|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grifi Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 17:24 Заглавие: |
|
|
Очевидно не съм се изразил ясно, щом никой не ме е разбрал.
Процесора декомпресира потока от данни, резултата е множество от стойности(samples), като интервала м/у стойностите е "битрейда". Ако процесора работи с 16bit par sample, това значи стойности от -32768 до 32767.
Процесорът прави специални изчисления и реализира PWM за два от изходите си (Q и Q), които цъкат със 100Khz. При стойност на сигнала 0, PWM=50%.
Когато множеството от стойности трябва да формира положителен полупериод, запълнеността на Q се изменя от 50% до 80% респективно Q от 50% до 20%.
Или с други думи казано времето, което сигнала прекарва в "1" е точно толкова, колкото прекарва в "0" при 50% запълненост. В този режим при висока честота през говорителя не протича ток, защото има висока индуктивност и постояннотоковата съставка е =0. Когато сигнала прекарва повече време в "1" следствие запълненост 60% на 40%, магнитната система на говорителя се насища положително, защото отрицателния сигнал не размагнитва системата от енергия, с която е намагнитена. Обратната ситуация е при отрицателна полувълна Q e от 50% до 20%, а Q e от 50% до 80%.
Обикновено усилватели клас D на изхода си имат дросел и кондензатор за филтриране/получаване на постояннотокова съставка. Това обаче ги ограничава за висока ефективност при тясна честотна лента. Чел съм, че честотата на модулирания при клас D не може да превишава(губи много качество) 20% от носещата, честота (пример 100Khz).
Надявам се това да хвърли малко светлина. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 18:36 Заглавие: |
|
|
Grifi, в тоя ред на мисли съм съгласен ,но това което беше написал преди звучеше просто нелепо.Надявам се ,че си ме разбрал правилно.Нали за това в техниката нещата трябва да се назовават с точните им имена.Едва ли питащия ще има полза от това и от моите писания. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 21:38 Заглавие: |
|
|
Галванично разделяне на нискочестости вериги
Не му ли беше това темата на човека ? Какво му смятате на око изходни филтри за D-клас Единствения приемвлив начин да се раздели галванично сигнала е с трансформатор.Е има начин да се раздели галванично и захранването
Друг е въпроса, че човека не иска точно галванично да ги раздели, а да избегне постояннотоковата съставка само . Така само го бъркате давайте предложения (по-разбираеми) той да казва какво е направил и така .
Примерно @vvv защо не си включиш товар на изхода на усилвателя примерно R 20-40 ома вместо говорител и тогава да вземеш сигнал с кондензатор към еквалайзера от единия изход ? _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 23:10 Заглавие: |
|
|
Аз си мисля че като няма схема човека да вземе и да отвори това проклето нещо и да каже как излиза сигнала . _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
vvv Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 22, 2008 14:16 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за изказваните мнения по "моята" тема! Тънката ирония в изказването на г-н Павлов вероятно е основателна от негова гледна точка. Тя обаче не ме дразни. Напълно го разбирам. Надявам се, че както той, така и останалите, които са по-вещи в "занаята", ще проявят същото разбиране (или може би по-точно казано - добронамерено снизхождение) към тези като мен, които дори да не са абсолютни дилетанти, в никакъв случай не могат да съизмерват нито беглите си теоретични познания, нито скромните си практически умения с професионалистите.
Радвам се, че темата, която предложих, е сравнително интересна на четящите и пишещите във форума и провокира диалог.
Не бих искал да отварям плеъра, з-то е в гаранция пък ако реша да го продавам ... поне да има гаранция Ще пробвам с товар R 20-40 ом и с кондензатор, както ме съветва Иван.
Накрая ще си позволя и едно въпросче, на което ме наведоха коментарите по повод усилвателите клас D Простете наивността ми, но ако крайното стъпало е такъв тип - клас D (доколкото разбирам - изходният сигнал е широчинно-импулсно модулиран) проблемът от това ли идва, че този сигнал в "суровия" му вид, излизащ от крайното стъпало, се подава на "класически" аналогов вход - както е в моя случай - на някакъв вид активен честотен филтър (еквалайзер) вместо на високоговорител?! Затова ли е необходимо "междинно звено" L-C/R-C товар за крайното стъпало, от което "звено" да се вземе "подходящ" сигнал за аналоговия вход на еквалайзера? ... най-общо казано В такъв случай темата за галваничното разделяне става частен случай или едно възможно решение на по-общия проблем за връзката на изх. стъпало клас D с нискоомен аналогов вход на усилвател. Както и да е, важното е, че има предизвикателство, което може би е на път да бъде разрешено.
Сега ми идва на ум и едно "решение", което по същство е заобикаляне на проблема - да взема сигнал от chinch изхода (който вероятно си е аналогов?), да го усиля с клас А и да го подам на входа на еквалайзера  |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 23, 2008 8:59 Заглавие: |
|
|
Ти разби всичко детско в мен
1. CD'то сигурно е по мощно от еквалайзера и ако е така за какво ще го освързваш тоя еквалайзер
2.Хората са ти направили изход даже и чинчове са ти сложили.
3.Поне отвори еквалаийзера и го снимай ,тои сигурно не е в гаранция. _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
vvv Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 9:50 Заглавие: |
|
|
За честотна корекция естествено! За какво друго може да ми е? За усилвател ли? И "чинчовете" не могат да захранят нискоомния вход на еквалайзера  |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:24 Заглавие: |
|
|
тогава отвори еквалайзера и изкорми делителя на входа. _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:47 Заглавие: |
|
|
Какъв е този еквилайзер, който работи с 4х40W=160W на входа? Плюс траф 1:3, това прави 12(Vp-p)х3:1Ω=36А ток на входа! И казваш, че така работи най-добре? Прочети правилата на форума: модела на CD-то, на еквилайзера и на крайното стъпало се пишат още в първия пост, за да не се гадае (вече 3 страници). Темата ти е пълна с бисери и май ще отиде на совалката . |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 22:32 Заглавие: |
|
|
Tози еквилайзер да не е от едновремешните ментаци дето ги даваха 4хнякакви луди мощности пък то вътре едно TDA2003 и 4 те изхода са в паралел има и някъв измислен пасивен коректор на входа..?!
Коригирах ти поста И на теб ли трябва да ти се обяснява че абревиатури на електронни елементи се пишат на родния им език _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|