Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Странно схемно решение

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 14:13    Заглавие: Странно схемно решение Отговорете с цитат

Попадна ми един модулатор и реших да му сваля схемата, просто от интерес, да видя какво е схемното решение. Като погледнах готовата схема и... абе тези китайци продължават да ме изненадват. Погледнете схемата (в атача) и кажете що за чудо е това? Тези транзистори при този начин на свързване каква роля изпълняват. Не съм абсолютно сигурен за разположението на изводите им, но както и да са възниква въпроса за какво са там и какво мисли да прави с тях китайския инженер, дето е проектирал схемата?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 14:23    Заглавие: Re: Странно схемно решение Отговорете с цитат

Мен ми се струва че крачетата им не са разположени правилно... Най-вероятно са се опитали да направя някакво изходно стъпало с лентови филтри с цел някаква корекция макар, че не е най-доброто решение според мен но те гледат да е просто и евтино Smile
п.п. т.е. според мен логично изглежда всеки транзистор да усилва в някакъв тесен диапазон но пак малко е магия това като я гледам...
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 15:43    Заглавие: Отговорете с цитат

То както и да го погледнеш транзисторите нищо не правят така, както е свързването - от вход към вход, вход към вход и т.н., а не както трябва да бъде от изход към вход, изход към вход и т.н.
Ако приемем, че транзисторитре са 2SC945, и по новата схема не се връзват нещата.
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако тия транзистори бяха pnp, има известна логика в схемата - както е дадена във втория вариант, свързани с обща база.

Едно бързо замерване с мултицета какво ще покаже? Wink
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 16:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Има вариант за Вч усилвател със замасена база, в руска военна станция съм го гледал и се чудех какво става 1 час но си беше така вързан.То това си е обща база.Което за вч усилвател е добър режим Smile
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 19:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Стана ясно,че стъпалата са с обща база (при тази полярност на захр. напрежение даже трябва да се разменят колекторите с емитерите), но дори и така да е, в тази схема транзисторите са безполезни, понеже сигнала не минава през тях. Входовете на стъпалата са свързани паралелно, а изходите са свободни. Нали за да усилва едно стъпало, сигнала трябва да се подаде на входния електрод и да се снеме от изходния електрод. А тук сигнала се подава на входния електрод и се снема пак от него за да се подаде на следващаото стъпало, при което положението е същото и т.н. Нещо не виждам смисъл от наличието на транзисторите. Най-вероятно са сгрешили платките, но така или иначе са решили да си продадат стоката.
Върнете се в началото
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Във втория вариант на схемата как се осигурява работната точка на транзисторите? Не виждам никаква логика базата и колектора да са свързани по постоянен ток...

Това предавател ли е? И ant. е изход, нали?

Ако транзисторите са PNP (на втората схема) изглежда малко по-смислено...
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 18:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Каквото и да кажете за схемата време е да извика някой ...
-Кралят е гол !!!!
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Акцента ми е не за свързването на транзистора, работни точки и т.н., а за свързването на стъпалата по между им.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети