| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dmx888 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 6:14 Заглавие: Комутатор за дюзи |
|
|
| Здравейте търся схема на комутатор за дюзи или поне някаква схема която ще може да генерира правоъгълни импулси които да накарат дюзата да цъка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pa4oo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 7:10 Заглавие: Re: Комутатор за дюзи |
|
|
[ако го искаш да ги чистиш с ултразвукова вана аз на един приател му
направих с NE 555 една схемичка да включва и изключва едно реле
през 5 сек. което отваря и затваря дюзите. |
|
|
 |
dmx888 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 13:22 Заглавие: |
|
|
| Точно за това ще го ползвам да чистя дюзи , но на мен ще ми трябва да бъде с по - голяма честота например няколко импулса в секунда. |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 13:48 Заглавие: |
|
|
Правих такова и работи перфектно. Схема не мога да дам, защото не помня какви стойности съм слагал. Ама ще кажа как съм го направил. За всеки с познания-няма да е трудно да го изработи и без схема. Генератор- 555 с два потенциометъра за регулиране на честотата и коефицента на запълване. Това второто е важно. Кондезтора на генератора трябва да е оразмерен за основна честота 10-100Hz.
Изходен елемент-полеви транзистор с по голям импулсен ток. Който е проверявал съпротивлението на бобината-знае че е 1-2ом. Задължително голям електролитен кондезатор при самата електроника, преди кабелите за бобината. Май 4700uF сложих.
Но най важно е добър избор на коефицента на запълване. Това се сещам засега. Може и някъде да съм си рисувал нещо със стойности, ама не знам къде е. _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
dmx888 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 21:53 Заглавие: |
|
|
Проблемът е че аз нямам достатъчно познания за да е направя без схема , но ако имам схема и стоиностите на елементите нещата щяха да са съвсем различни.
Ето тук съм намерил една схема , но незнам дали ще върши някаква работа надявам се вие да ме посъветвате.
 |
|
|
 |
dmx888 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 06, 2008 5:56 Заглавие: |
|
|
| Какво става май ме забравихте кажете дали става схемата или не. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Вто Май 06, 2008 8:28 Заглавие: |
|
|
Ако С1 е 100 микрофарада честотата ще е около 1Hz - половин секунда дюзата ще е отворена и половин секунда затворена. Разбира се изхода на 555 ще се ползува като управляващ сигнал за по-мощен ключов елемент. Ако напишеш по конкретно какви времена на отворена и затворена дюза ти трябват ще може да се направи и сметката за схемата.
С посочената стойност на С1 честотата ще е около 10Hz - ако 0.01mf означава 0.01милифарада - 10микрофарада - милифарадът не е много популярна мерна единица за капацитет в електрониката |
|
|
 |
AZ:) Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 06, 2008 10:39 Заглавие: |
|
|
Пусках преди такава тема и Noel ми прати чудесна схема.Направих я със същата цел, работи перфектно.
Прикачвам я в атач-а |
|
|
 |
|