|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 18:37 Заглавие: |
|
|
Приятелю, не разсъждаваш правилно.Ако захраниш с 2 по 90 волта, то транзисторите ти трябва да могат да издържат минимум 180 волта К-Е, защото когато едното рамо е напълно отпушено, другото е напълно запушено и върху него пада почти цялото захранващо напрежение.Ако транзисторите издържат и схемата ти е добре настроена то върху товара можеш да получиш амплитуда на полувълната между 70 и 80 волта което си е между 600 и 800 вата върху 4 ома- помисли си какво става със захранването, колоната и т.н.Ако искаш можеш да си сметнеш какъв ще бъде тока на изхода при пиковете вурху 2 ома при такова захранване. След като си избрал типа на транзисторите и особено техния брой мисля че спокойно може да се ограничиш до около 2 по 50 или 2 по 55 волта и ще имаш гарантирани 200 вата и върху 2-8 ома  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 20:16 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | | Приятелю, не разсъждаваш правилно.Ако захраниш с 2 по 90 волта, то транзисторите ти трябва да могат да издържат минимум 180 волта К-Е, защото когато едното рамо е напълно отпушено, другото е напълно запушено и върху него пада почти цялото захранващо напрежение. |
Да, прав си, по принцип е така, но не и в тази схема. Така е в схемите с разделителен кондензатор на изхода, който се зарежда с цялото захр. напрежение и на изхода се сумират 2-те напрежения. Аз още като видях схемата ми мина през ума, че тук върху всеки краен транзистор от всяко рамо ще пада точно половината от захранващото напрежение (при +/-80V - 80V и т.н.). Като я направих за първи път тръгна от раз и веднага премерих какво е напрежението между E и C на крайните транзистори. И познайте колко беше - точно половината. Точно с това схемата е уникална - с не толкова високоволтови транзистори може да се постигне голяма мощност. Това не само, че спестява пари за скъпи специални транзистори, но и дава възможност да се приложат почти всякакви такива . Замервал съм напрежението на преходите и при включване и изключване на усилвателя, когато би трябвало да има пикове, но нямаше промяна. Забележете, че електролитни кондензатори почти липсват в схемата. А ето я и нея:
sound.westhost.com/project68.htm
Трябва да добавите едно http:// пред линка, защото не ми е разрешено постването на линкове  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 20:48 Заглавие: |
|
|
| Тази схема,на фигура 1 ли е ? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 20:49 Заглавие: |
|
|
Това което мериш е статичния постояннотоков режим на стъпалото.Ако искаш да разбереш това за което аз ти говоря-виж осцилограмата върху единия от изходните транзистори при подадена синусоида на входа.Или просто виж схемата и помисли ако на изхода "out" имаш максимума на положителната полувълна на сигнала т.е. около +45-50 волта (Q9, Q11 са напълно отпушени ), то колко волта ще имаш в този момент върху Q10, Q12 ?
Не забравяй, че ихода (където са свързани емитерите на транзисторите)променя потенциала си спрямо маса в такт със съгнала ( а не е свързан към маса).
Схемата която си избрал - фиг. 1 е най - обикновен усилвател с диференциално входно стъпало.Не казвам ,че е лоша, просто не се различава съществено от себеподобните си и за нея важат същите правила като за другите |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 21:00 Заглавие: |
|
|
На-а-ай обикновена схемичка,но правилата тук НЕ ВАЖАААТ!
Ако искаш,разрови се в търсачката.Там има обсъждана тема са изчисляване на захранващото напрежение,при съответен товар...
Мерил си захранване на някакъв там Руски/няма значение/усилвател,което било по-високо от това,за което говорихме.Не забравяй,че при недостатъчно мощен траф,качват напреж. на празен ход,за да докарат мощността, що годе до обявената...
Последната промяна е направена от helios на Пон Юни 23, 2008 21:08; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 21:01 Заглавие: |
|
|
Помисли пак върху поста на gakal защото и аз мисля че не вървиш в правилната посока. Ама хич. Нито с тоци нито с мощности нито с напрежения. И остави това ами обърни внимание върху червения надпис от линка:
DO NOT ATTEMPT THIS AMPLIFIER AS YOUR FIRST PROJECT
Ако се съди по това какво ти е интересно опита ти не е голям. А право напрежение 180 волта наистина не е шега работа. Като се замисля и че със сигурност ще имаш проблеми с усилвателя и ще го човъркаш, значи че рано или късно ще пипнеш или ще се допреш неволно до захранването или до купчината метал който ще е под напрежение. Случва се. Тук вече не говорим за усилвател а за съвсем реална опасност от токов удар със съвсем реални последици !! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 21:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Да, прав си, по принцип е така, но не и в тази схема. Така е в схемите с разделителен кондензатор на изхода, който се зарежда с цялото захр. напрежение и на изхода се сумират 2-те напрежения. Аз още като видях схемата ми мина през ума, че тук върху всеки краен транзистор от всяко рамо ще пада точно половината от захранващото напрежение (при +/-80V - 80V и т.н.). Като я направих за първи път тръгна от раз и веднага премерих какво е напрежението между E и C на крайните транзистори. И познайте колко беше - точно половината. |
Брей ,ти ще ни обясниш още малко основите на електрониката ,я си подвий малко опашката и или слушай какво ти казват специалистите ,или си приготви кофата за изгорелите транзистори ! Повече няма да ти давам акъл ,явно имаш в излишък и ти взе да ни учиш! Хайде със здраве и да не се сърдиш на нас ,ако нещо не се получи както го мислиш !  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 22:52 Заглавие: |
|
|
Не, никого нямам намерение да уча . Все пак се занимавам с усилватели, разбира се, не толкова мощни, но въпреки това не мога да си позволя да давам акъл на хора като вас. Просто би било много глупаво. Само изказвам мнение от това, което съм мерил и видял, никого в нищо не убеждавам . По другия въпрос - знам, че пише, че усилвателят не е подходящ за първи опит. Но на мен не ми е първи, а пореден. Само че тръгна от първия път и нямаше нужда от никакви настройки. Само регулирах тока на покой и офсета и всичко беше 6. Но сега се чудя: щом като е така както казвате, че върху всяко рамо пада пълното напрежение тогава как издържаха тези транзистори при +/-90V. Не мога да си го обясня.. . Моля някой по-запознат да каже. Дали не е просто до късмет и да съм случил на добра двойка крайни
@helios, схемата е тази - . Диодите, които осигуряват преднапрежение съм ги заменил с транзистор по съвет на брат ми. Също така и крайните и драйверните транзистори са други, както и тези на диф. усилвател . Разликата е ушевадна в сравнение с оригинала...
За тока - че ме е хващал - хващал ме е и то няколко пъти. Знам много добре с какво си имам работа. Тук геройство няма! Дори и най-големите големите майстори могат да пострадат, а аз далеч не съм такъв. Но мога да кажа, че след няколкото "преживявания" с тока се научих да се пазя що-годе добре и спазвам всички мерки за безопасност. И въпреки това, да чукаме на дърво всички никога да не ни се случва...
Събирам трите ти поста дето бяха един след друг в един.Не пускай така двойни и тройни постове.И най-добре се регистрирай във форума-така ще имаш възможност да си редактираш поста и добавяш впоследствие,като се присетиш нещо |
|
|
 |
dj_widowmaker Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 23:38 Заглавие: |
|
|
Това съм аз - госта. Не мислех да се регистрирам само за 1 тема, ама като гледам стана голяма дискусия та го направих Благодаря на всички за отговорите!
П.П.: извинявам се за 3-те поредни поста. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 7:46 Заглавие: |
|
|
A ти когато го захрани с 2 по 90 волта понаду ли малко звука?
Очевидно моите разсъждения са за случая, когато предавателя работи на мощност близка до максималната- т.е. на изхода имаш амплитуда на сигнала близка до максималната.Ако само си го пуснал да чуеш дали "свири' на 10-20 вата- да транзисторите могат и да издържат веднъж.Но не ни убеждавай, че си го надул на мах ( а този мах при това напрежение може да надмине 400 вата ) и си го послушал така 1-2 часа докато добре загрее.
Говорим за това, че работейки в режим по лош от граничния за транзисторите- просто е въпрос на малко време да ги изгориш.
Ако смяташ да свържеш повечко по-маломощни транзистори в паралел за да получиш по голям ток- трябва много добре да ги подбереш по коефициент на усилване за всяко рамо.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|