Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за пробивно напрежение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Това нещо го има направено и то поне от няколко години. Луминисцентната лампа е синкава, но не ултравиолетова като в дискотека. Лампата е по средата и насекомите влизат от двете страни. Ползва се мрежа с дупка около 1 см, ползват я в строителството. Луминисцентната лампа 20 или 40W и по дължината. Напречно сечение на конструкцията (двустранна) около 15 Х 25 см.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Като пишех постинга си, в главата ми (кой знае защо) се въртеше антиинсект лампата. Виждал съм такава, но не в България и не знам дали тук се срещат. Конструкцията е подобна на това което описва dinkomail, но не се заинтересувах много тогава. Аз също бих си направил подобно нещо. Има и защо да отмъщавам на комарите - заради тях прекарах малария Twisted Evil .

С две решетки ще стане, но трябва да се поработи по изолацията между тях и доброто заземяване/зануляване на защитната решетка.
Кондензатор зареден до 300V и автомобилна бобина ще свършат работа, а останалото е въпрос на индивидуално предпочитание - ако има трансвертер 12->300V може да се използва и в полеви условия от акумулатор.
Не знам каква лампа би привлякла най-добре насекомите, но това може да се пробва.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dinkomail
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

направих някакъв опит за скица (с беглите ми познания по Корел)
http://dinkobarulov.hit.bg/images/fly_project.gif

И аз съм го виждал готово, и не съм претендирал да с моя идея, просто в България не се продават. Произвеждат ги "Терминикс". Това което бях видял е за монтаж на стена и имаше решетка от едната страна, но признавам че използването на двете страни ми хареса повече като идея. Само че тогава ще трябват 2 решетки, а именно решетката ми се вижда трудната част за изпънение.

А как ще е по-удачно да се докара 25-30кВт - с повишаващ траф или с умножител (с кондензатори и диоди). Или комбинация от двете?
А колко волта се постигат с "кондензатор зареден до 300V и автомобилна бобина"[/quote]
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Не става ли въпрос за нещо такова ?

http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/eshop3/phps/addord.php&get_vars=68668&get_keys=myid
Psihopata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Toва не върши работа. Едини приател си бяше купил и файда никаква поне по неговите думи, аз не съм го пробвал ама му вярвам.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 21:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей такива са доста разпространени:
http://kaun-e.en.alibaba.com/group/50051500/Insect_Killers.html
И май конструкцията е като описваната.
А и върши работа, за помещения.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dinkomail
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

това вече е истината - тази първата е като тази която съм виждал и наистина мухите падаха пред очите ми.
Все пак искам сам да си я направя за да и се радвам повече (смятам разбирате за какво говоря). Та на този сайт пише че напрежението е 900 волта (явно електродите на мрежата в случая са на по-малко от 1 см разстояние), а лампите са 4 ватови тип BL - знае ли някой какво ще рече това?
Очаквам предложение как най-лесно да се постигне въпросното напрежение 900 волта постоянно.
Ако някой има идея как да се увеличи ефикасността на устройството като цяло, нека не се срамува да я сподели.
Аз например си мисля за добавяне на някаква химия в комбинация с лампата - сещате се за онези "фотоленти" на които залепват горките мухи - т.е. нещо подобно на техните феромони което да ги привлича. Така може да привлечем и някои видове (дори и пълзящи) които не се кефят на синята луминисцентна светлина - увеличаваме ефикасността.
Alpha_Fox
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 22:25    Заглавие: Отговорете с цитат

приятел разглеждаи тези два проводника като въздушен кондензатор. т.е използваи формулата за намиране на пробивното напрежение в кондензатор и кото за разтояние между двете плочи накондензатора използваи разтоянието между двата проводника.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nosuch
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 01, 2005 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

относно високото напрежение (напр. 1000 В) се постига много лесно с помоща на т.нар FLYOFF eфект или ефектан на остатъчната индукция (моля да ме извинят професионалистите ако бъркам термините , но се надявам да се сетите за какво става дума). Проявява се при рязко изключване на захранването на индуктор като веднага след това напрежението се покачва зна4ително поради остатъчната индукция. Това стои в основата и на подаването на искра при автомобилите като за индуктор служи автотрансформатор (бобината) на автомобила. Лично аз съм докарвал 480В с индуктор 0.32мХенри , транзистор за ключ irf840 и захранване 12В (импулсния генератор на PI металотърса4ите)
Практи4ески този метод е доста приложим за целта като напрежението може да се повишава доста. Без оба4е автотрансформатор то се ограни4ава от пробивнато напрежение на транзисторния клюя, но с автотрансфрорматор може да достигне доста високи стойности. на симулация съм виждал 20КВ от 12В захранване. ако се ползва един ИГБТ транзистор с пробивно напрежение 1200В без траф. то може да се докара поне 1180В. АКО СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ МОГА ДА ДАМ И ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ
Дали тези 900В оба4е ще могат да трепят гадините? Без проблем 6те им пуснем дори 1100В ако сме сигурни 4е ще мрът. Я някои дето са го друсали 1000В да каже Smile ?

P.S - a някои ще даде ли наи-после формула за пробивното напрежение?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dinkomail
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 01, 2005 8:28    Заглавие: Отговорете с цитат

nosuch, дай някаква схема със стойности на елементите ако може (за 1000-1200 волта).
Колкото до гадинките - на тях им трябва много малко - тук високото напрежение се изисква не за да е достатъчно да ги убие, а защото разстоянието между електродите трябва да е достатъчно голямо за да могат и по-едрите мухи да минават свободно през решетката.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 2 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети