Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Лоши кондензатори на компютърна дънна платка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 15:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези 60ома не трябва да ги има,това е проблема и ли поне част от него.Сигурен ли си,че кондензаторите са правилно ориентирани?Ако да-явно някой транзистор или чип е пробил.
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 15:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е ясно как ги мерите.Ако сте го свалили и дава тези показания,от там е дошъл проблема и с кондензаторите.
vdimitrov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

nobodyshadow да правилно са монтирани - маркировката съвпада с тази на платката. А при свалянето проверих че и при оригиналните съвпада.

pepi_voinishki1957 както са на платката.
Както писах - между съответните изводи е измерването, но какво реално се мери е трудно да се каже (понеже истинската схема явно се различава от тази от даташита) - и нали има и други елементи които са вързани паралелно между тези точки.

Иначе и на мен така ми се стори - между дрeйна и сорса трябва да се "вижда" диода, а не някакво малко съпротивление.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 18:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ,така на платката няма да стане.Електр.конд. започват да се разреждат и измерването е невярно.Аз лично ,макар и някои да кажат че е еретично ,махам проца и всичко което може да се свали без отпояване и с един стабилизиран токоизправител ТЕС подавам 1 волт директно на електролитите ,като внимавам да не объркам полюсите и ако консумацията е над 2.5А значи има проблем и почвам да разкачам чрез дроселите захр.вериги и като стигна до южния мост изхвърлям дъното Very Happy
Между другото интересно ми е защо е тая мъка с това дъно дето може за 10 лева ,ама айде......
vdimitrov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Така и предполагах, че няма да стане без демонтаж.
И започнах да мисля - наистина най-малко разпояване изискват дроселите, но пък нали те са масивни да не прегрея платката?

За стабилизираното захранване - нищо не ме спира да пробвам, но за съжаление нямам.

pepi_voinishki1957 написа:
Между другото интересно ми е защо е тая мъка с това дъно дето може за 10 лева ,ама айде......

Напълно си прав, така е. Wink

1. Ами нестандартно е и трябва да се намери същото на старо. А както разбрах на badcaps.net сменените 13 кондензатора са стандартен проблем. Т.е. затворен кръг - пак ще трябва да се сменят.

2. Търсих но никъде не намерих, ако някой знае откъде ще съм благодарен. Compaq Evo D510 SFF - 277977-01, това е номерът му като резервна част.

3. Компютърът си беше супер - тих, малък и работи доста време извънредно стабилно (и предполагам и при първия си собственик е работил така) . И изведнъж...
Т.е. много ми е интересна и самата причина - защо стана така?
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 0:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени кондензаторите в вторината част на захранването и после мисли за други неща. При тези напрежения има лоша филтрация на 5 или 12V. от там са заминали и тези по дъното, много е вероятно да е заминало и нещо друго.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vdimitrov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Направих списък:
2.2uF, 50V
10uF, 50V
100uF, 25V - 2
220uF, 25V - 3
1000uF, 16V - 4
1200uF, 6.3V - 1
2200uF, 6.3V - 1
4700uF, 6.3V - 1

Но възникват 3 въпроса:

2.2 и 10 не е ли възможно да бъдат заменени с друг тип кондензатори изобщо - да не са електролитни? И ако наистина може защо изобщо са ги сложили такива?

1200 не се намира на никакво напрежение, с какво да се заменя?

4700 пък го няма на 6.3V, а следващият размер е толкова дебел, че няма да се събере по никакъв начин - между други кондензатори и два радиатора е.
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 12:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Първите са сложени електролити понеже са много по-евтини (над 100 пъти разлика в цената). Огледай около тоя 4700 дали няма място за още кондензатори, можеш да сложиш 2х2200 или 1500 + 3300uF... И да си призная, това дъно вече бих го отписал...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети