Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Не мога да се справя с един LM337
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Това, че успешно ремонтираш телевизори не означава, че ти е ясно къде какво става. Пропускай по някой път да се изкажеш публично по теоретични въпроси. За практически успехи .. лошо няма.

От първия пост на темата до тук-аз в нея не виждам нито един телевизионен техник,да е казал думичка.
Доколокто знам и колегата ELP и той не се занимава с телевизори,а ремонтира съвсем друг род техника.
Същото е дереджето и в темата за SOLID където не знам за къв чеп се намеси и 3УСЦТ.Както и в още една камара теми-тая примерно ...
Както и в още много други теми в които не спираш мине не мине публично да демонстрираш къде ирония,къде неприязън,къде отвращение към тая гилдия."Телевизионери","майстори на 3УСЦТ" и разни други иронични нарицателни.
Не знам на какво се дължи неприязънта ти към тази гилдия.Нито пък ме интересува.
Телевизионните техници са си много общо понятие.Има и много добри и кадърни колеги,има и по-"слабички",като знания.Клиента сам определя при кой да ходи и кой да избере.
И с кметовете е така. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Последната промяна е направена от Bojilov на Пон Окт 20, 2008 15:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Бре ,че сте ми теоретици ! Първо ,никъде не съм се афиширал ,че ремонтирам само телевизори ,имам както средно техническо ,така и висше инженерно образование и твърдения от сорта на -като го няма единия полупериод колко е коефициента на пулсации предизвикват насмешка ,предполагам не само у мен.(BTW според теоретичната литература Кп на двупътен изправител без филтриране е 67%!) Второ ,дори и да спадне под товар до 14 волта ,за 12 изходно би било достатъчно . Трето -по отношение твърдението на PIlgrim ,че :
Цитат:
но моето твърдение си остава в сила- никъде в литературата и практиката няма метод за получаване на двуполярно напрежение с една схема грец.

ще му кажа да вземе да погледне някоя схема на НЧУ ,в над 90% от случаите ще види точно такова изпълнение ,наречено от него "великия теоретик" с "плаваща средна точка" ,аз пък мога да го нарека двоен двупътен изправител за + и - напрежение. Както автора на поста е отбелязал свързва 337 между средния извод на трафа и анодите на двата диода в "-" рамо ,както и товара се връзва към средата и изхода на интегралната схема ,е ако не е "-" какво ще е ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Леле, тая тема май ще отплува в общи приказки...

Принуден съм да не се съглася с pilgrim, че няма да стане с един мост. Вярно е, че никъде по света няма схема Грец, която позволява двуполярен изход. Но не е и нужна: диоди, свързани по същия начин по който биха образували Грец, но с изведена средна точка на входа (и двойка филтриращи кондензатори на изхода) произвеждат точно това, което ми трябва: +20DC спрямо маса и -20DC спрямо маса. Наричат се, ако не се лъжа, два двъпътни изправителя. Масата ми е заземена с третия проводник на 220V, по съображения за шум, изравняване на потенциалите при работа с външно устройство (компютър по LPT порт и прочее)

Всъщност моя въпрос беше - понеже очевидно схемата за получаване на стабилизирано -12 е вярна, явно съм се издънил някъде при монтажа (пробит диод, кондензатор, късо и прочее). Къде според вас може да съм се издънил? Търся съвет от по-опитни хора, затова пиша тук. Естествено че мога да сваля половината платка и да тръгна да меря елемент по елемент...

П.С. Пробвах да сменя LM337 с друг от същата серия; май не е от него. Нямам друга серия / друг производител че да пробвам.

П.П.С. За 7912 съм напълно съгласен но използвах LM337 защото "така се случи". Дълга история Wink

Последната промяна е направена от zmeios на Пон Окт 20, 2008 15:58; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно трябва да откриваме отново топлата вода
1 схема на двуполярно напрежение с един мостов изправител -няма.
2 нека автора на темата да си пробва тази схема

ако напрежението не му достига да използва вместо двата диода два мостови изправителя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 16:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov, не ми се сърди. Гилдията я характеризирам по това, че го прави за пари. Ти би ли поправял един и същ модел телевизори с еднакъв дефект няколко пъти? Вероятно да. А аз, не. Защо? Ми защото съм видял, че става и интересът е безвъзвратно загубен. По тази причина и личния си автомобил го сменявам през три месеца от които два е в гаража на съставни части. Като се яви купувач му демонстрирам състояние доведено до заводско, давам го и взимам следващия. Задължително друг модел. От всеки производител има какво да се открадне. Изобщо, трябва да се "краде", но това е друга тема.

ELP, да съм казал, че нямаш "више". Що да нямаш? Те и в Русе дипломи дават. А за обясненията. Ми как да го обясня без чертежи за "неизправения полупериод" с един диод и без филтров кондензатор? 10 милисекунди равно, 10 милисекунди половин синусоида. Така по ясно ли е?

Преебахме лаф мохабета... И за к'во живеем?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 16:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Bojilov, не ми се сърди. Гилдията я характеризирам по това, че го прави за пари.Ти би ли поправял един и същ модел телевизори с еднакъв дефект няколко пъти?

Не е баш така-то че е за пари-за пари е (все пак трябва да се яде нещо).Много рядко ми се налага да ремонтирам нещо,което като специфика на повредата да е съвсем еднотипно и да ми се случвало.ТВ-техника също е доста разнообразен бранш.На мене ми е интересно,на други не е.На вкус и цвет-знаеш...
Въпроса беше че не може да се слагат всички ТВ-техници под общ знаменател и да се вика че всички са некадърни,изостанали,лоши и т.н..Има и по-некадърни,има и по-кадърни-във всеки бранш е така.Лошо няма.Смея да кажа е от бранша на ТВ-техници съм срещал хора,които са си факири в не една област от електрониката и могат да скрият шапката на доста учили и недоучили западни инджинери,титладжии и т.н. само от опита,който са натрупали(самоуки демек).
А за кметовете не съм прав разбира се,но го казах съвсем ама нарочно. Laughing
Тука избраха от 7те кандидата възможно най-некадърния(благодарение на хамбургери,бира и братята роми)-вчера и завчера бях в Смолян и се зачудих че може да има град в който да няма бездомни кучета,да газиш кучи лайна по пътя,като седнеш в кафене на открито да не те нахапят бълхи и като минаваш през тревна площ да не ти е дерт за хилядите кърлежи и т.н.
Ами можело.Щото при нас в Сопот не може.

Та така-извинявам се за офтопика,за който вината е и моя.Ще помоля темата да продължи по същество.Аз бягам от темата,та да не разводняваме повече.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
2 нека автора на темата да си пробва тази схема

Смях ,смях ,отдавна не съм се смял така ,евалла Пилгрим . Ако обясниш и с какво е по-добра от греца със среден извод евалла ще ти направя ! Е може и два греца да туриш ,ама намотките ще трябва да са напълно отделени ,пък и какво са за нас още 4 диода ,както е казал шопа "оти требе да е просто ,га може да е сложно ? " Утепахте ме с тези размисли и страсти ,хайде със здраве ,да не разводнявам темата на човека повече ,аз съм дотук !
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 18:15    Заглавие: Отговорете с цитат

LM337 вероятно се самовъзбужда заради,вероятно керамичния кондензатор 100нФ.Сложи 470микрофарада и трябва да се укроти....Ако имаш осцилоскоп погледни изхода.Тия стабилизатори са с много дълбока обратна връзка и понякога играят лоши шеги....
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
LM337 вероятно се самовъзбужда заради,вероятно керамичния кондензатор 100нФ.........

Според мен трябва да има и на входа и на изхода 100nF,но електролитния на изхода трябва да е с поне 47микро по-малък от входящия,също от входа към изхода един диод е желателно да има.Не съм чел всички мнения, че нямам мн време сега но сигорен ли си, че не е ментак чипчето.Оня ден попаднах на 2 бройки от тях който на 80мА товар мн. грееха Shocked Eто една схемка (съжелявам за първобитното чартане но нямах мн време)
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 20, 2008 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря сърдечно на всички, които помогнаха конструктивно (особено на DJ69VN, задето си е играл да разчертава схема и да слага входен товар за 7805, научих нещо ново!)

Схемата проработи идеално така, както е нарисувана в първия ми пост (и не грее; трите IC-та са заедно, изолирани, на малък радиатор). Дефекта беше от погрешен монтаж (знаех си че ще се изложа като кифладжия); единия защитен диод го бях монтирал като пре...ващ - абе да речем шунтиращ Smile диод.

Поставих допълнителен диод 337IN >> 337OUT за защита от високи капацитети при изключване, макар че D7 частично решаваше тоя въпрос (именно D7 го бях обърнал)

Последната промяна е направена от zmeios на Пон Окт 20, 2008 20:29; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети