Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за пробивно напрежение
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dinkomail
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Фев 27, 2005 19:00    Заглавие: Въпрос за пробивно напрежение Отговорете с цитат

Виждам че доста умни глави щъкат из този форум. (Да се приеме за комплимент).
Имам към тях следният въпрос-молба: как да изчисля пробивното напрежение (ако то е постоянно) между два неизолирани паралелно разположени (например на 1см един от друг) медни проводника във въздушна среда? ( При характерната за българския климат влажност на въздуха и т.н.).
Предварително благодаря. А като осъществя проекта (който е доста интересен) обещавам да го споделя.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Фев 27, 2005 19:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Въртят ми се в главата някакви 2 киловолта на милиметър Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dinkomail
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 27, 2005 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен така ми се струва, но имаше все пак конкретна формула - доста се порових днес в старите ръководства, но така и ништо по въпроса не намерих. Не че не може да се увеличава плавно напрежението докато не прескочи искра и да се измери въпросната стойност, но по човешко е да се изчисли, а и по груби сметки ще дойде към 20киловолта, с които не ми се експериментира на моите години.
тодо-р
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Г.Оряховица

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 8:51    Заглавие: Отговорете с цитат

погледни в "наръчник на електротехника"на Клисаров,стр.137
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 8:59    Заглавие: Re: Въпрос за пробивно напрежение Отговорете с цитат

dinkomail написа:
Виждам че доста умни глави щъкат из този форум. (Да се приеме за комплимент).
Имам към тях следният въпрос-молба: как да изчисля пробивното напрежение (ако то е постоянно) между два неизолирани паралелно разположени (например на 1см един от друг) медни проводника във въздушна среда? ( При характерната за българския климат влажност на въздуха и т.н.).
Предварително благодаря. А като осъществя проекта (който е доста интересен) обещавам да го споделя.

Факторите които влияят са доста и непредсказуеми:-) Влага , форма на "електродите" разтояние и т.н.Ако искаш , дай някакво по точно задание , ще го пратя в един Метрологичен отдел и ще ти дам конкретни стойности .
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 9:16    Заглавие: Re: пробивното напрежение Отговорете с цитат

Не се считам за " умна глава" Wink , но реших да постна един насочващ отговор, защото въпросът ти е интересен, но и много сложен.
Така е с газовите разряди. Не си губи времето да търсиш точна формула. И да намериш някаква формула, тя ще е приближена и с куп уговорки. Пробивното напрежение зависи от много фактори - в твоя случай от атмосферното налягане, състава на въздуха в това число вида и концентрацията на различни примеси (газообразни или твърди), формата и материала на електродите.

Например за плоски паралелни електроди с размери сравними с разстояниета между тях и при еднакви други условия, пробивното напрежение зависи само от произведението p.d (налягане х разстояние между електродите), като, ако това произведение е константа - пробивното напрежение не се изменя.
Ако p.d се изменя - изменя се и пробивното напрежение, като съществува стойност на p.d при която пробивното напрежение достига минимална стойност. В случая на плоските електроди минимум на Uпроб (~300V) имаме при p.d=0.7-0.9 kPa.mm за въздух. Характеристиката обаче е силно нелинейна и затова при нормално атмосферно налягане пробив между плоски електроди при 20kV на стъпва при разстояние ~6mm. при твоите електроди ще е нещо сходно, но не и еднакво - формата и размера на електродите влияе на интензитета на електрическото поле между тях. Лесно е да се изведе формула за интензитета на полето във всики точки около електродите в зависимост от приложеното напрежение, но е практически невъзможно да се определи при какъв интензитет ще възникне пробив при реалните конкретни условия.
Това е само едно много бегло описание на физиката на процеса.

Една типична практическа стойност за пробивно напрежение при атмосферно налягане и нормална влажност на въздуха е около 30kV/cm.

Дано донякъде съм те ориентирал. Smile
Ако дадещ повече подробности за проекта ти, може би ще мога още да ти помогна.

ра
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dinkomail
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за отговорите - ориентирахте ме със задоволителна точност.
Ето и самия проект: Пред малка кръгла синя или виолетова луминисцентна тръба се поставя (в паралелна равнина на 5-10 см разстояние) мрежа с размери около 20х20см направена от успоредно разположени проводници, като разстоянието между два съседни проводника е 10мм , а напрежението е такова, че ако разстоянието между тях се скъси с 2мм да настъпва еднократен пробив (разряд на кондензатор например), т.е. да прескача искра.
Идеята: Този вид светлина (ако не греша) привлича домашните летящи насекоми, които за да достигнат лампата трябва да преминат през решетката, защото от всички други страни е преградено с непрозрачен материал (кутия). Така преминавайки през кои да е два съседни проводника от мрежата, насекомото променя диелектричната среда между тях чрез съпротивлението на собственото си тяло и предизвиква пробив. Вече се сещате че пробивния ток минава през дразнителя (бил той муха, комар, крокодил или др.) и го терминира.
Забележка: под решетката да се монтира тавичка в която да се събират телата на падналите бойци за светлина.
Още една забележка: Пред високоволтовата преграда да се монтира друга изолирана от нея, която да предпазва децата и жените.
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля,че лампата е с по специален спектър.И аз съм искал да си сътворя такова устройство и то по специално за комарите тези хапливи гадини,но не съм забелязал да умират по обикновените луменисцентни лампи.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40, кой е казал , че ще мрат от луминисцентните лампи?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е образно казано от една македонска песен: "...умирам либе за тебе...".Тъй като питащия ,беше задал шеговит тон,се опитах да бъда и аз такъв,но явно не ми се е удало.Ако съм те подразнил.Съжалявам.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети