|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lexus Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 13:58 Заглавие: Проблем с една малка схема. |
|
|
Първо да кажа че съм начинаещ.
Реших да се пробвам за втори път да направя не безисвестната сх-ма на УПРАВЛЕНИЕ НА КОМПЮТЪРА
СЪС СТАНДАРТНО ТВ-ДИСТАНЦИОННО, след като първия път не успях. Направех схемата, но не тръгна.
| Цитат: | | Можете предварително да проверите схемата и без да я свързвате към компютъра, като подадете външно захранване от около 7 V към изводите за крачета 4 (+) и 5 (-). Ако при това светодиодът индицира подадените от дистанционното команди, стабилизаторът и приемната част на схемата работят добре. |
Като измеря напрежението в точка 4 и 5 то е ок. 10 V, но като го измеря на местата където съм отбелязъл на картинката то е ок. 0.5 V. Мисля че точно там е проблема, не трябва ли да е пак същото (10 V) или поне малко по-ниско?
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 14:44 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Като измеря напрежението в точка 4 и 5 то е ок. 10 V, но като го измеря на местата където съм отбелязъл на картинката то е ок. 0.5 V. Мисля че точно там е проблема, не трябва ли да е пак същото (10 V) или поне малко по-ниско? | А с каква полярност е измереното от теб напрежение/ спрямо т.5 например/? |
|
|
 |
lexus Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 14:51 Заглавие: |
|
|
Ами да, логичен въпрос
Кой да погледне, че на мултицета отпред имало един минус.
Сега пък диода свети постоянно, ще поразгледам малко и ако не се справя пак ще пиша  |
|
|
 |
lexus Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 15:14 Заглавие: |
|
|
Не открих каква е причината да свети постоянно диода. Може ли да е защото някой от елементите на са точно същите?
Ето какви са разликите:
Т1 Трябва да е BC557, а е BC559
D1,2,3 трябва да е 1N4147, а е 1N4148
Да не би да трябва да свети постоянно, а когато излъчва ДУ да изгасва? Защото пробвах, но пак си свети. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
lexus Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 17:09 Заглавие: |
|
|
| RC искаш да ми кажеш да направя схемата която е там или, че там някъде има решение на моя проблем, защото аз не намерих нищо за тази схема? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 17:37 Заглавие: |
|
|
lexus, чети внимателно:
| Цитат: | Преди да почна с принципа й, ще кажа че на COM порта на PC всички нивата на напреженията са TTL. Логическа "1" е +15V, +12V или +10V (това зависи от модела на дъното и годината на производство), а логическа "0" е -15V, -12V или -10V(според зависи).
Както се вижда на схемата, захранване се взема от DTR и RTS. Тук малко трябва да се внимава да не се превишава ток 20mA (по 10 на крак) иначе може и без COM да останете. Така, като искам да захраня схемата, трябва да установя DTR и RTS в лог."1"...лесна работа (за програмиста де ). Оттук нататък млад конструктор са решили да ни спестят удоволствието. Вие гледате и се чудите за какво му е този транзистор, и какъв е тоя кондензатор C2 закачен наобратно на светодиода...
Ами и аз гледах тъпо като я видях за пръв път преди няколко години , апък от MK и до ден днешен така си гледат . Отговора е прост... Понеже говорим за TTL нива, ако подаваме +5V през транзистора T1, компютърът няма да го отчита като ниво, ще го пренебрегва. За да може сигнала от IR приемника да клати 1-ви крак от 0 до 1 и обратното, трябва да имаме +12V и -12V. Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V. Мисля че за мога да спра дотук, софтуерната страна както казах вече става лесна. Млад Конструктор написаха "ИЗПИТАНО В РЕДАКЦИЯТА" ама и те незнаят че схемата работи малко на късмет...понеже лог."1" идва от 7805, .т.е. вместо +12V има +5V...Затова схемата отказва да работи на някой дъна. Не е болка за умиране, може да се оправи лесно.
|
|
|
|
 |
lexus Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 18:02 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | За да може сигнала от IR приемника да клати 1-ви крак от 0 до 1 и обратното, трябва да имаме +12V и -12V. Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V |
А как да установя 3-ти крак в логическа 0?
Ще ме извинявате, че ми трябват малко повече обяснения, но ми е мъгла нещо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 23:12 Заглавие: |
|
|
Малко не съм съгласен с определението TTL за нивата -15V +15V .Обикновено TTL се наричат нива до 0.4 V "0" и от 2.3-5V "1" От друга страна трябва да се знае ,че RS232 възприема като валидни сигнали с нива над +- 3V. | Цитат: | The truth table for RS232 is:
Signal > +3v = 0
Signal < -3v = 1 <-3v>
The output signal level usually swings between +12v and -12v. The "dead area" between +3v and -3v is designed to absorb line noise. In the various RS-232-like definitions this dead area may vary. For instance, the definition for V.10 has a dead area from +0.3v to -0.3v. Many receivers designed for RS-232 are sensitive to differentials of 1 volt or less. |
Така че +5V си ги възприема нормално като "0"
Що се отнася до установяването на отделни изводи в различни нива -в ICprog има т.н. Hardware check-там има една табличка ,която при избран програматор тип JDM ,ти дава възможност да включваш и изключваш отделните пинове на COM порта. Не забравяй "0" = +10 - +15V а "1"= -10 - -15V! |
|
|
 |
lexus Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 23:48 Заглавие: |
|
|
Съвсем се сбърках
Сега немога да разбера проблема ми хардуерен ли е (някаква грешка в схемата, защото диода ми свети постоянно) или трябва да се правят софтуерни настройки?
| Цитат: | | Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V. |
Тук немога да разбера какво е имал в предвид Predator_MF. Това установяване чрез програма ли става или чрез подаване на някакво напрежение на 3 крак? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|