Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

импулсно захранване ?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 03, 2008 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Товар сложи ли?

Импулсните захранвания по принцип изискват минимален товар, за да работят. Някои тръгват и без него, други не Sad

Не съм голям разбирач, ама на работната си маса имам такова 'лабораторно' Smile Smile захранване от старо ПЦ. Закачил съм 2*22 ома 5-ватово съпротивление на +12 релсата (залепено отзад при вентилатора, за да се обдухва). Работи като пушка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 03, 2008 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко офф-топик,

ама я кажете наистина ли ви се е случвало на ATX да се налага да слагате товар за да тръгва? Щото на мен ми се е случвало само на едно, което не беше ATX, а беше от марков компютър специално за него, и на някои дърти AT-та.

Смея да твърдя, че познавам в детайли схемотехниката на почти всички "китайски" варианти на ATX, с Fortron и подобни марки малко съм имал работа, но не съм видял да не тръгва без товар, ако всичко му е наред.

И това че на импулсното му трябва товар за да работи.. далеч не е "чиста монета". Да - трябва му минимален товар за да вкара дросела в необходимия режим и да може да работи стабилно ОВ, но този товар се осигурява на платката вътре с така наречените "dummy load" резистори.

Безумно е от марка като Fortron да разчитат на външния товар - все пак той може да е к'ъв да е! Те най-евтините модели си го имат това, пък....

И сега по същество:
Това че не си сигурен дали е работило преди това усложнява работата.

Това за което всички говорим:
tropper написа:
има допълнителна жица за +3.3 feedback

bobykafe написа:
свързани ДВЕ жици заедно

DJ69VN написа:
На ATX буксата на единия оранжев кабел трябва да има доблиран

е едно и също нещо. Провери ли?

Уточнение - по всеобщо приетите цветове 3.3 е оранжев, но за модели над 400 или 450 ако се не лъжа беше кафяв. Производители като Fortron принципно не спазват стандарта, така че не търси непременно оранжев или кафяв. На 20-пиновия АTX се намират в единия край - 3 еднакви. В другия край не са еднакви.

На платката може би има надпис при всеки извод за какъв кабел е. Може и да няма. Ако има за този ще е нещо от сорта на +3.3 FB (идва от feedback).
Някои платки ако с много гъст монтаж не са опроводени докрай и се пускат мостове с висящи изолирани жици - дано не си разпоил и някоя такава покрай другите...

Незнам... а и ти нищо не казваш...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 03, 2008 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper офф-топика ти съвсем не е такъв и си е много на място.
Просто са много писателите и малко читателите за съжаление. Confused
И няма как да ти кажат защото в повечето случаи са чували, че това така ставало или не ставало, но не е ясно баш за какво (какъв тип) захранване па макар и "импулсно" става дума.
Е това е офф...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 03, 2008 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Конкретни данни - моят Кодеген 230В, преработен за лабораторно, не щеше да тръгне без товар.

За момент включва вентилатора, и после изключва. Стендбай 5-те волта си ги изкарва. Но от нормалните шини - нищо! (power-good също седи на логическа нула)
Върнете се в началото
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 04, 2008 10:05    Заглавие: Отговорете с цитат

значи преди да разпоявам се поогледах за дублирани проводници, явно съм изпуснал един 11 пин е дублиран +3,3VDC.

на платката имам power good и power on третият интересен надпис е "S" (нищо не ми говори) предполагам, че там трябва да свържа +3.3

палил съм фортрон на 300в без товар както и дооста други захранвания както каза троопер вътре си има dummy load
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 04, 2008 14:13    Заглавие: Отговорете с цитат

свързах "S"-а с 3.3 и тръгна (някой ако се сеща какво е "S"...)
много благодаря на всички много се радва, че тръгна

офф-топик
имам още два фортрона по 150в мини, не са отваряни май (не с им резани жици Smile ) и се държат по същият начин като ги свържа към дъно палат за сек и после гасат дали проблема им не в тия 3.3 волта
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 04, 2008 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

vencmad написа:
свързах "S"-а с 3.3 и тръгна (някой ако се сеща какво е "S"...)...

S = Sense - и това също се използва като означение за тази ОВ - точно там ще да е била мистериозната допълнителна жица. Wink

За другите - съмнявам се да е това, защото би трябвало на куплунга да е свързан тоя Sense с проводниците за 3.3.

Друго нещо което може да ти послужи при ръчно пускане - входът PS-ON или PowerON знаеш че се дава на маса за да тръгне захранването, но когато се задейства вътрешна защита, независимо дали продължава да е свързан към масата, захранването се изключва. За да "рециклираш" последователността старт-защита може да изключиш от контакта и да чакаш 30-90 сек. да се разредят вс. конедензатори, ИЛИ да задържиш PS-ON на +5VSB за 1 сек и после пак за маса за да пробваш да включиш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 05, 2008 13:55    Заглавие: Отговорете с цитат

знам, че когато го изключа се разреждат кондензаторите ама защо въобще се задейства тая защита.
кабелът за 3.3 e свързан с sense тогава какво транзисторите би трябвало да са здрави защото ги мерих до колкото могат да се измерат (емитер-колектор е свързан с трафа)
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Сеп 05, 2008 16:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпреки че са фортрони са си старички, провери им електролитите, най често в тях е проблема за подобно поведение.
Върнете се в началото
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 06, 2008 21:57    Заглавие: Отговорете с цитат

днес ги смених май не е от тях, нищо продължавам експериментите. По важното е, че другото тръгна пак мерси на всички
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети