| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elesar Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 08, 2009 23:39 Заглавие: VHDL код за управление на LCD |
|
|
Здравейте! Някой подкарвал ли е дисплей 2х16 с чип на XILINX? Аз се боря с една развойна плата и така и не успявам да изпиша каквото и да е на дисплея.
Ако някой го е правил и има желание да помогне нека ми изпрати прост VHDL код за управление на LCD дисплей - колкото да изписва 1-2 символа. Мейла ми е [email protected]
Благодаря за помощта! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 9:06 Заглавие: Re: VHDL код за управление на LCD |
|
|
| elesar написа: | | ....с чип на XILINX? .... |
Доста общ въпрос
XILINX обикновенно се "занимават" с програмируеми логики ("матрични кристали"). Твърде малко инфо си дал за да очакваш каквито и да са конкретни отговори. |
|
|
 |
elesar Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 19:23 Заглавие: LCD code VHDL |
|
|
| Ами аз използвам развойна платка с COOLRUNER II но искам да видя един работещ код без значение дали е за този чип или за SPARTAN или VIRTEX. Дисплея, за който е писан също не ме интересува, стига да е интелигентен дисплей 2х16 |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 20:11 Заглавие: |
|
|
[url=http://xgoogle.xilinx.com/search?getfields=*&numgm=5&filter=0&proxystylesheet=xilinx&client=xilinx&site=EntireSite&btnG=Google+Search&output=xml_no_dtd&sort=date%3aD%3aL%3ad1&ie=UTF-8&oe=UTF-8&requiredfields=-status:archive&q=VHDL+LCD&submit2.x=49&submit2.y=9&submit2=Search&lang2search=]линк[/url]
За "интелегентен" дисплей трябва и "интелегентен" код за да стане. Поне трябва да знаеш по какъв протокол и с какъв интерфейс ще е, за да го управляваш - паралелен, сериен (i2c, rs232 и т.н.) |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 20:26 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | "интелегентен" код за да стане. Поне трябва да знаеш по какъв протокол и с какъв интерфейс ще е, за да го управляваш - паралелен, сериен (i2c, rs232 и т.н.) |
По принцип е стандартен (ползвал съм много такива дисплей но чесно не знам как се казва стандарта) и прдполагам с вързани 4 извода ( DB4-7)
Предлагам да ползваш хелпа на средата и да обърнеш внимание на начина на инициализацията му.
1.инициализация. 2.конфигуриране.3. чак тогава изпращане на дани за ред символ. |
|
|
 |
elesar Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 22:02 Заглавие: |
|
|
Ами дисплея е EL1602B сигналите са R/W RS E V0 DB0-DB7.
Аз искам само да записвам в дисплея, т.е. R/W е в постоянно ниско ниво - към маса.
Колега ти какво имаш предвид с това, че се позват само DB4-DB7? нали са необходими 8 бита за един символ? |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 22:07 Заглавие: |
|
|
Повечето LCD контролери (съответно и дисплеи) могат да се инциализират както с 8-битова, така и с 4-битова шина. Във втория случай (впрочем много често използван), битовете 5-8 просто висят, а данните се предават на два такта само по 0-3.
Ти сега ли започваш със програмируемата логика? Защото приказването с LCD контролер не е точно най-добрата имплементация на "Hello World" на VHDL опитай с нещо по-просто, брояч примерно. |
|
|
 |
elesar Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 23:21 Заглавие: |
|
|
Занимавам се с VHDL от 2 години, имам две публикувани статии на международната конференция по електроника в Созопол.....имам опит в езика, но неми се е налагало да пускам дисплей досега....
zmeios можеш ли да ми нахвърлиш една схемичка с последователността на процедурите - за сетване на дисплея, подаване на данните и т.н. Аз гледах някви пдф-и в които са описани възможните инструкции ама дали се ползват всичките...... |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
|
|
 |
elesar Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 11, 2009 18:12 Заглавие: |
|
|
Благодаря за инфото. Ще се възползвам от него - тоя дейташиит е по-подробен от този с който разполагах досега.
Ако некой все пак реши да сподели някое решение нека заповяда.... |
|
|
 |
|