| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vbh Гост
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 1:03 Заглавие: Проблем с алтернатора на колата. |
|
|
Здравейте имам следния проблем
вчера се прибирам от пловдив през ноща, и изведнъж ми светка на таблото лампите на акумолатора и Внимание-то- ок си викам аз алтернатора се е скапал. Ниамам в момента Мултицет да замера дали зарезда но като иа остава колата на свободен ход и пусна фаровете и парното по4ва да се товари двигател значи динамото зарежда, а и карах около 50 Км на фарове и не падна акумолатора. Т.Е. Алтернатора зарежда, а лампите на арматурното табли ми светят пак.
Моля някой да ми даде савет и мнение каде може да е проблема и евентуално как да го реша.
Благодаря много предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 9:52 Заглавие: |
|
|
Най- вероятно ти е изгоряло бушончето, а генератора се самовъзбужда.
Самовъзбуждането се познава така: след като си запалил колата
без да повишаваш оборотите пускаш фарове- светят жълто.
Форсираш двигателя и изведнъж фаровете светват нормално и така си остават, дори и при ниски обороти.
В този случай търси изгорял бушон или лоша жичка. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
vbh Гост
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 13:23 Заглавие: blagodarq |
|
|
| Благодаря сега 6те слезна да пробвам дано да е от това |
|
|
 |
vbh Гост
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 13:57 Заглавие: ne znam kade e problema |
|
|
| Значи замерих и на сжободен хода дажа 12.3 жолат като пусна фарожете ми пада на 12.00 волта. $удасе дали ми е заминал алтернатора и каде мога да отида за ремонт |
|
|
 |
Shemeta Гост
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 15:32 Заглавие: Re: ne znam kade e problema |
|
|
| vbh написа: | | Значи замерих и на сжободен хода дажа 12.3 жолат като пусна фарожете ми пада на 12.00 волта. $удасе дали ми е заминал алтернатора и каде мога да отида за ремонт |
Hm
Za da raboti alternatora ti mu triabvat i minimalni oboroti
Pri kolko oborota merish tezi 12.3V
Niama alternator koito da raboti pri 500 ob/min
Vsichki alternatori rabotiat normalno ot 750 ob/min nagore , kompensiraneto na po visokoto naprejenie se pravi ot regulatora , kato :
1.Kogato dostigne 14v se izkluchva podmagnitvaneto i v tozi moment raboti na bateria
2.Sled kato sleze pod 13,8v se vkluchva podmagnitvaneto i otnovo sistemata minava kym alternatora i t.n.
S tozi nachin na rabota se polzva i da se desulfatizira akumulatornata bateria  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 15:38 Заглавие: |
|
|
Значи има едно нещо наречено реле-регулатор, което стабилизира зарядния ток на 4-5-6 А (Измери го ) като постоянно се включва и изключва ако той се е повредил няма да е нормален зарядния ток. Зарядния ток се мери между плюсовия кабел и плюса на акумулатора. Плюса на амперметъра го слагаш на плюсовия кабел, а минуса му към минуса на акумолатора. Успех.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 16:45 Заглавие: |
|
|
Слав4о написа: | Цитат: | | Плюса на амперметъра го слагаш на плюсовия кабел, а минуса му към минуса на акумолатора. Успех. |
Сакън не го прави ,отиде ти амперметъра!! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 17:34 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | Слав4о написа: | Цитат: | | Плюса на амперметъра го слагаш на плюсовия кабел, а минуса му към минуса на акумолатора. Успех. |
Сакън не го прави ,отиде ти амперметъра!! |
Защо на една лада така мерихме и даваше заряден ток 5,6 А. Ама трябва да е запален двигателя, да не се пали с амперметъра, че наистина ще го изгори.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 18:57 Заглавие: |
|
|
Слав4о -това е вярното | Цитат: | | Зарядния ток се мери между плюсовия кабел и плюса на акумулатора. |
При откачен плюсов кабел от акумулатора!!! Но естествено ,след като си запалил колата го откачаш бързичко и включваш през амперметъра. Иначе ако вържеш минуса на амперметъра към минуса на акумулатора ,и особено ако не си откачил и плюсовия кабел  |
|
|
 |
nosuch. Гост
|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2005 19:14 Заглавие: |
|
|
Абе хора вие в ред ли сте??? Един акумулатор може да даде ток над 100А ако се даде на късо с амперметър. С гаранция ще гръмне амперметъра , а ако е толкова здрав може и акумулатора да се стопи:). в интерес на истината съм виждал един пич, очевиден професор по електротехника как мери тока в акумулатора по тоя начин само дето не мести кабела на мултицета в куплунга за постоянен ток и си мисли 4е мери нешто ))) Хора тва се учи в осми клас. |
|
|
 |
|