|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 21:27 Заглавие: |
|
|
dobrix Като цяло си прав за сметките.
Всяка задача се решава спрямо заданието обаче
Ако има външна непоказана верига, аз мога да приема, че тази верига е с безкрайно високо съпротивление с цел опростяване на сметките и никой не може да каже, че не съм прав; мога да си добавя и външен променливотоков генератор от совалка, който е с честота 0,7 херца и тогава да те питам тебе кога ще изгори крушката? _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 22:40 Заглавие: |
|
|
MorningEnergy:с нетърпение ще,чакам решението ти.Но дано не е само прословутата сутришна енергия,която на мене действа по друг начин.Ще се опитам да ти помогна ,като изложа моето ,тъпо,разсъждение което да изключиш в решението на задачката -сътворена от малоумен питател на блага живущ в бедната ни Държавица.
Първо да вземеш в предвид закона на Ом,после на повърхностните токове,особенно на ИЗТИЧАШТИТЕ. Та по Омовия закон лампата ти е с точно 1ом(4ом реплеи). съпротивление,и като сложим паралелното на нея 1.7ом. от трите R-та,от към златото се получава горе-долу над 1ом.Първо : няма как да светне лампата от батерията(освен ако не е с голям ампераж),но първо ще, се запалят R-те.Няма начин и да светне от външните две точки,както знаем тока е като Габровеца-все по-прякото гледа.Второ : не знам какво е втичащ и изтичащ ток ,но по тая схема имайки в предвид външните две точки -има пад от товара а и ток не се втича и изтича-това да не е спукана лейка.И трето: ако питането в тази задачка-закачка в която не са указани мощността на R-те ,а само на лампата -то това е само загубено време.
С уважение!!
Последната промяна е направена от nia на Пет Ное 28, 2008 23:26; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 23:03 Заглавие: |
|
|
| nia написа: |
Първо да вземеш в предвид закона на Ом,после на повърхностните токове,особенно на ИЗТИЧАШТИТЕ. Та по Омовия закон лампата ти е с точно 1ом. съпротивление |
По задание : 500мА, 1 Ват...
I^2 * R=1W
R= 1/0.25 = 4 ома... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
|
|
 |
nia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 23:12 Заглавие: |
|
|
<R = U/I>
Извинявам се за грешката, но и това не променя нещата.
Даже по кофти, 1.7ом.върху 4ом. ?-кое ще светне по на пред. |
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 0:41 Заглавие: |
|
|
| bobykafe написа: | dobrix
...Ако има външна непоказана верига, аз мога да приема, че тази верига е с безкрайно високо съпротивление с цел опростяване на сметките и никой не може да каже, че не съм прав... |
Точно така. Схемичката е свързана към генератор на ток (около 2,8А на пръв поглед). Никой няма да каже, че не си прав, не бой се. Давай смело!  |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 8:05 Заглавие: |
|
|
| grizzly написа: |
Обаче нещо не можах да се оправя с мерните единици. |
Вероятно имаш предвид това от WIKI за златото:
Electrical resistivity (20°C) = 22,14 nΩ·m
В техниката се ползва производна единица, която е един милион пъти по-голяма: 0,02214 Ω*mm^2/m.
Първата се отнася за куб (от злато ) със страна 1метър, а втората - за проводник с дължина 1м и сечение 1мм^2.
Използвай втората - по-удобно е.
Извинявам се, но ми омръзна да пиша по темата.
Чао, здраве и успехи на всички! |
|
|
 |
MorningEnergy Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 18:09 Заглавие: |
|
|
Нещо не ми излизат сметките.
Как да я реша като не ми е дадена мошността на резисторите.
Тая задача почва да ми лази по нервите  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 18:28 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Най- общо казано:
Лампата работи на 1W / 0.5A= 2V напрежение, т.е. ако говорим за обикновена крушка с нажежаема жичка, всяко напрежение под два волта се приема за нормално и крушката ще свети, без да изгори.
Батерията в схемата е с напрежение 2 Волта и има свързан последователно резистор 5 Ома, т.е. напрежението върху крушката със сигурност е под 2 Волта. Златната нишка не се взима под внимание, защото не е свързана във верига! |
Още на втора страница ти го казах и смятам да спирам и аз да пиша по темата  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 18:37 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Нещо не ми излизат сметките.
Как да я реша като не ми е дадена мошността на резисторите. |
Къде пък в законите на Кирхов се изисква мощността на резисторите ,човече ти не разбра ли ,че тази задачка изисква да си ползваш сивото вещество и знанията ,ако имаш такива ! Още нещо само ще добавя ,ако е вярно това за златото ,тока и.т.н ,най грубо сметнато тока май излиза към 50КА ,не я виждам тази жичка с D=0,1mm при тоя ток. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|