Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Незаконно ли е слушането на радиочестоти?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 12:53    Заглавие: Незаконно ли е слушането на радиочестоти? Отговорете с цитат

За тази тема ме провокира една обява за скенер.
Според zmeios бил незаконен.
Не съм проверявал законно как е уредено това.
Аз си мисля, че не би трябвало да има ограничения в слушането на каквато и да е честота. Ако някой не иска да го чуват - да се кодира.
Вие как мислите?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 13:05    Заглавие: Re: Незаконно ли е слушането на радиочестоти? Отговорете с цитат

Според мен никой неможе да ограничи друг да слуша на дадена честота.Найстина може да има някакви закони но те са по-скоро ако И излъчваш на честота за която нямаш разрешение, а камоли и ако се ползва от някоя служба, полиция,пожарна и т.н.Навремето един мой адаш беше си направил скенер стационарен но пък от 30 до 900 мхз всичко си ловеше доста добре!И невярвам някой да му е направил проблем.Както каза ако нейска да кодира.Или както на работа се прави сменят се честотите по някакъв график и т.н. Аз лично бих си купил скенер или по-скоро бих си направил от ТВ тунер но така и съм забутал схемите някъде, а и нямам никакво време за съжаление.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 14:29    Заглавие: Отговорете с цитат

В Закон за електронните съобщения има един член, но не знам дали важи и за слушането на радиочестотите:
Цитат:
Чл. 246. (1) С цел опазване конфиденциалността на съобщенията и свързаните с тях трафични данни се забраняват слушането, записването, съхраняването или други видове прихващане или проследяване на съобщения от лица, различни от изпращача и получателя на съобщението, без изричното съгласие на изпращача и получателя, с изключение на случаите, когато това е предвидено в закон.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 14:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Но пък НЯМА санкция за неизпълнението му. Затова пък има такава за неопазване на лични и друг данни от лицата, ползващи съответния канал - т.е. да си криптират информацията. Има санкция и за този, който изменя предаваната информация.

Така че който иска да слуша - да слуша. На който не му изнася да си шифрова информацията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 16:37    Заглавие: Отговорете с цитат

На работата имаме един IC-R5 е тва е супер играчка Very Happy от 0.15 до 1310 MHz. AM, теснолентова FM, широколентова FM
Ще проверя утре какви документи имаше към него, но мисля че не се изсиква нещо.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 16:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Слушаш колкото си искаш. Слушаното не може да бъде използвано, защото не е санкционирано от съответното ведомство даващо разрешение за слушане. Т.е., не може да разпространяваш използваната информация, не може да я ползваш в съда и т.н.

В случая за дистанционните за коли. Слушай на воля. Обаче, ако чрез слушанато си откраднал кола, то попадаш под ударите на закона в частта му "кражба с използване на специални технически средства". Ако удариш два шамара на собственика и му вземеш ключовете е с използване на сила и т.н. Ако си остави ключовете на таблото и ти му я гепнеш, минава за дребно хулиганнство, защото самото деяние кражба е недоказуемо. Взех я да се помайтапя... Или да му покажа друг път да не прави така. Оставят курника да отлежи на видно място една седмица и след това други го разпарчетосват. Те вече крадат, но те са други ...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 17:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Слушане и подслушване са 2 различни неща Wink ,за второто ....... се говори даже и по телевизията Wink !
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 18:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Чичко ОЛД,сигурно е прав,но според мен подслушването си е проблем на подслушвания.За подслушващия си е просто "слушане"/нещо като вечната борба м/у "добро и зло"/. Confused
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
но според мен подслушването си е проблем на подслушвания.

Не е така, проблем на държавата и цялото общество е.

Представи си следната ситуация: отиваш в магазина и си купуваш нещо, на което пише "хляб". Вкъщи се опитваш да го разрежеш, но откриваш че е направен от гипс и стърготини!

Това пак ли твой проблем ще бъде ("ами аз съм си виновен, че не попитах тоя хляб от брашно ли е...") или проблем на магазина / обществото?

Аналогично с подслушването на частни / служебни разговори. Аз имам право да говоря по телефона, без да обмислям всеки път слуша ли ме някой или не!

Същото е и със слушането на полицейските честоти. "Ама да са ги криптирали" не е оправдание, особено имайки предвид факта, че повечето от тия закони са правени по времето на първите радиостанции Wink и "криптиране" тогава е значело да си говорите на маймунски език Smile Smile защото не е имало цифрова техника.

А пък въобще не искам да влизам в темата "слушане на станциите на СОТ" - добре че вече повечето радиовръзки там ги направиха с пакетно предаване и цифрова обработка. Преди това бандитчетата заставаха на пост до обирания апартамент, и дебнеха момента, в който СОТ-аджийския екип ще е зает с нещо друго, или отишъл "да хапне".

А пък за скенера точно се "заядох", защото именно това което отличава една станция от скенер е способността да се подслушва. Няма никаква друга разумна причина да искаш да можеш хем да слушаш от тунера една честота, хем едновременно машината да обикаля други честоти и да търси къде има активност! (Освен ако не си примерно морска или планинска спасителна служба, но там е ясно, че скенерите са служебни)
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 04, 2009 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък си използвам скенера да слушам няколко УКВ репитера. Много е удобно!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети