| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 1:53 Заглавие: FM предавателче |
|
|
Здравейте. Значи от няколко години се мъча да направя добро предавателче, но все не става както трябва. Все разстройва като се доближа до него или го местя и бутам. Друг проблем са многото хармоници които се получават и не знам как да ги отфилтрирам. Много са "трудни" високите честоти. Някой занимавал ли се е с подобни неща ? Аз съм се занимавал много обаче не съм постигнал почти нищо.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 10:01 Заглавие: |
|
|
славчо, защо не опиташ да го екранираш целия. вземи ламарина от тунер на ТВ. успех! _________________ home studio |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 11:20 Заглавие: |
|
|
| Значи за да не се разстройва,трябва да е кварцово стабилизиран или с PLL обратна връзка.За да няма хармоници изходните филтри,трвбва да са с висок качествен фактор и разбира се да са точно настроени на носещата честота.Най напред ти препоръчвам да почетеш за трептящи кръгове,качествен фактор начини за подаване и отнемане на енергия от трептящи системи.Когато ти светне крушката вече няма да е никакъв проблем да си построиш предавателче,което разбира се няма да е с1 или 2 транзистора. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 15:36 Заглавие: |
|
|
| guitman написа: | | славчо, защо не опиташ да го екранираш целия. вземи ламарина от тунер на ТВ. успех! |
Aми предпоследното което направих беше в ламаринена кутийка от МЧУ на тв. В.Търново . Стана доста стабилно почти не се влияеше честотата като се има в предвич че е екранирано само от страни. Имам няколко стари тунера и мисля да го поставя в котията на единия.  |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 22:42 Заглавие: |
|
|
освен с екранировката, честотата трябва да се стабйлизира и температурно. предполагам че щом си превил толкова предаватели си чел как става това. друг е въпроса че трептящите кръгове трябва да са със достатъчно висок Q фактор, което ще рече че бобините трябва да са навити с дебел проводник, по възможност посребрен . и внимавай какви кондензатори слагаш. _________________ home studio |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 14, 2005 15:29 Заглавие: |
|
|
Явно не съм чел достатъчно, няма и откъде всичко което съм правил в общо взето е било само пробно и не е дало задоволителен резултат .
Aми не знам от къде мога да си намеря посребрен, евентуално как да си посребря проводник. Това за температурната стабилност ще трябва да сложа и един кондензатор с обратен температурен коеф. Не знам обаче как да разбера че е с такъв даден кондензатор (не им знам означенията).  |
|
|
 |
|