| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 01, 2008 22:50 Заглавие: |
|
|
Ако не се лъжа за да махнеш паразитния шум ти трябват 180 градуса..
От сумарния сигнал бих извадил този който знам... остатъка е паразитния -> инвертира и се сумира с началния...
Подобно нещо се използва май при насочените микрофони.. изобщо си е игра да изчистиш качествено шумовете..
| Цитат: | | Най-лесно е с АЦП-ЦАП. |
Това също не е за пренебрегване.
----------------
| Цитат: | | но на втората ми е ясна само честотата понеже мога да меня амплитудата не ми е ясно как да я налучкам в противофаза |
Използвай най-простото... инвентирай сигнала. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Нед Юни 01, 2008 22:57 Заглавие: |
|
|
| hehopmajieh (как се чете това?!) има ли някакъв вариант да искаш да вкараш сигнал в някакво професионално аудио 'устройство' със симетричен вход или да искаш да направиш ъпгрейд към такова? Обясни за какво става въпрос ако искаш да получиш отговор. Противофазата се 'налучква' с инветор. Да инвертираш фазата с фазовъртящи вериги е все едно да прелазиш пустинята на колене и лакти, да не говорим че за всяка честота е необходима настройка и с това устройството е неприложимо за сигнали с по-широк честотен спектър като например музика. |
|
|
 |
hehopmajieh Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 01, 2008 23:39 Заглавие: |
|
|
Да го уточним максимално. идеята е следната работя по един научен проект за така наречения "sound canceling" в задачата се иска по честота
да се намери нейната инвертирана демек в противофаза като за първата знаем само честотата да речем 4000Hz , аз трябва да наглася така амплитудата и фазата че да съвпаднат в противофаза с дадената.
Ако знаех нещо повече за дадената нямаше да бъде проблем !
п.с По принцип съм физик, електрониката ми е като хоби. така че моля Joda да обясни по подробно за устройството |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 0:21 Заглавие: |
|
|
В професионалната аудиотехника сигнала се предава не само по едно жило а по две. Т.е. още при източника на сигнал се подава не само в оригинал но допълнително и един инвертиран (огледален на оригиналния). Тези два сигнала се подават по линия към приемника в който сигналите се събират като единия със знак - (т.е. инвертиран пак). Идеята е че смущенията са се насложили с еднаква фаза и сила и по двата кабела и при инвертирането и сумирането силата на полезния сигнал нараства два пъти а смущенията се 'самоунищожават'. Но в случая се използва просто инвертиране на познат сигнал. Тук няма изпреварване или изоставане с 180°. Разликата е че при инвертиране сигнала е огледален а при дефазирането има изоставане на единия сигнал във времето спрямо другия. При константна форма това не е проблем но иначе е.
Не съм убеден че проблема ти ще може да бъде коментиран тук. Ако сигнала ти идва по кабел ... просто го инвертирай. Ако е въздушна вълната коригирай фазата с разстояния. Ако трябва да се автоматизира процеса ще трябва да следиш разликите в амплитудите във времето и това май най-лесно с една свестна аудиокарта и компютър ще стане. С аналогово у-во ... не знам. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 9:23 Заглавие: |
|
|
Изненадан съм защо досега никой не предложи известната схема на фазоинвертор с плавно изменение на фазата от 0 до 180 ел.град., а тя е: в емитера и колектора на транзистор се поставят равни резистори към захранване и маса, към колектора се свързва кондензатор С, към емитера резистор R и между тях потенциометър. От плъзгача се взима сигнал, който очевидно при горно положение (към колектора) ще има фаза 180 гр., а в другия край, към емитера - 0гр. спрямо сигнала, подаван към базата на транзистора. Във всички останали положения фазата ще бъде различна от 0 и от 180, т.е. плавно ще се променя.
Забележки:
1. Тази фазовъртяща схема работи в сравнително тесен честотен обхват, определен от RC и съпротивлението на потенциометъра, (разбира се, и от входното съпротивление на следващото стъпало, но то може да се направи високо). За покриване на целия звуков обхват трябват от 3 до над 24 паралелно свързани такива звена.
2. Заедно с фазата се мени и амплитудата - при едно средно положение на плъзгача сигнала ще е с нулева амплитуда.
3. Да не се забравя изменящия се DC сигнал на плъзгача на потенциометъра.
4. Подобна схема може да се направи с ОУ. Такива схеми се използват в естрадните звукови системи, за да могат микрофоните да са пред говорителите и пак да няма микрофония. (Доста скъпи устройства, между другото)
5. Виж и разгледай действието на класическия PHILIPS DNL - Dinamic Noise Suppression. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 14:06 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за отговорите !
Ще почета още малко пък ще видим какво ще стане
p.s ikarlo ако може да ми драснеш една схемичка ще ти бъда много благодарен |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 22:11 Заглавие: |
|
|
Тук е DNL:
http://graffiti.virgin.net/ljmayes.mal/comp/philips.htm
Схемата с ОУ е от "Сборник от приложни схеми с операционни усилватели " на Х.Шойлев и М.Михайлов, Техника, 1981:
http://img73.imageshack.us/img73/743/scan0001rw2.jpg
А транзисторния вариянт е това:
http://img73.imageshack.us/img73/5295/phrotate001ab9.png
(Честно казано за първи път качвам URL и картинки, та не знам дали съм успял)
По въпроса за борбата с шумовете - може би е един от най-сложните въпроси за решаване в звукотехниката, тъй като шумовете са непредсказуеми и недефинируеми, а на всичко отгоре честотната им лента е по-широка от звуковия спектър. Тази тема е достойна за сериозно изследване (много учени и инженери са и посветили целия си живот и продължават да го правят). Мойто лично мнение е, че въпросът е и субективен. Ще дам пример: Преди да се появят CD върхът на сладоледа беше да докопаш плоча RCA (ама не някое унгарско или полско копие) и да я "препишеш" на триглаво Sony или Tanberg. Да се слуша плоча за удоволствие беше кощунство! И какво - най-много 60 - 65dB. Появиха се първите CD-та и впечатлението беше като че съм оглушал - звука беше сух, макар и кристален. Дълго време предпочитах ролките ... докато се износиха главите и подръжката стана много скъпа. Струва ми се, че дозирания шум приближава звука до естественото звучене и улеснява възприемането. Нещо подобно като да гледаш телевизия в пълен мрак - не е уютно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 03, 2008 15:22 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за отговорите !
Ако постигна работещ вариант ще се похваля ! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 03, 2008 16:02 Заглавие: |
|
|
| Има слушалки на някои фирми с компенсация на външните шумове -SONY ,са едните ,ако им използваш електрониката би трябвало да стане - проучи въпроса ! |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 14:34 Заглавие: |
|
|
[quote="ikarlo"]Изненадан съм защо досега никой не предложи известната схема на фазоинвертор с плавно изменение на фазата от 0 до 180 ел.град., а тя е:...
Мина доста време и, понеже никой не ме корегира, реших че е редно аз да го направя: НЕ от 0 до 180, а от 0 до 90 ел.град. Моля за извинение, но това се случва при отговори от "прима виста". Смятам, че във форумите нещата трябва да са по възможност верни - нали някои се учат от тук. |
|
|
 |
|