| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 14:13 Заглавие: Странно схемно решение |
|
|
| Попадна ми един модулатор и реших да му сваля схемата, просто от интерес, да видя какво е схемното решение. Като погледнах готовата схема и... абе тези китайци продължават да ме изненадват. Погледнете схемата (в атача) и кажете що за чудо е това? Тези транзистори при този начин на свързване каква роля изпълняват. Не съм абсолютно сигурен за разположението на изводите им, но както и да са възниква въпроса за какво са там и какво мисли да прави с тях китайския инженер, дето е проектирал схемата? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 14:23 Заглавие: Re: Странно схемно решение |
|
|
Мен ми се струва че крачетата им не са разположени правилно... Най-вероятно са се опитали да направя някакво изходно стъпало с лентови филтри с цел някаква корекция макар, че не е най-доброто решение според мен но те гледат да е просто и евтино
п.п. т.е. според мен логично изглежда всеки транзистор да усилва в някакъв тесен диапазон но пак малко е магия това като я гледам... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 15:43 Заглавие: |
|
|
То както и да го погледнеш транзисторите нищо не правят така, както е свързването - от вход към вход, вход към вход и т.н., а не както трябва да бъде от изход към вход, изход към вход и т.н.
Ако приемем, че транзисторитре са 2SC945, и по новата схема не се връзват нещата. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 16:44 Заглавие: |
|
|
Ако тия транзистори бяха pnp, има известна логика в схемата - както е дадена във втория вариант, свързани с обща база.
Едно бързо замерване с мултицета какво ще покаже?  _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 16:45 Заглавие: |
|
|
Има вариант за Вч усилвател със замасена база, в руска военна станция съм го гледал и се чудех какво става 1 час но си беше така вързан.То това си е обща база.Което за вч усилвател е добър режим  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 19:00 Заглавие: |
|
|
| Стана ясно,че стъпалата са с обща база (при тази полярност на захр. напрежение даже трябва да се разменят колекторите с емитерите), но дори и така да е, в тази схема транзисторите са безполезни, понеже сигнала не минава през тях. Входовете на стъпалата са свързани паралелно, а изходите са свободни. Нали за да усилва едно стъпало, сигнала трябва да се подаде на входния електрод и да се снеме от изходния електрод. А тук сигнала се подава на входния електрод и се снема пак от него за да се подаде на следващаото стъпало, при което положението е същото и т.н. Нещо не виждам смисъл от наличието на транзисторите. Най-вероятно са сгрешили платките, но така или иначе са решили да си продадат стоката. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 02, 2009 15:16 Заглавие: |
|
|
Във втория вариант на схемата как се осигурява работната точка на транзисторите? Не виждам никаква логика базата и колектора да са свързани по постоянен ток...
Това предавател ли е? И ant. е изход, нали?
Ако транзисторите са PNP (на втората схема) изглежда малко по-смислено... _________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 02, 2009 18:57 Заглавие: |
|
|
Каквото и да кажете за схемата време е да извика някой ...
-Кралят е гол !!!! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 02, 2009 20:40 Заглавие: |
|
|
| Акцента ми е не за свързването на транзистора, работни точки и т.н., а за свързването на стъпалата по между им. |
|
|
 |
|