Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Фазово отместване на честота на произволен ъгъл
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 01, 2008 22:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако не се лъжа за да махнеш паразитния шум ти трябват 180 градуса..

От сумарния сигнал бих извадил този който знам... остатъка е паразитния -> инвертира и се сумира с началния...

Подобно нещо се използва май при насочените микрофони.. изобщо си е игра да изчистиш качествено шумовете..

Цитат:
Най-лесно е с АЦП-ЦАП.

Това също не е за пренебрегване.
----------------
Цитат:
но на втората ми е ясна само честотата понеже мога да меня амплитудата не ми е ясно как да я налучкам в противофаза

Използвай най-простото... инвентирай сигнала.
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юни 01, 2008 22:57    Заглавие: Отговорете с цитат

hehopmajieh (как се чете това?!) има ли някакъв вариант да искаш да вкараш сигнал в някакво професионално аудио 'устройство' със симетричен вход или да искаш да направиш ъпгрейд към такова? Обясни за какво става въпрос ако искаш да получиш отговор. Противофазата се 'налучква' с инветор. Да инвертираш фазата с фазовъртящи вериги е все едно да прелазиш пустинята на колене и лакти, да не говорим че за всяка честота е необходима настройка и с това устройството е неприложимо за сигнали с по-широк честотен спектър като например музика.
Върнете се в началото
hehopmajieh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 01, 2008 23:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Да го уточним максимално. идеята е следната работя по един научен проект за така наречения "sound canceling" в задачата се иска по честота
да се намери нейната инвертирана демек в противофаза като за първата знаем само честотата да речем 4000Hz , аз трябва да наглася така амплитудата и фазата че да съвпаднат в противофаза с дадената.
Ако знаех нещо повече за дадената нямаше да бъде проблем !

п.с По принцип съм физик, електрониката ми е като хоби. така че моля Joda да обясни по подробно за устройството
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 02, 2008 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

В професионалната аудиотехника сигнала се предава не само по едно жило а по две. Т.е. още при източника на сигнал се подава не само в оригинал но допълнително и един инвертиран (огледален на оригиналния). Тези два сигнала се подават по линия към приемника в който сигналите се събират като единия със знак - (т.е. инвертиран пак). Идеята е че смущенията са се насложили с еднаква фаза и сила и по двата кабела и при инвертирането и сумирането силата на полезния сигнал нараства два пъти а смущенията се 'самоунищожават'. Но в случая се използва просто инвертиране на познат сигнал. Тук няма изпреварване или изоставане с 180°. Разликата е че при инвертиране сигнала е огледален а при дефазирането има изоставане на единия сигнал във времето спрямо другия. При константна форма това не е проблем но иначе е.

Не съм убеден че проблема ти ще може да бъде коментиран тук. Ако сигнала ти идва по кабел ... просто го инвертирай. Ако е въздушна вълната коригирай фазата с разстояния. Ако трябва да се автоматизира процеса ще трябва да следиш разликите в амплитудите във времето и това май най-лесно с една свестна аудиокарта и компютър ще стане. С аналогово у-во ... не знам.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Юни 02, 2008 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Изненадан съм защо досега никой не предложи известната схема на фазоинвертор с плавно изменение на фазата от 0 до 180 ел.град., а тя е: в емитера и колектора на транзистор се поставят равни резистори към захранване и маса, към колектора се свързва кондензатор С, към емитера резистор R и между тях потенциометър. От плъзгача се взима сигнал, който очевидно при горно положение (към колектора) ще има фаза 180 гр., а в другия край, към емитера - 0гр. спрямо сигнала, подаван към базата на транзистора. Във всички останали положения фазата ще бъде различна от 0 и от 180, т.е. плавно ще се променя.
Забележки:
1. Тази фазовъртяща схема работи в сравнително тесен честотен обхват, определен от RC и съпротивлението на потенциометъра, (разбира се, и от входното съпротивление на следващото стъпало, но то може да се направи високо). За покриване на целия звуков обхват трябват от 3 до над 24 паралелно свързани такива звена.
2. Заедно с фазата се мени и амплитудата - при едно средно положение на плъзгача сигнала ще е с нулева амплитуда.
3. Да не се забравя изменящия се DC сигнал на плъзгача на потенциометъра.
4. Подобна схема може да се направи с ОУ. Такива схеми се използват в естрадните звукови системи, за да могат микрофоните да са пред говорителите и пак да няма микрофония. (Доста скъпи устройства, между другото)
5. Виж и разгледай действието на класическия PHILIPS DNL - Dinamic Noise Suppression.
Върнете се в началото
hehopmajieh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 02, 2008 14:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за отговорите !
Ще почета още малко пък ще видим какво ще стане Smile
p.s ikarlo ако може да ми драснеш една схемичка ще ти бъда много благодарен
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 02, 2008 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук е DNL:
http://graffiti.virgin.net/ljmayes.mal/comp/philips.htm

Схемата с ОУ е от "Сборник от приложни схеми с операционни усилватели " на Х.Шойлев и М.Михайлов, Техника, 1981:
http://img73.imageshack.us/img73/743/scan0001rw2.jpg

А транзисторния вариянт е това:
http://img73.imageshack.us/img73/5295/phrotate001ab9.png

(Честно казано за първи път качвам URL и картинки, та не знам дали съм успял)
По въпроса за борбата с шумовете - може би е един от най-сложните въпроси за решаване в звукотехниката, тъй като шумовете са непредсказуеми и недефинируеми, а на всичко отгоре честотната им лента е по-широка от звуковия спектър. Тази тема е достойна за сериозно изследване (много учени и инженери са и посветили целия си живот и продължават да го правят). Мойто лично мнение е, че въпросът е и субективен. Ще дам пример: Преди да се появят CD върхът на сладоледа беше да докопаш плоча RCA (ама не някое унгарско или полско копие) и да я "препишеш" на триглаво Sony или Tanberg. Да се слуша плоча за удоволствие беше кощунство! И какво - най-много 60 - 65dB. Появиха се първите CD-та и впечатлението беше като че съм оглушал - звука беше сух, макар и кристален. Дълго време предпочитах ролките ... докато се износиха главите и подръжката стана много скъпа. Струва ми се, че дозирания шум приближава звука до естественото звучене и улеснява възприемането. Нещо подобно като да гледаш телевизия в пълен мрак - не е уютно.
Върнете се в началото
hehopmajieh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 03, 2008 15:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за отговорите !
Ако постигна работещ вариант ще се похваля !
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 03, 2008 16:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Има слушалки на някои фирми с компенсация на външните шумове -SONY ,са едните ,ако им използваш електрониката би трябвало да стане - проучи въпроса !
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="ikarlo"]Изненадан съм защо досега никой не предложи известната схема на фазоинвертор с плавно изменение на фазата от 0 до 180 ел.град., а тя е:...
Мина доста време и, понеже никой не ме корегира, реших че е редно аз да го направя: НЕ от 0 до 180, а от 0 до 90 ел.град. Моля за извинение, но това се случва при отговори от "прима виста". Смятам, че във форумите нещата трябва да са по възможност верни - нали някои се учат от тук.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети