Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дайте схема на тонкоректор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 14:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи, когато говаря зя тонкоректор, това не означава че искам да правя ракета за да слушам невероятно некачествения звук на едно авто-касетофонче. Все пак да сме наясно.
Е, повиках си неволята. Разпоих всички SMD съпротивления и кондензатори на Elite_ECA-3230 и ето я схемата, макар че е доста дърводелска от моя гледна точка.
Преди месец си направих пасивен триканален с Т-образни филтри при това по класическа схема. Оказа се елементарно и няма никакво смесване на звука. Качеството е достатъчно високо.
Така, че да ме извинявате с чиповете си. Можете да си ги ползвате със здраве за космодрума Байконур Very Happy

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 15:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой не е длъжен да ти чете мислите а и си противоречиш. Така си подходил, така ти е отговорено. Хората се опитват да ти помогнат. Едно БЛАГОДАРЯ би свършило чудесна работа.
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Не, не, не. Почва се от по-малкото към по-голямото. А не от Ферари надолу Wink И това е във всяко едно отношение. Но, както винаги неволята помага най-добре Wink

Ето и класическата схема:
-НЧ филтър;
-лентов филтър;
-ВЧ филтър.
Работил съм с каквото намеря под масата, затова всичките ми кондензатори до 33nF Smile

С тази схема си доказах за пореден път, че не е необходимо филтрите да са с променлива честотна лента. Достатъчно е да имам целия спектър и само да регулирам нивото на всеки тон-канал.
Такъв принцип на регулиране са прилага и в Hi-Fi системите с разделно усилване - 3 усилвателя към 3 честотни ленти.

Опростени формулки за изчисляване на Т-образните R-C филтри ще дам само ако някой проявява интерес. Елементярни са и могат и на ум да се правят сметките.

Последната промяна е направена от PET3 на Чет Юни 05, 2008 13:00; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 30, 2008 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

PET3 написа:
И ако знаете някой усилвателен чип да речем не повече от 2W, по възможност да е стерео и да е стабилизиран срещу смущения в захранването. То това малко подтиска динамиката на звука, ама аз ще го слагам в колата.
Гледах в един долнопробен касетофон ЕЛИТ такава схема -> TDA2003, да ама максималната й честота е до 15kHz.
Дайте нещо поне до 20kHz или нагоре.

Благодарско още от сега, че после ще ме отвее вятъра Smile

Ами той си е благодарил още отначалото ,защо да го прави пак !?
После написа след няколко поста :
Цитат:
Истината е, че ми трябва усилвателин чип с малко шумове, та дори и да е 2x15W. Ще го ползвам само за предусилвател.

Евалла ,2 ватов чип за предусилвател ! Ти сам не знаеш какво търсиш ,пък после другите му били виновни ,че му предлагат най доброто! Айде прави си сметките наум на филтрите и не си мисли ,че си открил топлата вода ,та си много велик !
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Нед Юни 01, 2008 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Тая класическа схема съвсем не е много добра.Представи си че са усилени всички потенциометри .Например С3 ще е паралел на изхода и не само той.Може и да работи добре ако потенциометрите не се усилени до края.Най добре е за всяка честота усилвател.Другото са празни приказки .
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 01, 2008 17:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж прикачения файл. 100к потенциометри, 3 честоти, еднополярно захранване и 1 ОУ. Всичко което ти трябва е тази схема. Idea
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Голяма благодарско на Yassen.

А на теб приятелю,
mitcd написа:
Тая класическа схема съвсем не е много добра.Представи си че са усилени всички потенциометри .Например С3 ще е паралел на изхода и не само той.Може и да работи добре ако потенциометрите не се усилени до края.Най добре е за всяка честота усилвател.Другото са празни приказки .

единствено мога да кажа, че този проблем е незначителен за домашно Hi-Fi и на практика съществува във всички пасивни R-C тонкоректори. Ако искаш качество №1 просто си направи активен L-C коректор - това е решението, другото са празни приказки.
Думите ти в този случай са верни само в елементарната електротехника, без да взимаш под внимание резонансите в R-C звената. Т.е. си правиш грешен извод, изпускайки някои съществени неща. При поп, рок, електронна и така нататък филтъра си е супер. Като се замисля, ммм вай не съм го пробвал този филтър при класически произведения, например опера. Там може би наистина ще има проблема за който говориш. Но пак повтарям, че става дума за резонанси които не могат да преминат или преминават трудно през съответното звено. За 3-лентов филтър схемата си е супер, но за повече ленти си признавам, че наистина този ефект ще го има и то най-вече заради активното съпротивление в R-C звената.
Всъщност опасенията ми бяха за R2 и C1. Какво C3 те гони. Средните честоти са най-често срещаните в музикалните произведения, което ще рече че е почти невъзможно токът да протече в посоката за която споменаваш.

Между другото ако някой иска схема на пасивен Hi-Fi L-C тонкоректор да каже. Имам една руска нестандартна и една немска стандартна от малки смесителни пултове.
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти аналог на схемата при усилени потенциометри.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да добавя,че на изхода на пасивните тонкоректори трябва да се включи стъпало с голямо входно съпротивление ( за предпочитане емитерен повторител ), с цел запазване характеристиките на тонкоректора.
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Знам за емитерния повторител. И аз в началото си мислех, че някой ще се сети да даде схема на пасивен тонкоректор с обезшумен предусилвателен чип срещу шумовете на двигателя, но уви.
Това се случи едва в последните постове.
Все пак благодарско

За mitcd който търси под вола теле:
mitcd написа:
Ето ти аналог на схемата при усилени потенциометри.

Да ама на къде тече тока ще питаш Анри Ампер и Херц на кафенце. Ти за посока на енергията не си ли чувал. В енергетиката не случайно се ползват посочни релета, които изключват 2 мрежи една от друга ако мощността обърне посоката си.
В тези филтри енергията тече само напред. Тока е променлив, но активната и реактивната мощност се прехвърлят само в една посока - от източника към консуматора.

В музикалните тракове са много малко случаите с липса на средни честоти. При Drum&Base, Trance, Tehno, House, Rock се случва да има само бас на места, но през C3 не може да мине бас. Басовият звук няма как да се губи, значи остава възможно само пищялките да се губят, но пък в музикалните тракове не може да има пищялки без средни защото няма никаква музикална картина разбираема за човешкото ухо. Ако си прилеп или бухал - ммда оправдан си Very Happy
Другото което забравяш е, че щом шмаш тонкорекция значи тя ще се ползва и обикновено средните честоти са доста занижени. Няма нормален човек на земята който да иска да слуша крещящи вокали на фона на цялото музикално произведение. СЧ потенциометърът обикновено е доста надолу за да изпъкнат на преден план басите и пищялките.
Следователно дори и да има загубите за които претендираш, то те ще са изкключително малки.
Ако искаш да не бъдеш поредния твърдоглавец и да не пълниш форума с празни приказки просто хвани поялника и я направи тази схема пък после казвай каквото си искаш. Разбрахме се предполагам.
Това, че съм с малко постове не значи че съм нов във форума.

Последната промяна е направена от PET3 на Сря Юни 04, 2008 22:07; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети