Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Моля за помощ за задача по физика (с тоци е)
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
MorningEnergy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2008 22:55    Заглавие: Моля за помощ за задача по физика (с тоци е) Отговорете с цитат

Здравейте.
Трябва ми малко помощ за тази задача:

Мисля, че се решава със законите на Кирхов.
Ако някой има идея как се решава, моля да помогне.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2008 23:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами изчисли при дадена мощност и ток , колко волта трябва да има на краищата на крушката и ще решиш задачата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
MorningEnergy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно в това е проблема.
Тая нишка с интензитета не знам какво да я правя.
Иначе другото би трябвало да се реши със законите на Кирхов.
Все още съм начинаещ в тези неща.
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази нишка ако ще и от самородно злато да е, няма да влияе на светенето на крушката,понеже за да смяташ ток трябва да имаш токови кръгове,а видно е че на нишката единия край виси.
Върнете се в началото
Fender_str
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 17:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Мдааа.. Първо смяташ последователно свързаните резистори 1ом и 2 ома
1+2=3 ома Това съпротивление е успоредно свързано на съпротивлението 4 ома демек
R=4.3/4+3=1,71 ома
Върху лампата трябва да паднат 1/0,5= 2 волта (Мощноста е ток по напрежение нали така?)
И в този момент ми идва на акъла, че тая задачка е пълен ташак или ти се гавриш с нас или се гаврят с вас в училище! Evil or Very Mad
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Цялата работа с нишката е МЪ#О според мен. Дори и да има нещо друго, електростатичното поле е дадено на метър, а няма дължина на нишката...

П.П. за неразбралите #= Д

и да добавя нещо старо:

Текстът по-долу всъщност е въпрос даден на изпита по химия във Вашингтонския университет. Отговорът на един от студентите бил толкова "професионален" че професорът го споделил с колегите си чрез Интернет, благодарение на което го четем и ние. Допълнителен въпрос към изпита:

Адът екзотермичен (отделя топлина) ли е или ендотермичен (поема топлина)?

Повечето студенти написали отговор съгласно вярванията си, използвайки правилото на Бойл - газовете се охлаждат при разширяване и се нагряват при свиване.

Един от студентите обаче написал следното:

Първо, трябва да знаем как масата на Ада се изменя във времето. Следователно трябва да знаем скоростта с която душите влизат в Ада и респективно излизат оттам. Мисля, че с достатъчна точност можем да предположим, че след като една душа попадне в Ада, тя не може да го напусне. Следователно напускащи Ада души няма.

По въпроса колко души влизат в Ада, нека да разгледаме различните религии съществуващи в днешния свят. Почти всички религии твърдят, че ако не си техен последовател, ще попаднеш в Ада. След като религиите са повече от една и никoй не принадлежи на повече от една религия, със сигурност можем да приемем, че всички души ще попаднат в Ада.

При сегашните данни за раждаемост и смъртност, може да се очаква броят на душите в Ада да нараства експоненциално.

Да разгледаме скоростта на изменение на обема на Ада. Тъй като закона на Бойл твърди, че за да се запазят температурата и налягането в него, обемът му трябва да нараства пропорционално на нарастването броя на душите там.

Оттук произтичат две възможности:

1. Ако Адът се разширява по-бавно отколкото душите постъпват в него, тогава температурата и налягането ще нарастват докато вратите му не издържат и целия Ад се изсипе на Земята (until all Hell бреакс loose).

2. Ако Адът се разширява по бързо от нарастването на броя на душите в него, тогава температурата и налягането ще спадът докато той замръзне.

И така, какво ще се случи?

Ако приемем за верен постулатът формулиран от приятелката ми Тереза, че "по скоро Адът ще замръзне отколкото аз да спя с теб" и като вземем в предвид факта че миналата нощ спах с нея, тогава 2 трябва да е вярно, и тогава Адът е екзотермичен и вече е замръзнал.

Крайният резултат от тази теория е, че щом Адът е замръзнал, то той не приема повече души и следователно не функционира, оставяйки само Рая и по такъв начин доказвайки съществуването на Светия Дух, което обяснява защо миналата нощ Тереза през цялото време викаше "О, боже!".
Върнете се в началото
Fender_str
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

bobykafe написа:
Цялата работа с нишката е МЪ#О според мен. Дори и да има нещо друго, електростатичното поле е дадено на метър, а няма дължина на нишката...

П.П. за неразбралите #= Д

Не само с нишката... на лампата е трябват 2волта за да бъде захранена според мощноста и, а батерията е с едн=2 волта!
Върнете се в началото
MorningEnergy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 22:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Задачата ми я даде доцента по физика.
1-ви курс съм в ТУ-София.
Сигурно има някаква уловка.
Последните два поста съвсем ме объркаха.
Ако иска някой може да я реши за спорта и да сподели какво е решението, със сигурност има такова Smile

Последната промяна е направена от MorningEnergy на Сря Ное 26, 2008 23:21; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
iwkom
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Чирпан

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

според мен уловката е в нишката. мисля че не трябва да се взема под внимание.
Върнете се в началото
MorningEnergy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 26, 2008 23:22    Заглавие: Отговорете с цитат

iwkom написа:
според мен уловката е в нишката. мисля че не трябва да се взема под внимание.

Да ама на лампата и трябват 2 волта за да свети нормално, а в същото време напрежението на батерията е 2волта.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети