|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 12:53 Заглавие: Незаконно ли е слушането на радиочестоти? |
|
|
За тази тема ме провокира една обява за скенер.
Според zmeios бил незаконен.
Не съм проверявал законно как е уредено това.
Аз си мисля, че не би трябвало да има ограничения в слушането на каквато и да е честота. Ако някой не иска да го чуват - да се кодира.
Вие как мислите? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 13:05 Заглавие: Re: Незаконно ли е слушането на радиочестоти? |
|
|
Според мен никой неможе да ограничи друг да слуша на дадена честота.Найстина може да има някакви закони но те са по-скоро ако И излъчваш на честота за която нямаш разрешение, а камоли и ако се ползва от някоя служба, полиция,пожарна и т.н.Навремето един мой адаш беше си направил скенер стационарен но пък от 30 до 900 мхз всичко си ловеше доста добре!И невярвам някой да му е направил проблем.Както каза ако нейска да кодира.Или както на работа се прави сменят се честотите по някакъв график и т.н. Аз лично бих си купил скенер или по-скоро бих си направил от ТВ тунер но така и съм забутал схемите някъде, а и нямам никакво време за съжаление. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 14:29 Заглавие: |
|
|
В Закон за електронните съобщения има един член, но не знам дали важи и за слушането на радиочестотите:
| Цитат: | | Чл. 246. (1) С цел опазване конфиденциалността на съобщенията и свързаните с тях трафични данни се забраняват слушането, записването, съхраняването или други видове прихващане или проследяване на съобщения от лица, различни от изпращача и получателя на съобщението, без изричното съгласие на изпращача и получателя, с изключение на случаите, когато това е предвидено в закон. |
|
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 14:40 Заглавие: |
|
|
Но пък НЯМА санкция за неизпълнението му. Затова пък има такава за неопазване на лични и друг данни от лицата, ползващи съответния канал - т.е. да си криптират информацията. Има санкция и за този, който изменя предаваната информация.
Така че който иска да слуша - да слуша. На който не му изнася да си шифрова информацията. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 16:37 Заглавие: |
|
|
На работата имаме един IC-R5 е тва е супер играчка от 0.15 до 1310 MHz. AM, теснолентова FM, широколентова FM
Ще проверя утре какви документи имаше към него, но мисля че не се изсиква нещо. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 16:40 Заглавие: |
|
|
Слушаш колкото си искаш. Слушаното не може да бъде използвано, защото не е санкционирано от съответното ведомство даващо разрешение за слушане. Т.е., не може да разпространяваш използваната информация, не може да я ползваш в съда и т.н.
В случая за дистанционните за коли. Слушай на воля. Обаче, ако чрез слушанато си откраднал кола, то попадаш под ударите на закона в частта му "кражба с използване на специални технически средства". Ако удариш два шамара на собственика и му вземеш ключовете е с използване на сила и т.н. Ако си остави ключовете на таблото и ти му я гепнеш, минава за дребно хулиганнство, защото самото деяние кражба е недоказуемо. Взех я да се помайтапя... Или да му покажа друг път да не прави така. Оставят курника да отлежи на видно място една седмица и след това други го разпарчетосват. Те вече крадат, но те са други ... _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 17:12 Заглавие: |
|
|
Слушане и подслушване са 2 различни неща ,за второто ....... се говори даже и по телевизията ! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 18:01 Заглавие: |
|
|
Чичко ОЛД,сигурно е прав,но според мен подслушването си е проблем на подслушвания.За подслушващия си е просто "слушане"/нещо като вечната борба м/у "добро и зло"/.  |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 18:53 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | но според мен подслушването си е проблем на подслушвания. |
Не е така, проблем на държавата и цялото общество е.
Представи си следната ситуация: отиваш в магазина и си купуваш нещо, на което пише "хляб". Вкъщи се опитваш да го разрежеш, но откриваш че е направен от гипс и стърготини!
Това пак ли твой проблем ще бъде ("ами аз съм си виновен, че не попитах тоя хляб от брашно ли е...") или проблем на магазина / обществото?
Аналогично с подслушването на частни / служебни разговори. Аз имам право да говоря по телефона, без да обмислям всеки път слуша ли ме някой или не!
Същото е и със слушането на полицейските честоти. "Ама да са ги криптирали" не е оправдание, особено имайки предвид факта, че повечето от тия закони са правени по времето на първите радиостанции и "криптиране" тогава е значело да си говорите на маймунски език защото не е имало цифрова техника.
А пък въобще не искам да влизам в темата "слушане на станциите на СОТ" - добре че вече повечето радиовръзки там ги направиха с пакетно предаване и цифрова обработка. Преди това бандитчетата заставаха на пост до обирания апартамент, и дебнеха момента, в който СОТ-аджийския екип ще е зает с нещо друго, или отишъл "да хапне".
А пък за скенера точно се "заядох", защото именно това което отличава една станция от скенер е способността да се подслушва. Няма никаква друга разумна причина да искаш да можеш хем да слушаш от тунера една честота, хем едновременно машината да обикаля други честоти и да търси къде има активност! (Освен ако не си примерно морска или планинска спасителна служба, но там е ясно, че скенерите са служебни) |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 19:14 Заглавие: |
|
|
| Аз пък си използвам скенера да слушам няколко УКВ репитера. Много е удобно! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|