|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 29, 2008 14:21 Заглавие: |
|
|
Значи, когато говаря зя тонкоректор, това не означава че искам да правя ракета за да слушам невероятно некачествения звук на едно авто-касетофонче. Все пак да сме наясно.
Е, повиках си неволята. Разпоих всички SMD съпротивления и кондензатори на Elite_ECA-3230 и ето я схемата, макар че е доста дърводелска от моя гледна точка.
Преди месец си направих пасивен триканален с Т-образни филтри при това по класическа схема. Оказа се елементарно и няма никакво смесване на звука. Качеството е достатъчно високо.
Така, че да ме извинявате с чиповете си. Можете да си ги ползвате със здраве за космодрума Байконур
 _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Чет Май 29, 2008 15:48 Заглавие: |
|
|
| Никой не е длъжен да ти чете мислите а и си противоречиш. Така си подходил, така ти е отговорено. Хората се опитват да ти помогнат. Едно БЛАГОДАРЯ би свършило чудесна работа. |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 29, 2008 19:47 Заглавие: |
|
|
Не, не, не. Почва се от по-малкото към по-голямото. А не от Ферари надолу И това е във всяко едно отношение. Но, както винаги неволята помага най-добре
Ето и класическата схема:
-НЧ филтър;
-лентов филтър;
-ВЧ филтър.
Работил съм с каквото намеря под масата, затова всичките ми кондензатори до 33nF
С тази схема си доказах за пореден път, че не е необходимо филтрите да са с променлива честотна лента. Достатъчно е да имам целия спектър и само да регулирам нивото на всеки тон-канал.
Такъв принцип на регулиране са прилага и в Hi-Fi системите с разделно усилване - 3 усилвателя към 3 честотни ленти.
Опростени формулки за изчисляване на Т-образните R-C филтри ще дам само ако някой проявява интерес. Елементярни са и могат и на ум да се правят сметките. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com
Последната промяна е направена от PET3 на Чет Юни 05, 2008 13:00; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 30, 2008 20:18 Заглавие: |
|
|
| PET3 написа: | И ако знаете някой усилвателен чип да речем не повече от 2W, по възможност да е стерео и да е стабилизиран срещу смущения в захранването. То това малко подтиска динамиката на звука, ама аз ще го слагам в колата.
Гледах в един долнопробен касетофон ЕЛИТ такава схема -> TDA2003, да ама максималната й честота е до 15kHz.
Дайте нещо поне до 20kHz или нагоре.
Благодарско още от сега, че после ще ме отвее вятъра Smile |
Ами той си е благодарил още отначалото ,защо да го прави пак !?
После написа след няколко поста :
| Цитат: | | Истината е, че ми трябва усилвателин чип с малко шумове, та дори и да е 2x15W. Ще го ползвам само за предусилвател. |
Евалла ,2 ватов чип за предусилвател ! Ти сам не знаеш какво търсиш ,пък после другите му били виновни ,че му предлагат най доброто! Айде прави си сметките наум на филтрите и не си мисли ,че си открил топлата вода ,та си много велик ! |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 01, 2008 16:48 Заглавие: |
|
|
| Тая класическа схема съвсем не е много добра.Представи си че са усилени всички потенциометри .Например С3 ще е паралел на изхода и не само той.Може и да работи добре ако потенциометрите не се усилени до края.Най добре е за всяка честота усилвател.Другото са празни приказки . |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 01, 2008 17:55 Заглавие: |
|
|
Виж прикачения файл. 100к потенциометри, 3 честоти, еднополярно захранване и 1 ОУ. Всичко което ти трябва е тази схема.  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 04, 2008 15:29 Заглавие: |
|
|
Голяма благодарско на Yassen.
А на теб приятелю,
| mitcd написа: | | Тая класическа схема съвсем не е много добра.Представи си че са усилени всички потенциометри .Например С3 ще е паралел на изхода и не само той.Може и да работи добре ако потенциометрите не се усилени до края.Най добре е за всяка честота усилвател.Другото са празни приказки . |
единствено мога да кажа, че този проблем е незначителен за домашно Hi-Fi и на практика съществува във всички пасивни R-C тонкоректори. Ако искаш качество №1 просто си направи активен L-C коректор - това е решението, другото са празни приказки.
Думите ти в този случай са верни само в елементарната електротехника, без да взимаш под внимание резонансите в R-C звената. Т.е. си правиш грешен извод, изпускайки някои съществени неща. При поп, рок, електронна и така нататък филтъра си е супер. Като се замисля, ммм вай не съм го пробвал този филтър при класически произведения, например опера. Там може би наистина ще има проблема за който говориш. Но пак повтарям, че става дума за резонанси които не могат да преминат или преминават трудно през съответното звено. За 3-лентов филтър схемата си е супер, но за повече ленти си признавам, че наистина този ефект ще го има и то най-вече заради активното съпротивление в R-C звената.
Всъщност опасенията ми бяха за R2 и C1. Какво C3 те гони. Средните честоти са най-често срещаните в музикалните произведения, което ще рече че е почти невъзможно токът да протече в посоката за която споменаваш.
Между другото ако някой иска схема на пасивен Hi-Fi L-C тонкоректор да каже. Имам една руска нестандартна и една немска стандартна от малки смесителни пултове. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 04, 2008 17:47 Заглавие: |
|
|
| Ето ти аналог на схемата при усилени потенциометри. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 04, 2008 18:11 Заглавие: |
|
|
| Само да добавя,че на изхода на пасивните тонкоректори трябва да се включи стъпало с голямо входно съпротивление ( за предпочитане емитерен повторител ), с цел запазване характеристиките на тонкоректора. |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 04, 2008 21:38 Заглавие: |
|
|
Знам за емитерния повторител. И аз в началото си мислех, че някой ще се сети да даде схема на пасивен тонкоректор с обезшумен предусилвателен чип срещу шумовете на двигателя, но уви.
Това се случи едва в последните постове.
Все пак благодарско
За mitcd който търси под вола теле:
| mitcd написа: | | Ето ти аналог на схемата при усилени потенциометри. |
Да ама на къде тече тока ще питаш Анри Ампер и Херц на кафенце. Ти за посока на енергията не си ли чувал. В енергетиката не случайно се ползват посочни релета, които изключват 2 мрежи една от друга ако мощността обърне посоката си.
В тези филтри енергията тече само напред. Тока е променлив, но активната и реактивната мощност се прехвърлят само в една посока - от източника към консуматора.
В музикалните тракове са много малко случаите с липса на средни честоти. При Drum&Base, Trance, Tehno, House, Rock се случва да има само бас на места, но през C3 не може да мине бас. Басовият звук няма как да се губи, значи остава възможно само пищялките да се губят, но пък в музикалните тракове не може да има пищялки без средни защото няма никаква музикална картина разбираема за човешкото ухо. Ако си прилеп или бухал - ммда оправдан си
Другото което забравяш е, че щом шмаш тонкорекция значи тя ще се ползва и обикновено средните честоти са доста занижени. Няма нормален човек на земята който да иска да слуша крещящи вокали на фона на цялото музикално произведение. СЧ потенциометърът обикновено е доста надолу за да изпъкнат на преден план басите и пищялките.
Следователно дори и да има загубите за които претендираш, то те ще са изкключително малки.
Ако искаш да не бъдеш поредния твърдоглавец и да не пълниш форума с празни приказки просто хвани поялника и я направи тази схема пък после казвай каквото си искаш. Разбрахме се предполагам.
Това, че съм с малко постове не значи че съм нов във форума. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com
Последната промяна е направена от PET3 на Сря Юни 04, 2008 22:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|