Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за контролери на Moeller

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Borislav Dimitrov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Съб Авг 30, 2008 19:04    Заглавие: Въпрос за контролери на Moeller Отговорете с цитат

Въпросът ми е относно контролерите на Moeller (easy 400/600, easy 500/700, 800, MFD).
Някой може ли да сподели опита си с тях относно реализацията на PID регулатор на термични процеси.

Опитвам се да използвам един easy 719 DC-TC като регулатор. В момента го ползвам като позиционен регулатор с хистерезис. Някой реализирал ли е PID с 800 или MFD.

Благодаря предварително.
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Авг 31, 2008 8:15    Заглавие: Отговорете с цитат

И с 800 и с MFD става. В ниския ценови клас може да погледнеш Fatek и Unitronics.
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Нед Авг 31, 2008 11:43    Заглавие: Отговорете с цитат

по принцип съм работил със LOGO! на Сименс и в програмката Logo Soft има един семпъл файл точно за такъв процес Very Happy ако не те мързи свали си програмката и виж там как е направено мисля че бяха 4-5 блока
Confused и между другото май ще ти трябва и това:
http://www.comecogroup.com/corp/bulgarian/pdf/trc.pdf
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 01, 2008 20:29    Заглавие: Re: Въпрос за контролери на Moeller Отговорете с цитат

Зависи за какви процеси ти трябва ПИД регулатора .Аз лично не съм особенно очарован ...АЦП-то е също доста гърчаво.Все пак Easy е програмируемо реле.ПИД регулатора на Unitronics наистина е изключително добър ,ауто пид тунинга също работи доста добре,което ме изненада приятно.Скоро имаше промоций на стари модели Юнитроникс на много добри цени ,а Юнитроникс си е PLC - Easy едно нещо като нищо (лично мнение).Ако ще управляваш вентили чрез ШИМ ,то аз го правя със свой си регулатор и работи надеждно ,НО зависи от процеса ,точността и куп други щуротии .
Ето с този хубостник скоро пусках една система за темпериране на шоколадова маса и използвах 3 пид канала управляващи пропорционални вентили на "Белимо" и останах като гръмнат колко добре работи това Тайванско PLC .PID-a с ауто ПИД тунинг по нищо не отстъпва на същите такива на Siemens or Allen-Bradley ,да не кажа ,че
е по-добър.А цената няма да я коментирам .Поръчах доста скиптично една бройка с нужните ми модули и останах доволен.
http://www.vigorplc.com.tw/eng/product.htm
Модерирано от RC
Трябва ли постоянно да повтарям, че НЕ СЕ ОТГОВАРЯ С ТОЗИ бутон Evil or Very Mad
Borislav Dimitrov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Вто Сеп 02, 2008 15:40    Заглавие: Благодаря за отговорите. Отговорете с цитат

Става дума за термични процеси – управление на пещи за термична обработка на детайли.
Необходимо е детайла да се нагрява по определен график: време за достигане на зададена температура, време за задръжка, нагряване (охлаждане) до следваща температура и т.н.
Горе- долу процесите представляват нещо такова:

http://www.processmodeling.org/furnace/regulation/moves/Listing_reg_2442.avi
http://www.processmodeling.org/furnace/regulation/moves/Listing_reg_3261.avi

Използвам няколко различни решения за ПИД регулиране. По принцип, когато няма особени изисквания към нагряването, си върша работата дори и с мои самоделки – съвсем класически тиристорни ПИД регулатори. За конкретния случай трябва да направя програмно управление.
Поръчах вече easy 800, но ще погледна и другите възможности.
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 02, 2008 16:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Confused Поръчал си го вече ...Другият път мисли за Юнитроникс ,Вижън 120 е добро решение има вариант с директни входове за термодвойка.
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 02, 2008 19:12    Заглавие: Re: Благодаря за отговорите. Отговорете с цитат

Borislav Dimitrov написа:
Необходимо е детайла да се нагрява по определен график: време за достигане на зададена температура, време за задръжка, нагряване (охлаждане) до следваща температура и т.н.
По принцип, когато няма особени изисквания към нагряването, си върша работата дори и с мои самоделки – съвсем класически тиристорни ПИД регулатори.

Мисля, че в много "несамоделни" PID регулатори има "Ramp" функция. Струва ми се, че тя е точно за такива случаи. Дали няма да е решение на проблема ти без излишно усложняване на апаратурата?
Виж примерно тук или това, а сигурно има и много други.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 02, 2008 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Е те тия вторите и да ми ги подаряват не бих ги взел Exclamation .
Мульо ,нещо не схванах идеята ти с рампата и ПИД-а Wink ,би ли разяснил ?
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 03, 2008 18:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм ползвал тази функция, но мислех, че е предназначена именно за това - да поддържа контролирания параметър на различни нива през различни периоди от времето. Бъркам ли? А примерите дадох доколкото да се дръпне информация по въпроса и да се реши дали тази функция наистина е от полза в случая.
И аз не съм почитател на Комеко, тези просто ми хрумнаха в момента.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети