Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

VHDL код за управление на LCD

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
elesar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 08, 2009 23:39    Заглавие: VHDL код за управление на LCD Отговорете с цитат

Здравейте! Някой подкарвал ли е дисплей 2х16 с чип на XILINX? Аз се боря с една развойна плата и така и не успявам да изпиша каквото и да е на дисплея.
Ако някой го е правил и има желание да помогне нека ми изпрати прост VHDL код за управление на LCD дисплей - колкото да изписва 1-2 символа. Мейла ми е [email protected]
Благодаря за помощта!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 9:06    Заглавие: Re: VHDL код за управление на LCD Отговорете с цитат

elesar написа:
....с чип на XILINX? ....

Доста общ въпрос Confused
XILINX обикновенно се "занимават" с програмируеми логики ("матрични кристали"). Твърде малко инфо си дал за да очакваш каквито и да са конкретни отговори.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
elesar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 19:23    Заглавие: LCD code VHDL Отговорете с цитат

Ами аз използвам развойна платка с COOLRUNER II но искам да видя един работещ код без значение дали е за този чип или за SPARTAN или VIRTEX. Дисплея, за който е писан също не ме интересува, стига да е интелигентен дисплей 2х16
Върнете се в началото
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 20:11    Заглавие: Отговорете с цитат

[url=http://xgoogle.xilinx.com/search?getfields=*&numgm=5&filter=0&proxystylesheet=xilinx&client=xilinx&site=EntireSite&btnG=Google+Search&output=xml_no_dtd&sort=date%3aD%3aL%3ad1&ie=UTF-8&oe=UTF-8&requiredfields=-status:archive&q=VHDL+LCD&submit2.x=49&submit2.y=9&submit2=Search&lang2search=]линк[/url]
За "интелегентен" дисплей трябва и "интелегентен" код за да стане. Поне трябва да знаеш по какъв протокол и с какъв интерфейс ще е, за да го управляваш - паралелен, сериен (i2c, rs232 и т.н.)
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
"интелегентен" код за да стане. Поне трябва да знаеш по какъв протокол и с какъв интерфейс ще е, за да го управляваш - паралелен, сериен (i2c, rs232 и т.н.)

По принцип е стандартен (ползвал съм много такива дисплей но чесно не знам как се казва стандарта) и прдполагам с вързани 4 извода ( DB4-7)
Предлагам да ползваш хелпа на средата и да обърнеш внимание на начина на инициализацията му.
1.инициализация. 2.конфигуриране.3. чак тогава изпращане на дани за ред символ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elesar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 22:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами дисплея е EL1602B сигналите са R/W RS E V0 DB0-DB7.
Аз искам само да записвам в дисплея, т.е. R/W е в постоянно ниско ниво - към маса.
Колега ти какво имаш предвид с това, че се позват само DB4-DB7? нали са необходими 8 бита за един символ?
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Повечето LCD контролери (съответно и дисплеи) могат да се инциализират както с 8-битова, така и с 4-битова шина. Във втория случай (впрочем много често използван), битовете 5-8 просто висят, а данните се предават на два такта само по 0-3.

Ти сега ли започваш със програмируемата логика? Защото приказването с LCD контролер не е точно най-добрата имплементация на "Hello World" на VHDL Smile опитай с нещо по-просто, брояч примерно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elesar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 23:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Занимавам се с VHDL от 2 години, имам две публикувани статии на международната конференция по електроника в Созопол.....имам опит в езика, но неми се е налагало да пускам дисплей досега....

zmeios можеш ли да ми нахвърлиш една схемичка с последователността на процедурите - за сетване на дисплея, подаване на данните и т.н. Аз гледах някви пдф-и в които са описани възможните инструкции ама дали се ползват всичките......
Върнете се в началото
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 10, 2009 0:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Контролера на EL1602B е KS0066 на Samsung и когато изводи от DB0 до DB3 не са свързани, се управлява с 4 бита (само с DB4 до DB7, R/W и RS.

Повече инфо за KS0066: Arrow http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/37318/SAMSUNG/KS0066.html
Успех!
Върнете се в началото
elesar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за инфото. Ще се възползвам от него - тоя дейташиит е по-подробен от този с който разполагах досега.
Ако некой все пак реши да сподели някое решение нека заповяда....Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети