Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Самоделни НЧУ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ganevec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: русе

МнениеПуснато на: Съб Мар 14, 2009 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз да се запиша със 4хTDA 7294 на захранване +/- 45в снимки като завърша кутията
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bojitchko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

dobrix написа:
Надявам се да покажете и фантазия и прагматизъм!

Ами то си има име - любителски. Very Happy
Върнете се в началото
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: strajica

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 9:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето го и моето творение:) изработено2006-та година.
Изпълнен с EL84 и 6H8C ,кенотронно захранване с 5Ц3С , отделни трафове за отопление и анодно за всеки канал отделни намотки . По схема "Loftin-White" .

Досега си го слушам всеки ден и си ми харесва как звучи.
Колонките са двоен бас рефлекс с FRS8 нa visaton.
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Супер!

Само да вметна - като гледам как си си играл да изработиш дървените кутии от дебели плоскости -

пробвай с ламинат (да, най-обикновен подов ламинат 7-8мм), става чудесно, и ще тежи по-малко Wink
Em1l
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Моят усилвател DIY изработка от мен 2 Съжалявам нямам снимки.Начинаещ съм знам че кутията и всичко устанало според вас не става.Но на мен ми харесва засега
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам как свирят,но на външен вид изглеждат много добре.Особено ламповите.Пък може и за нощни лампи да се ползват Smile
Върнете се в началото
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: strajica

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами самите кутии на стъпалата са наравени от 2 см орехне бешемн игра с подходящи инструменти.кутията на захранването е от пдч фурнировано и баицвано да е в тон с стъпалата Smile
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Много готин дивайс, носталгичен, като го гледам си спомням времето когато още нямаше заведението "Кристал" и в техникума правехме лабораторни упражнения с лампи. Ходихме на практика в завод "Електроника" и за пръв път се срещнахме с германиевите трикраки транзисторчета. И мераклиите си отнасяха по някоя и друга бройка скрита в чорапите.... Embarassed
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Да запиша участие и в тази тема.
Малко история- подариха ми стари колони UNITRA с внушителен обем около 80-100 литра и оригинални 12 инчови говорители с изгнили гофри. Взех решение, стегнах ги и понеже децата навлизат в купонджийска възраст си казах:-ще добавя и един усилвател, та да се направи комплекта. Отдавна се канех да пробвам кита с TDA7294.
Опираме до кутия- вече ме мързи, особено за нещо, което не се знае дали ще го ползвам. Огледах се на “бунището”( мазето) и погледа ми привлече един стар касетен дек “Sony” с повредена механика и разни други скапани неща, но с идеална кутия- от времето когато дори японците ползваха дебела тенекия за изработката на техниката си. Следва изкорубване, закриване на отвора за касетата с подходяща тенекийка ( има още малко за закриване) и следва “пълненето” на кутията.
http://www.foto.bg/data/500/medium/Amp_2.JPG
На същото “бунище” изскочи подходящ траф, мотан от мен преди около 20 г. и даващ 2 по 33 волта на изхода.
http://www.foto.bg/data/500/medium/Traf.jpg
След изправяне и филтрация с по 10000 микрофарада кондензатори вторичното напрежение на празен ход достигна 45 волта. За съжаление на времето не съм предвидил вторична намотка за захранване на предусилвателните вериги и затова се наложи да добавя втори траф с отделни изправители и стабилизатори. Индикаторите на дека изглеждаха прекрасно ( обичам стрелките ) затова направих с тях логаритмичен индикатор а към него добавих пиков със светодиоди- те си бяха оригинални на дека. От дънната платка на дека използвах потенциометрите, микрофонен усилвател и едно предусилватело стъпало което само преработих за моите цели. Останалата част от платката изрязах и хвърлих.
http://www.foto.bg/data/500/medium/Platka_.JPG
Крайните стъпала от посочения вече кит- поставих на подходящи радиатори и понеже са монтирани вътре в кутията реших да добавя вентилатор. За да не ми “бръмчи” постоянно му направих управление на оборотите от температурата по известната руска схема с 1 транзистор и 3-4 елемента и последвалите изпитания показаха, че тя работи перфектно.
http://www.foto.bg/data/500/medium/power_amp.JPG
Така изглежда целия усилвател:
http://www.foto.bg/data/500/medium/inside3.JPG
Какво даде усилвателя:
Максимална изходна мощност- до видимо започване на ограничението на осцилоскоп– 2 по 85 вата / 4 ома.
Нелинейни изкривявания под 0,1% до 75 вата.
Честотна характеристика -6 децибела на 20 херца и ще трябва да слагам по-големи прехвърлящи кондензатори ( някога).
Започнаха тестовете на усилвателя ( и колоните )и след около 15 минути комшийката звънна и помоли ( настоятелно ) да намаля музиката, защото я заболяла главата.
Същинските тестове се пренесоха в едно производствено помещение, от което аз излязох защото не се стои дълго време и продължиха около 2 часа докато се скъсаха мустаците и на свата баса на колоните. За това време усилвателя показа отличен температурен режим на работа с направеното от мен охлаждане( затова ви го препоръчвам горещо) .
Сега ми остава да реша как да му огранича малко мощността, защото колоните явно не издържат тази.
Very Happy Е-е-е, то стана цял разказ! Razz
Върнете се в началото
Дилян_93
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Русе

МнениеПуснато на: Нед Мар 15, 2009 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Евала gakal Very Happy - много яко се е получило Exclamation
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 3 от 9

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети