Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Най-прост DC/DC конвертор, 5Vin/5Vout, 10A
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
stojan_bs
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Фев 21, 2009 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

grizzly, Каквиса тези новите термини "преливане на ток" това да не ти я някаква боза или вода или водка.
Неможе да се налучка колко намотки колко дебели и колко голям ферит. Всичко трябва да се изчислява . Някой ако има методика за изчисляване да даде!
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 21, 2009 17:00    Заглавие: Отговорете с цитат

СМЕЛО мотайте жиците и правете схемата кво е излишно ще изгори.....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 21, 2009 17:22    Заглавие: Отговорете с цитат

zmeios написа:
Добре, а ако хипотетично - за момент! - приемем, че съм склонен да овъртя един тороид...

Какво те притеснява толкова навиването на трафа?Има изписани доста неща в нета,а също и онлайн калкулатори,както и програми,ето ти една от тях: http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=40059
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 21, 2009 20:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждам, че моето мнение - за високочестотни импулсни цели да се използва машинно навит фабричен траф - не се споделя от мнозинството тук.

Какво пък... Ще ровя по дейташийтовете. Ще гледам да ви кажа като стане - как и дали ще стане Smile А междувременно, ако някой има подръка траф(ове) от автомобилен DC/DC конвертор за стотина вата поне, да се обажда!

П.С. Не знам какво наричате "смело мотай!" но аз съм чувал, че смелото мотане на ръка на проводник 2.5мм2 около тороидална сърцевина не винаги води до добри резултати.

Може да не съм твърде сръчен в ръцете и 'плътността' на навивките да дойде едно към гьотере. Може да съм песимист. А може и да съм прав, а някои колеги твърде много да разчитат на принципа "бе що да се прави както трябва, когато може да се направи както дойде!"
Върнете се в началото
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 21, 2009 23:36    Заглавие: Отговорете с цитат

stojan_bs написа:
...

Тока си е като алкохола. Може да да го претакаш, преливаш или просто консумираш. А математиката е измислена да пести време. И пари. А времето е пари. А ДОСТАТЪЧНО голямия ферит ще понесе и повече. И по-малко.
Не знам как по друг начин да нарека "зареждане на един акумулатор от друг, по-малък акумулатор" освен "претакане".

zmeios написа:
П.С. Не знам какво наричате "смело мотай!" но аз съм чувал, че смелото мотане на ръка на проводник 2.5мм2 около тороидална сърцевина не винаги води до добри резултати.

Мога да ти подаря 1-2 комплекта от гореказаните топфкерни. Със съответната идея за мотане. Дори може да помогна в мотането.
Laughing
Баба ми е казала че е добре дросела да е 20 до 100 микрохенри за да бачка примерно около 20 килохерца.

Лесно може да се провери до колко ампера бачка и да се коригира бобината. Аргумента да ползвам изолиран ПВА е за да нямам пробиви след време - най-големия проблем на самоделните намотки.
----------
Забравих. В КОМЕТ имаше 3А/100uH дросели за импулсно. Ако се навържат в паралел 4 броя ще се оправи тока пък индуктивността ще се оправи с честотата.

Нали е ТНТМ? Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 22, 2009 0:02    Заглавие: Отговорете с цитат

grizzly написа:

Нали е ТНТМ? Rolling Eyes

Предпочитам да инвестирам времето за мотане, псуване, отмотване и пренамотване Smile в по-добро занимание. Например да играя с дъщеря си, или да изпробвам различни варианти на снъбъра за крайния транзистор(и), за да превключва максимално чисто и да не шуми. Или пък да има по-добра регулация (товара ми е такъв, че ту тръгва, ту спира)

Ей такива работи Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети