|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:08 Заглавие: |
|
|
| Vaklin написа: | | Това, че успешно ремонтираш телевизори не означава, че ти е ясно къде какво става. Пропускай по някой път да се изкажеш публично по теоретични въпроси. За практически успехи .. лошо няма. |
От първия пост на темата до тук-аз в нея не виждам нито един телевизионен техник,да е казал думичка.
Доколокто знам и колегата ELP и той не се занимава с телевизори,а ремонтира съвсем друг род техника.
Същото е дереджето и в темата за SOLID където не знам за къв чеп се намеси и 3УСЦТ.Както и в още една камара теми-тая примерно ...
Както и в още много други теми в които не спираш мине не мине публично да демонстрираш къде ирония,къде неприязън,къде отвращение към тая гилдия."Телевизионери","майстори на 3УСЦТ" и разни други иронични нарицателни.
Не знам на какво се дължи неприязънта ти към тази гилдия.Нито пък ме интересува.
Телевизионните техници са си много общо понятие.Има и много добри и кадърни колеги,има и по-"слабички",като знания.Клиента сам определя при кой да ходи и кой да избере.
И с кметовете е така.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Последната промяна е направена от Bojilov на Пон Окт 20, 2008 15:44; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:16 Заглавие: |
|
|
Бре ,че сте ми теоретици ! Първо ,никъде не съм се афиширал ,че ремонтирам само телевизори ,имам както средно техническо ,така и висше инженерно образование и твърдения от сорта на -като го няма единия полупериод колко е коефициента на пулсации предизвикват насмешка ,предполагам не само у мен.(BTW според теоретичната литература Кп на двупътен изправител без филтриране е 67%!) Второ ,дори и да спадне под товар до 14 волта ,за 12 изходно би било достатъчно . Трето -по отношение твърдението на PIlgrim ,че : | Цитат: | | но моето твърдение си остава в сила- никъде в литературата и практиката няма метод за получаване на двуполярно напрежение с една схема грец. |
ще му кажа да вземе да погледне някоя схема на НЧУ ,в над 90% от случаите ще види точно такова изпълнение ,наречено от него "великия теоретик" с "плаваща средна точка" ,аз пък мога да го нарека двоен двупътен изправител за + и - напрежение. Както автора на поста е отбелязал свързва 337 между средния извод на трафа и анодите на двата диода в "-" рамо ,както и товара се връзва към средата и изхода на интегралната схема ,е ако не е "-" какво ще е ? |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:56 Заглавие: |
|
|
Леле, тая тема май ще отплува в общи приказки...
Принуден съм да не се съглася с pilgrim, че няма да стане с един мост. Вярно е, че никъде по света няма схема Грец, която позволява двуполярен изход. Но не е и нужна: диоди, свързани по същия начин по който биха образували Грец, но с изведена средна точка на входа (и двойка филтриращи кондензатори на изхода) произвеждат точно това, което ми трябва: +20DC спрямо маса и -20DC спрямо маса. Наричат се, ако не се лъжа, два двъпътни изправителя. Масата ми е заземена с третия проводник на 220V, по съображения за шум, изравняване на потенциалите при работа с външно устройство (компютър по LPT порт и прочее)
Всъщност моя въпрос беше - понеже очевидно схемата за получаване на стабилизирано -12 е вярна, явно съм се издънил някъде при монтажа (пробит диод, кондензатор, късо и прочее). Къде според вас може да съм се издънил? Търся съвет от по-опитни хора, затова пиша тук. Естествено че мога да сваля половината платка и да тръгна да меря елемент по елемент...
П.С. Пробвах да сменя LM337 с друг от същата серия; май не е от него. Нямам друга серия / друг производител че да пробвам.
П.П.С. За 7912 съм напълно съгласен но използвах LM337 защото "така се случи". Дълга история 
Последната промяна е направена от zmeios на Пон Окт 20, 2008 15:58; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:56 Заглавие: |
|
|
Явно трябва да откриваме отново топлата вода
1 схема на двуполярно напрежение с един мостов изправител -няма.
2 нека автора на темата да си пробва тази схема
ако напрежението не му достига да използва вместо двата диода два мостови изправителя. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 16:14 Заглавие: |
|
|
Bojilov, не ми се сърди. Гилдията я характеризирам по това, че го прави за пари. Ти би ли поправял един и същ модел телевизори с еднакъв дефект няколко пъти? Вероятно да. А аз, не. Защо? Ми защото съм видял, че става и интересът е безвъзвратно загубен. По тази причина и личния си автомобил го сменявам през три месеца от които два е в гаража на съставни части. Като се яви купувач му демонстрирам състояние доведено до заводско, давам го и взимам следващия. Задължително друг модел. От всеки производител има какво да се открадне. Изобщо, трябва да се "краде", но това е друга тема.
ELP, да съм казал, че нямаш "више". Що да нямаш? Те и в Русе дипломи дават. А за обясненията. Ми как да го обясня без чертежи за "неизправения полупериод" с един диод и без филтров кондензатор? 10 милисекунди равно, 10 милисекунди половин синусоида. Така по ясно ли е?
Преебахме лаф мохабета... И за к'во живеем? _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 16:47 Заглавие: |
|
|
| Vaklin написа: | | Bojilov, не ми се сърди. Гилдията я характеризирам по това, че го прави за пари.Ти би ли поправял един и същ модел телевизори с еднакъв дефект няколко пъти? |
Не е баш така-то че е за пари-за пари е (все пак трябва да се яде нещо).Много рядко ми се налага да ремонтирам нещо,което като специфика на повредата да е съвсем еднотипно и да ми се случвало.ТВ-техника също е доста разнообразен бранш.На мене ми е интересно,на други не е.На вкус и цвет-знаеш...
Въпроса беше че не може да се слагат всички ТВ-техници под общ знаменател и да се вика че всички са некадърни,изостанали,лоши и т.н..Има и по-некадърни,има и по-кадърни-във всеки бранш е така.Лошо няма.Смея да кажа е от бранша на ТВ-техници съм срещал хора,които са си факири в не една област от електрониката и могат да скрият шапката на доста учили и недоучили западни инджинери,титладжии и т.н. само от опита,който са натрупали(самоуки демек).
А за кметовете не съм прав разбира се,но го казах съвсем ама нарочно.
Тука избраха от 7те кандидата възможно най-некадърния(благодарение на хамбургери,бира и братята роми)-вчера и завчера бях в Смолян и се зачудих че може да има град в който да няма бездомни кучета,да газиш кучи лайна по пътя,като седнеш в кафене на открито да не те нахапят бълхи и като минаваш през тревна площ да не ти е дерт за хилядите кърлежи и т.н.
Ами можело.Щото при нас в Сопот не може.
Та така-извинявам се за офтопика,за който вината е и моя.Ще помоля темата да продължи по същество.Аз бягам от темата,та да не разводняваме повече. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 17:11 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | 2 нека автора на темата да си пробва тази схема
|
Смях ,смях ,отдавна не съм се смял така ,евалла Пилгрим . Ако обясниш и с какво е по-добра от греца със среден извод евалла ще ти направя ! Е може и два греца да туриш ,ама намотките ще трябва да са напълно отделени ,пък и какво са за нас още 4 диода ,както е казал шопа "оти требе да е просто ,га може да е сложно ? " Утепахте ме с тези размисли и страсти ,хайде със здраве ,да не разводнявам темата на човека повече ,аз съм дотук ! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 18:15 Заглавие: |
|
|
| LM337 вероятно се самовъзбужда заради,вероятно керамичния кондензатор 100нФ.Сложи 470микрофарада и трябва да се укроти....Ако имаш осцилоскоп погледни изхода.Тия стабилизатори са с много дълбока обратна връзка и понякога играят лоши шеги.... |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 19:38 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | LM337 вероятно се самовъзбужда заради,вероятно керамичния кондензатор 100нФ......... |
Според мен трябва да има и на входа и на изхода 100nF,но електролитния на изхода трябва да е с поне 47микро по-малък от входящия,също от входа към изхода един диод е желателно да има.Не съм чел всички мнения, че нямам мн време сега но сигорен ли си, че не е ментак чипчето.Оня ден попаднах на 2 бройки от тях който на 80мА товар мн. грееха Eто една схемка (съжелявам за първобитното чартане но нямах мн време) _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2008 20:28 Заглавие: |
|
|
Благодаря сърдечно на всички, които помогнаха конструктивно (особено на DJ69VN, задето си е играл да разчертава схема и да слага входен товар за 7805, научих нещо ново!)
Схемата проработи идеално така, както е нарисувана в първия ми пост (и не грее; трите IC-та са заедно, изолирани, на малък радиатор). Дефекта беше от погрешен монтаж (знаех си че ще се изложа като кифладжия); единия защитен диод го бях монтирал като пре...ващ - абе да речем шунтиращ диод.
Поставих допълнителен диод 337IN >> 337OUT за защита от високи капацитети при изключване, макар че D7 частично решаваше тоя въпрос (именно D7 го бях обърнал)
Последната промяна е направена от zmeios на Пон Окт 20, 2008 20:29; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|