| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 2:01 Заглавие: Нитове за ремонт / прототипиране на проходни отвори? |
|
|
Колеги, мъчи ме от няколко дни един хубав спомен В Америка продаваха (и все още продават) едни медни мънички нитове (викат ми eyelets - не знам дали е 'нитове' у нас).
Представляват една мъничка и къса медна тръбичка, която влиза в проходен отвор - примерно 0.8 (има разни диаметри) и се натиска отгоре и отдолу с едни клещи за кримпване, като по този начин прави контакт между горния и долния слой на двуслойна платка - точно като via.
Там ги има масово и ги ползват за ремонтни цели (като се повдигне някъде писта с подложка за краче, обикновено отива и метализацията на отвора). С едно нитче се възстановява via-та. Но са добри и за бързи прототипни платки, каквито на някои от нас се налага да сглобим за един следобед.
'Заобиколния' начин за решаване на проблема - запояване на парченце жица - ми е до болка познат, както и неговите съществени недостатъци.
Въпросът ми е, виждал ли е някой тук да продават такива неща? Аз даже още си пазя нитачката, но консуматива ми отдавна свърши.
Нямам проблем и от щатите да си ги напазарувам, ама производителя ги продава в едни 'пакетчета' от по $80, и като взема три размера и добавя транспорта, не ми излиза сметката Пък и какво ще ги правя десетина хиляди бройки? На мен ми трябват няколкостотин, да имам подръка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 2:04 Заглавие: Re: Нитове за ремонт / прототипиране на проходни отвори? |
|
|
Не съм виждал но може ако се намерят желаещи да се направи партиино! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 12:56 Заглавие: |
|
|
Старите платки ( от преди 20-30 год. ) са се правели фабрично така . Мисълта ми е да се поинтересува човек , дали няма останали по складовете в някоя платкаджийница .... Сигурно отдавна са претопени , но все пак . |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 13:43 Заглавие: |
|
|
Наричат се "поп нитове". Виж по железарските магазини. И в "Бриколаж", както и в "Х.Димитър"-срещу международния гараж. Магазинът е голям и прилича на "Бриколаж". Дано да има такива малки. Че ще има по-големи, това е сигурно. Ти не споменаваш точните им размери. На магазина ще те питат за тях.
Не съм ползувал такива нитове, но мои приятели ги употребяват за ламарина, вместо да я заваряват. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 14:09 Заглавие: |
|
|
| vladi46 написа: | | Наричат се "поп нитове". .... |
Нищо общо нямат!!! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 14:11 Заглавие: |
|
|
vladi46, поп нит-а е от съвсем друга опрера!
Като вид и като начин на "кримпване".
А по отношение на размера: | zmeios написа: | | къса медна тръбичка, която влиза в проходен отвор - примерно 0.8 (има разни диаметри) и се натиска отгоре и отдолу с едни клещи за кримпване |
|
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 16:26 Заглавие: |
|
|
Влади, може би не съм се изразил съвсем добре. 'нещото' е медна тръбичка, отвън е калайдисана фабрично. Принципа на кримпване е такъв, че 'главите' от двете страни се разширяват настрани и се впиват в околната площадка. По този начин, дори и занитена, тръбичката остава куха и можеш да напъхаш вътре крак на елемент, предвиден за оригиналната ширина на отвора.
Друг е въпроса, че може да искаш въобще да не пъхаш вътре елемент, а директно да чукнеш две мини спойки, след като eyelet-а е вкаран, за да осигуриш практически вечна връзка.
Аз повече се чудя... Колегите, които са в ремонтния бизнес, какво правят, като попаднат на платка с 'изскубана' метализация на проходен отвор? Все нещо трябва да ползват. Всички ли поят парченца жици в отворите, или има някакъв друг начин, който ми убягва? |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 16:35 Заглавие: |
|
|
| zmeios написа: | | .... Всички ли поят парченца жици в отворите.... |
Често пъти точно това е правилния вариант  |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 16:51 Заглавие: |
|
|
| Това е по-добре да се каже капса ,а не нит. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 17:49 Заглавие: |
|
|
На времето се казваше ПИСТОН (нямам идея защо?) или КУХ НИТ.Имаше ги в заводите с военно производство,но отдавна свършиха! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|