| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 21:04 Заглавие: |
|
|
Товар сложи ли?
Импулсните захранвания по принцип изискват минимален товар, за да работят. Някои тръгват и без него, други не
Не съм голям разбирач, ама на работната си маса имам такова 'лабораторно' захранване от старо ПЦ. Закачил съм 2*22 ома 5-ватово съпротивление на +12 релсата (залепено отзад при вентилатора, за да се обдухва). Работи като пушка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 21:20 Заглавие: |
|
|
Малко офф-топик,
ама я кажете наистина ли ви се е случвало на ATX да се налага да слагате товар за да тръгва? Щото на мен ми се е случвало само на едно, което не беше ATX, а беше от марков компютър специално за него, и на някои дърти AT-та.
Смея да твърдя, че познавам в детайли схемотехниката на почти всички "китайски" варианти на ATX, с Fortron и подобни марки малко съм имал работа, но не съм видял да не тръгва без товар, ако всичко му е наред.
И това че на импулсното му трябва товар за да работи.. далеч не е "чиста монета". Да - трябва му минимален товар за да вкара дросела в необходимия режим и да може да работи стабилно ОВ, но този товар се осигурява на платката вътре с така наречените "dummy load" резистори.
Безумно е от марка като Fortron да разчитат на външния товар - все пак той може да е к'ъв да е! Те най-евтините модели си го имат това, пък....
И сега по същество:
Това че не си сигурен дали е работило преди това усложнява работата.
Това за което всички говорим:
| tropper написа: | | има допълнителна жица за +3.3 feedback |
| bobykafe написа: | | свързани ДВЕ жици заедно |
| DJ69VN написа: | | На ATX буксата на единия оранжев кабел трябва да има доблиран |
е едно и също нещо. Провери ли?
Уточнение - по всеобщо приетите цветове 3.3 е оранжев, но за модели над 400 или 450 ако се не лъжа беше кафяв. Производители като Fortron принципно не спазват стандарта, така че не търси непременно оранжев или кафяв. На 20-пиновия АTX се намират в единия край - 3 еднакви. В другия край не са еднакви.
На платката може би има надпис при всеки извод за какъв кабел е. Може и да няма. Ако има за този ще е нещо от сорта на +3.3 FB (идва от feedback).
Някои платки ако с много гъст монтаж не са опроводени докрай и се пускат мостове с висящи изолирани жици - дано не си разпоил и някоя такава покрай другите...
Незнам... а и ти нищо не казваш... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 22:07 Заглавие: |
|
|
tropper офф-топика ти съвсем не е такъв и си е много на място.
Просто са много писателите и малко читателите за съжаление.
И няма как да ти кажат защото в повечето случаи са чували, че това така ставало или не ставало, но не е ясно баш за какво (какъв тип) захранване па макар и "импулсно" става дума.
Е това е офф... |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 23:13 Заглавие: |
|
|
Конкретни данни - моят Кодеген 230В, преработен за лабораторно, не щеше да тръгне без товар.
За момент включва вентилатора, и после изключва. Стендбай 5-те волта си ги изкарва. Но от нормалните шини - нищо! (power-good също седи на логическа нула) |
|
|
 |
vencmad Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 10:05 Заглавие: |
|
|
значи преди да разпоявам се поогледах за дублирани проводници, явно съм изпуснал един 11 пин е дублиран +3,3VDC.
на платката имам power good и power on третият интересен надпис е "S" (нищо не ми говори) предполагам, че там трябва да свържа +3.3
палил съм фортрон на 300в без товар както и дооста други захранвания както каза троопер вътре си има dummy load |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 14:13 Заглавие: |
|
|
свързах "S"-а с 3.3 и тръгна (някой ако се сеща какво е "S"...)
много благодаря на всички много се радва, че тръгна
офф-топик
имам още два фортрона по 150в мини, не са отваряни май (не с им резани жици ) и се държат по същият начин като ги свържа към дъно палат за сек и после гасат дали проблема им не в тия 3.3 волта |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 15:34 Заглавие: |
|
|
| vencmad написа: | | свързах "S"-а с 3.3 и тръгна (някой ако се сеща какво е "S"...)... |
S = Sense - и това също се използва като означение за тази ОВ - точно там ще да е била мистериозната допълнителна жица.
За другите - съмнявам се да е това, защото би трябвало на куплунга да е свързан тоя Sense с проводниците за 3.3.
Друго нещо което може да ти послужи при ръчно пускане - входът PS-ON или PowerON знаеш че се дава на маса за да тръгне захранването, но когато се задейства вътрешна защита, независимо дали продължава да е свързан към масата, захранването се изключва. За да "рециклираш" последователността старт-защита може да изключиш от контакта и да чакаш 30-90 сек. да се разредят вс. конедензатори, ИЛИ да задържиш PS-ON на +5VSB за 1 сек и после пак за маса за да пробваш да включиш. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 05, 2008 13:55 Заглавие: |
|
|
знам, че когато го изключа се разреждат кондензаторите ама защо въобще се задейства тая защита.
кабелът за 3.3 e свързан с sense тогава какво транзисторите би трябвало да са здрави защото ги мерих до колкото могат да се измерат (емитер-колектор е свързан с трафа) |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 05, 2008 16:43 Заглавие: |
|
|
| Въпреки че са фортрони са си старички, провери им електролитите, най често в тях е проблема за подобно поведение. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 06, 2008 21:57 Заглавие: |
|
|
| днес ги смених май не е от тях, нищо продължавам експериментите. По важното е, че другото тръгна пак мерси на всички |
|
|
 |
|