Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

FM предавателче

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 1:53    Заглавие: FM предавателче Отговорете с цитат

Здравейте. Значи от няколко години се мъча да направя добро предавателче, но все не става както трябва. Все разстройва като се доближа до него или го местя и бутам. Друг проблем са многото хармоници които се получават и не знам как да ги отфилтрирам. Много са "трудни" високите честоти. Някой занимавал ли се е с подобни неща ? Аз съм се занимавал много обаче не съм постигнал почти нищо. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 10:01    Заглавие: Отговорете с цитат

славчо, защо не опиташ да го екранираш целия. вземи ламарина от тунер на ТВ. успех!
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 11:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи за да не се разстройва,трябва да е кварцово стабилизиран или с PLL обратна връзка.За да няма хармоници изходните филтри,трвбва да са с висок качествен фактор и разбира се да са точно настроени на носещата честота.Най напред ти препоръчвам да почетеш за трептящи кръгове,качествен фактор начини за подаване и отнемане на енергия от трептящи системи.Когато ти светне крушката вече няма да е никакъв проблем да си построиш предавателче,което разбира се няма да е с1 или 2 транзистора.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman написа:
славчо, защо не опиташ да го екранираш целия. вземи ламарина от тунер на ТВ. успех!

Aми предпоследното което направих беше в ламаринена кутийка от МЧУ на тв. В.Търново . Стана доста стабилно почти не се влияеше честотата като се има в предвич че е екранирано само от страни. Имам няколко стари тунера и мисля да го поставя в котията на единия. Rolling Eyes
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 22:42    Заглавие: Отговорете с цитат

освен с екранировката, честотата трябва да се стабйлизира и температурно. предполагам че щом си превил толкова предаватели си чел как става това. друг е въпроса че трептящите кръгове трябва да са със достатъчно висок Q фактор, което ще рече че бобините трябва да са навити с дебел проводник, по възможност посребрен Smile . и внимавай какви кондензатори слагаш.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2005 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно не съм чел достатъчно, няма и откъде всичко което съм правил в общо взето е било само пробно и не е дало задоволителен резултат Confused .
Aми не знам от къде мога да си намеря посребрен, евентуално как да си посребря проводник. Това за температурната стабилност ще трябва да сложа и един кондензатор с обратен температурен коеф. Не знам обаче как да разбера че е с такъв даден кондензатор (не им знам означенията). Question
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети