Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с една малка схема.
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lexus
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 13:58    Заглавие: Проблем с една малка схема. Отговорете с цитат

Първо да кажа че съм начинаещ.
Реших да се пробвам за втори път да направя не безисвестната сх-ма на УПРАВЛЕНИЕ НА КОМПЮТЪРА
СЪС СТАНДАРТНО ТВ-ДИСТАНЦИОННО
, след като първия път не успях. Направех схемата, но не тръгна.
Цитат:
Можете предварително да проверите схемата и без да я свързвате към компютъра, като подадете външно захранване от около 7 V към изводите за крачета 4 (+) и 5 (-). Ако при това светодиодът индицира подадените от дистанционното команди, стабилизаторът и приемната част на схемата работят добре.

Като измеря напрежението в точка 4 и 5 то е ок. 10 V, но като го измеря на местата където съм отбелязъл на картинката то е ок. 0.5 V. Мисля че точно там е проблема, не трябва ли да е пак същото (10 V) или поне малко по-ниско?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Като измеря напрежението в точка 4 и 5 то е ок. 10 V, но като го измеря на местата където съм отбелязъл на картинката то е ок. 0.5 V. Мисля че точно там е проблема, не трябва ли да е пак същото (10 V) или поне малко по-ниско?
А с каква полярност е измереното от теб напрежение/ спрямо т.5 например/?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lexus
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да, логичен въпрос Smile
Кой да погледне, че на мултицета отпред имало един минус.
Сега пък диода свети постоянно, ще поразгледам малко и ако не се справя пак ще пиша Smile
Върнете се в началото
lexus
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Не открих каква е причината да свети постоянно диода. Може ли да е защото някой от елементите на са точно същите?
Ето какви са разликите:
Т1 Трябва да е BC557, а е BC559
D1,2,3 трябва да е 1N4147, а е 1N4148

Да не би да трябва да свети постоянно, а когато излъчва ДУ да изгасва? Защото пробвах, но пак си свети.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 16:38    Заглавие: Отговорете с цитат

lexus, прочети внимателно тази тема:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=3133&postdays=0&postorder=asc&start=30
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lexus
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

RC искаш да ми кажеш да направя схемата която е там или, че там някъде има решение на моя проблем, защото аз не намерих нищо за тази схема?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

lexus, чети внимателно:

Цитат:
Преди да почна с принципа й, ще кажа че на COM порта на PC всички нивата на напреженията са TTL. Логическа "1" е +15V, +12V или +10V (това зависи от модела на дъното и годината на производство), а логическа "0" е -15V, -12V или -10V(според зависи).
Както се вижда на схемата, захранване се взема от DTR и RTS. Тук малко трябва да се внимава да не се превишава ток 20mA (по 10 на крак) иначе може и без COM да останете. Така, като искам да захраня схемата, трябва да установя DTR и RTS в лог."1"...лесна работа (за програмиста де ). Оттук нататък млад конструктор са решили да ни спестят удоволствието. Вие гледате и се чудите за какво му е този транзистор, и какъв е тоя кондензатор C2 закачен наобратно на светодиода...
Ами и аз гледах тъпо като я видях за пръв път преди няколко години , апък от MK и до ден днешен така си гледат . Отговора е прост... Понеже говорим за TTL нива, ако подаваме +5V през транзистора T1, компютърът няма да го отчита като ниво, ще го пренебрегва. За да може сигнала от IR приемника да клати 1-ви крак от 0 до 1 и обратното, трябва да имаме +12V и -12V. Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V. Мисля че за мога да спра дотук, софтуерната страна както казах вече става лесна. Млад Конструктор написаха "ИЗПИТАНО В РЕДАКЦИЯТА" ама и те незнаят че схемата работи малко на късмет...понеже лог."1" идва от 7805, .т.е. вместо +12V има +5V...Затова схемата отказва да работи на някой дъна. Не е болка за умиране, може да се оправи лесно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lexus
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
За да може сигнала от IR приемника да клати 1-ви крак от 0 до 1 и обратното, трябва да имаме +12V и -12V. Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V

А как да установя 3-ти крак в логическа 0?
Ще ме извинявате, че ми трябват малко повече обяснения, но ми е мъгла нещо Smile
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 23:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко не съм съгласен с определението TTL за нивата -15V +15V .Обикновено TTL се наричат нива до 0.4 V "0" и от 2.3-5V "1" От друга страна трябва да се знае ,че RS232 възприема като валидни сигнали с нива над +- 3V.
Цитат:
The truth table for RS232 is:

Signal > +3v = 0

Signal < -3v = 1 <-3v>

The output signal level usually swings between +12v and -12v. The "dead area" between +3v and -3v is designed to absorb line noise. In the various RS-232-like definitions this dead area may vary. For instance, the definition for V.10 has a dead area from +0.3v to -0.3v. Many receivers designed for RS-232 are sensitive to differentials of 1 volt or less.

Така че +5V си ги възприема нормално като "0"
Що се отнася до установяването на отделни изводи в различни нива -в ICprog има т.н. Hardware check-там има една табличка ,която при избран програматор тип JDM ,ти дава възможност да включваш и изключваш отделните пинове на COM порта. Не забравяй "0" = +10 - +15V а "1"= -10 - -15V!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lexus
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2005 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Съвсем се сбърках Smile
Сега немога да разбера проблема ми хардуерен ли е (някаква грешка в схемата, защото диода ми свети постоянно) или трябва да се правят софтуерни настройки?

Цитат:
Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V.

Тук немога да разбера какво е имал в предвид Predator_MF. Това установяване чрез програма ли става или чрез подаване на някакво напрежение на 3 крак?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети