|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 9:05 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | Може да е чудно,но е точно така.Никога не се бях замислял защо???става негодна схемата и се прецаква цялото захранване.Мой приятел,докато нямал работа се заел да установи проблема.Все пак преди тридесетина години тази схема си беше екзотика,та заниманието не е било само заради идеята Та така.Сега,е не точно сега,но доскоро,докато се налагаше да ползвам 723 дублирах винаги транзисторът от защитата с външен и досега НИКОГА не е имало каквито и да е проблеми! |
Аз също имам опит със 723 , а имах и същите проблеми . Това е стара и изпитана в "борбата с тока" интегрална схема . Това е основния и проблем . При късо съединение , заради закъсненията по пътя на сигнала ( на ООВ по ток) , заради индуктивни товари или по каквато и да е друга причина - изгаря прехода B-E на въпросното транзисторче .
Преди много време (сигурно 15-20 години вече ) открих следното решение : последователно на базата (краче 2 по горната схема) свързвам резистор 500-1000 Ом . Просто и елегантно решение нали , никога повече не съм имал подобен проблем . Няма забележима разлика в работата на защитата поток , поне не и към лошо .
Иначе с дублирането - каква е гаранцията , че няма да изгори и новия (външен) транзистор .... , или какво ще сложиш едно KD503 което може да "носи" с прехода си B-E два пъти по-голям ток от силовия във веригата която защитаваме ли ???  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 16:25 Заглавие: |
|
|
Ами не съм имал случай да изгори дублиращият транзистор.Поне досега.Явно интегралният такъв е много хилав и лесно се прецаква.Методът на milmar ще бъде проверен при първа възможност! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Авг 03, 2008 10:07 Заглавие: |
|
|
И при мен има подобни проблеми. Имам изграден ТЕС по схемата на МладКонструктор от 1 брой на 2001 г. При мен проблема е, че гори интегралата когато работи продължително време в режим на токо ограничение примерно когато зареждам акумулаторче. Та сега като чета тази тема се чуда дали ще се оправи проблема ако доблирам вътрешния транзистор с външен като съответно го свържа към 2-3 и 13 крак на интегралата както е вътрешния. Мисля да постава нещо от сорта на 2т6551 или BD139. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 03, 2008 10:17 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | .... При мен проблема е, че гори интегралата когато работи продължително време в режим на токо ограничение примерно когато зареждам акумулаторче. Та сега като чета тази тема се чуда дали ще се оправи проблема ако доблирам вътрешния транзистор с външен .... |
Аз си направих преди време ( 15 години има ) регулируемо захранване (2-30) V със стъпково токово ограничение ( 5 и 10) А . Използвал съм го зимата като зарядно за акумулатора , включително директно на колата , без да го изключвам когато пробвам палене . До сега не съм го ремонтирал !
Направено е по метода на milmar . Отделно по същата схема съм направил няколко захранвания (12-14)V с ограничение около 100А за демонстрация на КарАудио усилватели по разни магазини
. Те също не са ремонтирани . |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 09, 2008 17:48 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | и мен има подобни проблеми. Имам изграден ТЕС по схемата на МладКонструктор от 1 брой на 2001 г. При мен проблема е, че гори интегралата когато работи продължително време в режим на токо ограничение примерно когато зареждам акумулаторче... |
В схемата на МК токоограничението го правят с ОУ, не с този транзистор, така че може би проблема е другаде. В схемата си въобще не ползват този транзистор. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|