Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Токова защита на МА723
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Може да е чудно,но е точно така.Никога не се бях замислял защо???става негодна схемата и се прецаква цялото захранване.Мой приятел,докато нямал работа се заел да установи проблема.Все пак преди тридесетина години тази схема си беше екзотика,та заниманието не е било само заради идеята Twisted Evil Та така.Сега,е не точно сега,но доскоро,докато се налагаше да ползвам 723 дублирах винаги транзисторът от защитата с външен и досега НИКОГА не е имало каквито и да е проблеми!

Аз също имам опит със 723 , а имах и същите проблеми . Това е стара и изпитана в "борбата с тока" Laughing интегрална схема . Това е основния и проблем . При късо съединение , заради закъсненията по пътя на сигнала ( на ООВ по ток) , заради индуктивни товари или по каквато и да е друга причина - изгаря прехода B-E на въпросното транзисторче .

Преди много време (сигурно 15-20 Shocked години вече ) открих следното решение : последователно на базата (краче 2 по горната схема) свързвам резистор 500-1000 Ом Wink Wink . Просто и елегантно решение нали Laughing , никога повече не съм имал подобен проблем . Няма забележима разлика в работата на защитата поток , поне не и към лошо Wink .

Иначе с дублирането - каква е гаранцията , че няма да изгори и новия (външен) транзистор .... , или какво ще сложиш едно KD503 което може да "носи" с прехода си B-E два пъти по-голям ток от силовия във веригата която защитаваме ли ??? Wink Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 16:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не съм имал случай да изгори дублиращият транзистор.Поне досега.Явно интегралният такъв е много хилав и лесно се прецаква.Методът на milmar ще бъде проверен при първа възможност!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Авг 03, 2008 10:07    Заглавие: Отговорете с цитат

И при мен има подобни проблеми. Имам изграден ТЕС по схемата на МладКонструктор от 1 брой на 2001 г. При мен проблема е, че гори интегралата когато работи продължително време в режим на токо ограничение примерно когато зареждам акумулаторче. Та сега като чета тази тема се чуда дали ще се оправи проблема ако доблирам вътрешния транзистор с външен като съответно го свържа към 2-3 и 13 крак на интегралата както е вътрешния. Мисля да постава нещо от сорта на 2т6551 или BD139.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Авг 03, 2008 10:17    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
.... При мен проблема е, че гори интегралата когато работи продължително време в режим на токо ограничение примерно когато зареждам акумулаторче. Та сега като чета тази тема се чуда дали ще се оправи проблема ако доблирам вътрешния транзистор с външен ....

Аз си направих преди време ( 15 години има Shocked Laughing ) регулируемо захранване (2-30) V със стъпково токово ограничение ( 5 и 10) А . Използвал съм го зимата като зарядно за акумулатора , включително директно на колата , без да го изключвам когато пробвам палене Smile. До сега не съм го ремонтирал !

Направено е по метода на milmar Smile . Отделно по същата схема съм направил няколко захранвания (12-14)V с ограничение около 100А за демонстрация на КарАудио усилватели по разни магазини
Smile . Те също не са ремонтирани .
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
и мен има подобни проблеми. Имам изграден ТЕС по схемата на МладКонструктор от 1 брой на 2001 г. При мен проблема е, че гори интегралата когато работи продължително време в режим на токо ограничение примерно когато зареждам акумулаторче...

В схемата на МК токоограничението го правят с ОУ, не с този транзистор, така че може би проблема е другаде. В схемата си въобще не ползват този транзистор.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети