|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
StiV Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 26, 2006 22:39 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Правя си малък вятърен генератор от автомобилно динамо |
Само обърни внимание при какви обороти динамото започва да зарежда акумулатора Знаеш ли какъв вятър трябва да имаш за да постигнеш тия обороти. Масовите ветрогенератори имат номинална мощност средно при около 330об/мин. Да не говорим, че някои от най големите генератори - тия високите по 40м., се въртят нормално с по 8об/мин. - можеш направо да седнеш на перката и да се возиш
В случая или трябва да сложиш редуктор, в резултат на което ще се повишат: шум, загуби и износване, или ще имаш ефективно зареждане само при силен вятър - над 10-12м./сек.
Затова вятърните генеартори се правят с неодимови магнити, които успяват да индуцират много по-силен ток в намотките при по-малка скорост на въртене
И ако лопатите на турбината не могат да си променят ъгъла, при един по-силен порив на вятъра като резултат ще имаш счупени лопати...
Доста години работя по тия проблеми, идеята с автомобилното динамо е просто несериозна. И аз оттам започнах  _________________ Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш, а четвърто е да стане както трябва... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lio Kler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 09, 2006 14:46 Заглавие: |
|
|
Ммммда. Определено одобрявам идеята. Аз се интересувах от въпроса за ВЕЦ, но за Русе не мога да преценя кое би било по-подходящо. Това дето го е писал Stiv е много вярно, което ме навежда на мисълта, че едва ли в обозримо бъдеще ще мога да направя подобно нещо. Но все пак се интересувам от въпроса! :  _________________ Мразя като остават излишни болтчета... |
|
|
 |
Гост
|
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Юни 11, 2006 20:26 Заглавие: |
|
|
А някой може ли да даде идея за генератор, който генерира добре на ниски обороти? _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 12:32 Заглавие: |
|
|
Здравейте, имам няколко въпроса към напредналите в тази област.
1. Продават ли се готови генератори, които като се свържат с трансформатор ще генерират 12V ?
2. Каква е разликата, ако сложа крило 1м и крило 2м?
Извинявам се за невежеството си, но много искам да се опитам да си направя вятърен генератор. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 16:22 Заглавие: |
|
|
Wind and Solar Power Systems.pdf.torrent
Solar.Energy.Projects.for.the.Evi.Genius.eBook.torrent
И двата торента са в The piratebay-тракерът е достатъчно известен.Надявам се да съм помогнал  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 14:25 Заглавие: |
|
|
Генератор + реле регулатор + акумулатор си е завършена система и работи в определен диапазон обороти. Какъв е смисъла да се преработват механика или електроника? Един UPS за комп след това и си готов.
Перката не може да се върти с високи обороти (ред причини) затова ти трябва повишаваща предавка за да достигне генератора необходимите обороти. 5 км/ч скорост на въздушния поток надали ще 'уловиш' но от 10км/ч може и да ти се отвори парашута. От там нататък реле регулатора си върши работата. Въпроса е перката да е достатъчно голяма за да осигури необходимата мощност. Тук ще трябва да експериментираш. Недостатъчно мощност може да компенсираш с намаляване на зарядния ток. Така генератора ще се съпротивлява по-малко и перката все пак ще се върти и ще има заряд макар и по-малък. Директното захранване на преобразовател 12->220 волта без акумулатор ще е доста трудно. Акумулатора стабилизира системата и служи за буфер.
За механични глезотии от сорта на перка с променящ ъгъл на крилата ще трябва доста да се потрудиш първо виж дали с проста конструкция ще успееш да постигнеш някакви резултати и след това прави екстрите. И имай пред вид че истинския вятър е на височина над 15 метра. От мен успех!! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 21:42 Заглавие: |
|
|
Да си призная, че и аз си мислех да опитам някакво подобно чудо-чисто за спорта и то точно с генератор от кола. Изобщо не бях се замислял, че трябват поне 1000 оборота (генераторите в повечето случаи са с двойно по-високи обороти <и повече> от тези на коляновия вал).
И си спомних за едно предаване по Discovery или National Geographic, което гледах преди десетина дни. Там се надпреварваха дали самоделен вятърен или с водна турбина генератор ще работи по-добре за хижа в планината. Спечели водният, разбира се.
Но чисто техническото изпълнение на вятърния генератор ми беше интересно. Върху изрязана дървена кръгла основа нареждаха бобини от по 40-50 намотки-може би 12 до 18 броя бяха. После ги заляха със специална смес за фиксиране и охлаждане. И поставиха ДВА ротора-един отпред и един отзад, също с множество постоянни магнити, като предупредиха, че въздушната междина е толкова малка, а привличането толкова голямо, че може да бъдат смачкани пръстите при монтажа. И това чудо работеше!
Сега, ако някой може да даде схема на такова нещо, въпросът е решен. Иначе, идеята с генератора от кола е неудачна. Най-малкият довод за това е фактът, че спрямо гореспоменатото изпълнение, загубите ще са в много повече и то: още един вал с лагери за перката(плюс тези на генератора) и триене в предавката, особено ако е ремъчна! Да не говорим пък ако е неколкократно преобразуване, предвид сериозната разлика между първичното и вторичното колело, която е например отношение 1:100, доколкото приемем за нормални 10 оборотa/мин за перката и 1000 за генератора. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 22:32 Заглавие: |
|
|
Все си спомням, че в механиката не е проблем да понижиш обороти, а да ги повишиш... това е било основния проблем пред източниците на енергия някога, когато тази енергия се е добивала от жива тяга, вода, пара и т.н.
Като говоря за пара имам предвид парния двигател, а не турбините де  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 22:51 Заглавие: |
|
|
Не се занасяйте бе хора. В предавката вярно има загуби но чак пък толкоз. Няколко % загуба да има. То ако енергията не стига една предавка да задвижи ... не знам за какво ви е генератора. Едно със сигурност мога да кажа. Ако нямате образованието и опита за да конструирате от раз (или от два) кадърен вятърен генератор ще е най-разумно да използвате готови изделия. Да правите скъпо струващи и трудоемки изпълнения с изсмукани от пръстите размери и материали ...
Повишаването на обороти е точно толкова проблем колкото и понижаването. КПД-то е едно и също. А и то не може хем високи обороти хем висок въртящ момент. Както при трафовете, тока пада за сметка на напрежението или обратното. Доколко е високо КПД-то на генератора за кола .. това вече е друг въпрос. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|