|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dinkomail Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 27, 2005 19:00 Заглавие: Въпрос за пробивно напрежение |
|
|
Виждам че доста умни глави щъкат из този форум. (Да се приеме за комплимент).
Имам към тях следният въпрос-молба: как да изчисля пробивното напрежение (ако то е постоянно) между два неизолирани паралелно разположени (например на 1см един от друг) медни проводника във въздушна среда? ( При характерната за българския климат влажност на въздуха и т.н.).
Предварително благодаря. А като осъществя проекта (който е доста интересен) обещавам да го споделя. _________________ e-mail: [email protected] , ICQ: 278-878-126 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Фев 27, 2005 19:56 Заглавие: |
|
|
Въртят ми се в главата някакви 2 киловолта на милиметър  |
|
|
 |
dinkomail Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 27, 2005 21:20 Заглавие: |
|
|
И на мен така ми се струва, но имаше все пак конкретна формула - доста се порових днес в старите ръководства, но така и ништо по въпроса не намерих. Не че не може да се увеличава плавно напрежението докато не прескочи искра и да се измери въпросната стойност, но по човешко е да се изчисли, а и по груби сметки ще дойде към 20киловолта, с които не ми се експериментира на моите години. _________________ e-mail: [email protected] , ICQ: 278-878-126 |
|
|
 |
тодо-р Опитен потребител

Регистриран на: 08 Фев 2005 Мнения: 311 Местожителство: Г.Оряховица
|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 8:51 Заглавие: |
|
|
погледни в "наръчник на електротехника"на Клисаров,стр.137 _________________ Ако не можеш да го оправиш не го чупи повече!!! |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 8:59 Заглавие: Re: Въпрос за пробивно напрежение |
|
|
| dinkomail написа: | Виждам че доста умни глави щъкат из този форум. (Да се приеме за комплимент).
Имам към тях следният въпрос-молба: как да изчисля пробивното напрежение (ако то е постоянно) между два неизолирани паралелно разположени (например на 1см един от друг) медни проводника във въздушна среда? ( При характерната за българския климат влажност на въздуха и т.н.).
Предварително благодаря. А като осъществя проекта (който е доста интересен) обещавам да го споделя. |
Факторите които влияят са доста и непредсказуеми:-) Влага , форма на "електродите" разтояние и т.н.Ако искаш , дай някакво по точно задание , ще го пратя в един Метрологичен отдел и ще ти дам конкретни стойности . _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 9:16 Заглавие: Re: пробивното напрежение |
|
|
Не се считам за " умна глава" , но реших да постна един насочващ отговор, защото въпросът ти е интересен, но и много сложен.
Така е с газовите разряди. Не си губи времето да търсиш точна формула. И да намериш някаква формула, тя ще е приближена и с куп уговорки. Пробивното напрежение зависи от много фактори - в твоя случай от атмосферното налягане, състава на въздуха в това число вида и концентрацията на различни примеси (газообразни или твърди), формата и материала на електродите.
Например за плоски паралелни електроди с размери сравними с разстояниета между тях и при еднакви други условия, пробивното напрежение зависи само от произведението p.d (налягане х разстояние между електродите), като, ако това произведение е константа - пробивното напрежение не се изменя.
Ако p.d се изменя - изменя се и пробивното напрежение, като съществува стойност на p.d при която пробивното напрежение достига минимална стойност. В случая на плоските електроди минимум на Uпроб (~300V) имаме при p.d=0.7-0.9 kPa.mm за въздух. Характеристиката обаче е силно нелинейна и затова при нормално атмосферно налягане пробив между плоски електроди при 20kV на стъпва при разстояние ~6mm. при твоите електроди ще е нещо сходно, но не и еднакво - формата и размера на електродите влияе на интензитета на електрическото поле между тях. Лесно е да се изведе формула за интензитета на полето във всики точки около електродите в зависимост от приложеното напрежение, но е практически невъзможно да се определи при какъв интензитет ще възникне пробив при реалните конкретни условия.
Това е само едно много бегло описание на физиката на процеса.
Една типична практическа стойност за пробивно напрежение при атмосферно налягане и нормална влажност на въздуха е около 30kV/cm.
Дано донякъде съм те ориентирал.
Ако дадещ повече подробности за проекта ти, може би ще мога още да ти помогна.
ра |
|
|
 |
dinkomail Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:36 Заглавие: |
|
|
Благодаря ви за отговорите - ориентирахте ме със задоволителна точност.
Ето и самия проект: Пред малка кръгла синя или виолетова луминисцентна тръба се поставя (в паралелна равнина на 5-10 см разстояние) мрежа с размери около 20х20см направена от успоредно разположени проводници, като разстоянието между два съседни проводника е 10мм , а напрежението е такова, че ако разстоянието между тях се скъси с 2мм да настъпва еднократен пробив (разряд на кондензатор например), т.е. да прескача искра.
Идеята: Този вид светлина (ако не греша) привлича домашните летящи насекоми, които за да достигнат лампата трябва да преминат през решетката, защото от всички други страни е преградено с непрозрачен материал (кутия). Така преминавайки през кои да е два съседни проводника от мрежата, насекомото променя диелектричната среда между тях чрез съпротивлението на собственото си тяло и предизвиква пробив. Вече се сещате че пробивния ток минава през дразнителя (бил той муха, комар, крокодил или др.) и го терминира.
Забележка: под решетката да се монтира тавичка в която да се събират телата на падналите бойци за светлина.
Още една забележка: Пред високоволтовата преграда да се монтира друга изолирана от нея, която да предпазва децата и жените. _________________ e-mail: [email protected] , ICQ: 278-878-126 |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:50 Заглавие: |
|
|
| Мисля,че лампата е с по специален спектър.И аз съм искал да си сътворя такова устройство и то по специално за комарите тези хапливи гадини,но не съм забелязал да умират по обикновените луменисцентни лампи. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:56 Заглавие: |
|
|
| Stoy40, кой е казал , че ще мрат от луминисцентните лампи? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:04 Заглавие: |
|
|
| Това е образно казано от една македонска песен: "...умирам либе за тебе...".Тъй като питащия ,беше задал шеговит тон,се опитах да бъда и аз такъв,но явно не ми се е удало.Ако съм те подразнил.Съжалявам. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|