подкараш,може би проблема ще се реши ако филтрираш по добре напреженито което идва от генератора,пробвай със RC-филтър мисля че те са най-добрите филтри,при пералните много често се ползва такъв филтър.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ji4kajiata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 26, 2008 12:49    Заглавие: UPS Отговорете с цитат

Какъв е агрегата с инвертер, или вадвт направо от намотките с филтри. Ако е с някакъв инвертер и напрежението е правоъгълно, това е проблема. Ако не е, значи търси някакъв филтър и тои трябва да бъде RLC. Ако е втория вариянт играта ще е голяма. Wink Smile

Atheros - истинският контролер!
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Апр 26, 2008 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Това,което искаш да правиш е резервирано захранване на агрегата,който пък е нестабилен по презумпция (китаец от турски произход) Confused Става само с юпиес ,който работи непрекъснато в режим мрежово захранване-акумулатор-изход 220 волта.Скъпо удоволствие.
В твоя случай,аз бих накарал агрегата да зарежда директно акумулаторите.Ако е един и напрежението е на 12 волта направо ползвай дванайсетволтовия изход на агрегата мисля, че има такъв.Ако юпиеса е 24 волта слагаш траф и изправител .Зареждаш непрекъснато акумулатора,а юпиеса няма мрежово захранване и бачка та ушите му пукат Laughing
Върнете се в началото
batman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 26, 2008 21:53    Заглавие: Опити Отговорете с цитат

vladimir_ki4ev Да и на мен ми дойде тази идея да понижа напрежението до 24 V и да атакувам акумулаторите но я се позамисли малко. Първо тока за 1kW UPS при 24 V e 40A нали. А и помисли друго примерно UPS e работил на акумулатори и напрежението е паднало с няколко волта и акумулаторите са изтощени какво според тебе ще стане ако се направи комутация към тях със така да се каже неограничен източник на ток (40А). Това напрактика означава токов удър.

Искам да кажа че не е от самия UPS направих опити с други марки и модели резултата е един и същ. Последните опити които направих е с стабилизатор на 220 V реализиран с трансформатор, дросел и латер. Опита който проведох се получи и се оказа че не в честотата е проблема а във напрежението и по точно скоростта с която се изменя поради нестабилността на генератора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 5:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Опита който проведох се получи и се оказа че не в честотата е проблема а във напрежението и по точно скоростта с която се изменя поради нестабилността на генератора.

Ами нали за това са предназначени UPSте.Просто тези електроагрегати не са за захранване на прецизна апаратура ,тя и цената им е такава.
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 7:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Христос възкресе!
Имах същия проблем с UPS "APC"
Отстраних го като в настройките на UPS-а дадох максимално широките граници на входното напрежение. Не си спомням, но мисля че нямаше настройки за мрежовата честота.
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 8:16    Заглавие: Отговорете с цитат

tchav написа:
но мисля че нямаше настройки за мрежовата честота.

Така е.
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де , щом те притеснява подключването на (40 ампера) ползвай импулсно с мек старт и токова защита (ограничаваща мах тока).Мисля ,че все пак това ти е единственото разумно решение.
Между другото навремето го мислех нещо такова,като идеята е да се сложи алтернатор от камион.Отпадат всички притеснения.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 28, 2008 0:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Поръчал съм стабилизатор на 220V, който се състои от латер и серво мотор за управление. Тези дни ще направя опити с него и ще споделя резултата, но ми се струва че ще се наложи да добавя и дросел.

А за варианта със понижаване на напрежението, след това изправяне, схема за стабилизация, ограничаване по ток. Просто си мисля че това не е най елегантното решение а да не говорим че ще се наложи и допълнително охлаждане на UPS - a поради фактам че той не е изчислен да работи дълго време например 3 часа или повече. По доброто решение да оправя 220V на входа

Благодаря на всички.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети