Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Галванично разделяне на нискочестости вериги
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Grifi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Очевидно не съм се изразил ясно, щом никой не ме е разбрал.

Процесора декомпресира потока от данни, резултата е множество от стойности(samples), като интервала м/у стойностите е "битрейда". Ако процесора работи с 16bit par sample, това значи стойности от -32768 до 32767.
Процесорът прави специални изчисления и реализира PWM за два от изходите си (Q и Q), които цъкат със 100Khz. При стойност на сигнала 0, PWM=50%.
Когато множеството от стойности трябва да формира положителен полупериод, запълнеността на Q се изменя от 50% до 80% респективно Q от 50% до 20%.
Или с други думи казано времето, което сигнала прекарва в "1" е точно толкова, колкото прекарва в "0" при 50% запълненост. В този режим при висока честота през говорителя не протича ток, защото има висока индуктивност и постояннотоковата съставка е =0. Когато сигнала прекарва повече време в "1" следствие запълненост 60% на 40%, магнитната система на говорителя се насища положително, защото отрицателния сигнал не размагнитва системата от енергия, с която е намагнитена. Обратната ситуация е при отрицателна полувълна Q e от 50% до 20%, а Q e от 50% до 80%.

Обикновено усилватели клас D на изхода си имат дросел и кондензатор за филтриране/получаване на постояннотокова съставка. Това обаче ги ограничава за висока ефективност при тясна честотна лента. Чел съм, че честотата на модулирания при клас D не може да превишава(губи много качество) 20% от носещата, честота (пример 100Khz).
Надявам се това да хвърли малко светлина.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 18:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Grifi, в тоя ред на мисли съм съгласен ,но това което беше написал преди звучеше просто нелепо.Надявам се ,че си ме разбрал правилно.Нали за това в техниката нещата трябва да се назовават с точните им имена.Едва ли питащия ще има полза от това и от моите писания.
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Галванично разделяне на нискочестости вериги
Не му ли беше това темата на човека ? Какво му смятате на око изходни филтри за D-клас Wink Единствения приемвлив начин да се раздели галванично сигнала е с трансформатор.Е има начин да се раздели галванично и захранването Wink
Друг е въпроса, че човека не иска точно галванично да ги раздели, а да избегне постояннотоковата съставка само . Така само го бъркате давайте предложения (по-разбираеми) той да казва какво е направил и така .
Примерно @vvv защо не си включиш товар на изхода на усилвателя примерно R 20-40 ома вместо говорител и тогава да вземеш сигнал с кондензатор към еквалайзера от единия изход ?
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 23:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз си мисля че като няма схема човека да вземе и да отвори това проклето нещо и да каже как излиза сигнала .
vvv
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 22, 2008 14:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за изказваните мнения по "моята" тема! Тънката ирония в изказването на г-н Павлов вероятно е основателна от негова гледна точка. Тя обаче не ме дразни. Напълно го разбирам. Надявам се, че както той, така и останалите, които са по-вещи в "занаята", ще проявят същото разбиране (или може би по-точно казано - добронамерено снизхождение) към тези като мен, които дори да не са абсолютни дилетанти, в никакъв случай не могат да съизмерват нито беглите си теоретични познания, нито скромните си практически умения с професионалистите.
Радвам се, че темата, която предложих, е сравнително интересна на четящите и пишещите във форума и провокира диалог.
Не бих искал да отварям плеъра, з-то е в гаранция Smile пък ако реша да го продавам Wink ... поне да има гаранция Smile Ще пробвам с товар R 20-40 ом и с кондензатор, както ме съветва Иван.
Накрая ще си позволя и едно въпросче, на което ме наведоха коментарите по повод усилвателите клас D Smile Простете наивността ми, но ако крайното стъпало е такъв тип - клас D (доколкото разбирам - изходният сигнал е широчинно-импулсно модулиран) проблемът от това ли идва, че този сигнал в "суровия" му вид, излизащ от крайното стъпало, се подава на "класически" Smile аналогов вход - както е в моя случай - на някакъв вид активен честотен филтър (еквалайзер) вместо на високоговорител?! Затова ли е необходимо "междинно звено" L-C/R-C товар за крайното стъпало, от което "звено" да се вземе "подходящ" сигнал за аналоговия вход на еквалайзера? ... най-общо казано Rolling Eyes В такъв случай темата за галваничното разделяне става частен случай или едно възможно решение на по-общия проблем за връзката на изх. стъпало клас D с нискоомен аналогов вход на усилвател. Smile Както и да е, важното е, че има предизвикателство, което може би е на път да бъде разрешено.
Сега ми идва на ум и едно "решение", което по същство е заобикаляне на проблема Wink - да взема сигнал от chinch изхода (който вероятно си е аналогов?), да го усиля с клас А и да го подам на входа на еквалайзера Smile
Върнете се в началото
rolling_heads
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 23, 2008 8:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти разби всичко детско в мен Laughing
1. CD'то сигурно е по мощно от еквалайзера и ако е така за какво ще го освързваш тоя еквалайзер
2.Хората са ти направили изход даже и чинчове са ти сложили.
3.Поне отвори еквалаийзера и го снимай ,тои сигурно не е в гаранция.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vvv
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 9:50    Заглавие: Отговорете с цитат

За честотна корекция естествено! За какво друго може да ми е? За усилвател ли? Very Happy И "чинчовете" не могат да захранят нискоомния вход на еквалайзера Smile
Върнете се в началото
rolling_heads
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

тогава отвори еквалайзера и изкорми делителя на входа.
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв е този еквилайзер, който работи с 4х40W=160W на входа? Плюс траф 1:3, това прави 12(Vp-p)х3:1Ω=36А ток на входа! И казваш, че така работи най-добре? Прочети правилата на форума: модела на CD-то, на еквилайзера и на крайното стъпало се пишат още в първия пост, за да не се гадае (вече 3 страници). Темата ти е пълна с бисери и май ще отиде на совалката Evil or Very Mad.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 22:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Tози еквилайзер да не е от едновремешните ментаци дето ги даваха 4хнякакви луди мощности пък то вътре едно TDA2003 и 4 те изхода са в паралел има и някъв измислен пасивен коректор на входа..?!

Exclamation Arrow Коригирах ти поста Exclamation И на теб ли трябва да ти се обяснява че абревиатури на електронни елементи се пишат на родния им език Question
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети