Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Нитове за ремонт / прототипиране на проходни отвори?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 2:01    Заглавие: Нитове за ремонт / прототипиране на проходни отвори? Отговорете с цитат

Колеги, мъчи ме от няколко дни един хубав спомен Smile В Америка продаваха (и все още продават) едни медни мънички нитове (викат ми eyelets - не знам дали е 'нитове' у нас).

Представляват една мъничка и къса медна тръбичка, която влиза в проходен отвор - примерно 0.8 (има разни диаметри) и се натиска отгоре и отдолу с едни клещи за кримпване, като по този начин прави контакт между горния и долния слой на двуслойна платка - точно като via.

Там ги има масово и ги ползват за ремонтни цели (като се повдигне някъде писта с подложка за краче, обикновено отива и метализацията на отвора). С едно нитче се възстановява via-та. Но са добри и за бързи прототипни платки, каквито на някои от нас се налага да сглобим за един следобед.

'Заобиколния' начин за решаване на проблема - запояване на парченце жица - ми е до болка познат, както и неговите съществени недостатъци.

Въпросът ми е, виждал ли е някой тук да продават такива неща? Аз даже още си пазя нитачката, но консуматива ми отдавна свърши.

Нямам проблем и от щатите да си ги напазарувам, ама производителя ги продава в едни 'пакетчета' от по $80, и като взема три размера и добавя транспорта, не ми излиза сметката Sad Пък и какво ще ги правя десетина хиляди бройки? На мен ми трябват няколкостотин, да имам подръка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 2:04    Заглавие: Re: Нитове за ремонт / прототипиране на проходни отвори? Отговорете с цитат

Не съм виждал но може ако се намерят желаещи да се направи партиино!
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 12:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Старите платки ( от преди 20-30 год. ) са се правели фабрично така . Мисълта ми е да се поинтересува човек , дали няма останали по складовете в някоя платкаджийница .... Сигурно отдавна са претопени , но все пак Rolling Eyes .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Наричат се "поп нитове". Виж по железарските магазини. И в "Бриколаж", както и в "Х.Димитър"-срещу международния гараж. Магазинът е голям и прилича на "Бриколаж". Дано да има такива малки. Че ще има по-големи, това е сигурно. Ти не споменаваш точните им размери. На магазина ще те питат за тях.
Не съм ползувал такива нитове, но мои приятели ги употребяват за ламарина, вместо да я заваряват.
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 14:09    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46 написа:
Наричат се "поп нитове". ....

Нищо общо нямат!!!
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46, поп нит-а е от съвсем друга опрера!
Като вид и като начин на "кримпване".
А по отношение на размера:
zmeios написа:
къса медна тръбичка, която влиза в проходен отвор - примерно 0.8 (има разни диаметри) и се натиска отгоре и отдолу с едни клещи за кримпване
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 16:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Влади, може би не съм се изразил съвсем добре. 'нещото' е медна тръбичка, отвън е калайдисана фабрично. Принципа на кримпване е такъв, че 'главите' от двете страни се разширяват настрани и се впиват в околната площадка. По този начин, дори и занитена, тръбичката остава куха и можеш да напъхаш вътре крак на елемент, предвиден за оригиналната ширина на отвора.

Друг е въпроса, че може да искаш въобще да не пъхаш вътре елемент, а директно да чукнеш две мини спойки, след като eyelet-а е вкаран, за да осигуриш практически вечна връзка.

Аз повече се чудя... Колегите, които са в ремонтния бизнес, какво правят, като попаднат на платка с 'изскубана' метализация на проходен отвор? Все нещо трябва да ползват. Всички ли поят парченца жици в отворите, или има някакъв друг начин, който ми убягва?
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 16:35    Заглавие: Отговорете с цитат

zmeios написа:
.... Всички ли поят парченца жици в отворите....

Често пъти точно това е правилния вариант Wink
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е по-добре да се каже капса ,а не нит.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 17:49    Заглавие: Отговорете с цитат

На времето се казваше ПИСТОН (нямам идея защо?) или КУХ НИТ.Имаше ги в заводите с военно производство,но отдавна свършиха!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети