|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 14, 2009 17:11 Заглавие: |
|
|
| И аз да се запиша със 4хTDA 7294 на захранване +/- 45в снимки като завърша кутията |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bojitchko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 0:05 Заглавие: |
|
|
| dobrix написа: | | Надявам се да покажете и фантазия и прагматизъм! |
Ами то си има име - любителски.  |
|
|
 |
TDA2040 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 9:53 Заглавие: |
|
|
Ето го и моето творение:) изработено2006-та година.
Изпълнен с EL84 и 6H8C ,кенотронно захранване с 5Ц3С , отделни трафове за отопление и анодно за всеки канал отделни намотки . По схема "Loftin-White" .
Досега си го слушам всеки ден и си ми харесва как звучи.
Колонките са двоен бас рефлекс с FRS8 нa visaton. _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 13:11 Заглавие: |
|
|
Супер!
Само да вметна - като гледам как си си играл да изработиш дървените кутии от дебели плоскости -
пробвай с ламинат (да, най-обикновен подов ламинат 7-8мм), става чудесно, и ще тежи по-малко  _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
Em1l Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 13:47 Заглавие: |
|
|
| Моят усилвател DIY изработка от мен 2 Съжалявам нямам снимки.Начинаещ съм знам че кутията и всичко устанало според вас не става.Но на мен ми харесва засега |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 13:52 Заглавие: |
|
|
Не знам как свирят,но на външен вид изглеждат много добре.Особено ламповите.Пък може и за нощни лампи да се ползват  |
|
|
 |
TDA2040 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 14:23 Заглавие: |
|
|
Ами самите кутии на стъпалата са наравени от 2 см орехне бешемн игра с подходящи инструменти.кутията на захранването е от пдч фурнировано и баицвано да е в тон с стъпалата  _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 17:35 Заглавие: |
|
|
Много готин дивайс, носталгичен, като го гледам си спомням времето когато още нямаше заведението "Кристал" и в техникума правехме лабораторни упражнения с лампи. Ходихме на практика в завод "Електроника" и за пръв път се срещнахме с германиевите трикраки транзисторчета. И мераклиите си отнасяха по някоя и друга бройка скрита в чорапите....  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 18:53 Заглавие: |
|
|
Да запиша участие и в тази тема.
Малко история- подариха ми стари колони UNITRA с внушителен обем около 80-100 литра и оригинални 12 инчови говорители с изгнили гофри. Взех решение, стегнах ги и понеже децата навлизат в купонджийска възраст си казах:-ще добавя и един усилвател, та да се направи комплекта. Отдавна се канех да пробвам кита с TDA7294.
Опираме до кутия- вече ме мързи, особено за нещо, което не се знае дали ще го ползвам. Огледах се на “бунището”( мазето) и погледа ми привлече един стар касетен дек “Sony” с повредена механика и разни други скапани неща, но с идеална кутия- от времето когато дори японците ползваха дебела тенекия за изработката на техниката си. Следва изкорубване, закриване на отвора за касетата с подходяща тенекийка ( има още малко за закриване) и следва “пълненето” на кутията.
http://www.foto.bg/data/500/medium/Amp_2.JPG
На същото “бунище” изскочи подходящ траф, мотан от мен преди около 20 г. и даващ 2 по 33 волта на изхода.
http://www.foto.bg/data/500/medium/Traf.jpg
След изправяне и филтрация с по 10000 микрофарада кондензатори вторичното напрежение на празен ход достигна 45 волта. За съжаление на времето не съм предвидил вторична намотка за захранване на предусилвателните вериги и затова се наложи да добавя втори траф с отделни изправители и стабилизатори. Индикаторите на дека изглеждаха прекрасно ( обичам стрелките ) затова направих с тях логаритмичен индикатор а към него добавих пиков със светодиоди- те си бяха оригинални на дека. От дънната платка на дека използвах потенциометрите, микрофонен усилвател и едно предусилватело стъпало което само преработих за моите цели. Останалата част от платката изрязах и хвърлих.
http://www.foto.bg/data/500/medium/Platka_.JPG
Крайните стъпала от посочения вече кит- поставих на подходящи радиатори и понеже са монтирани вътре в кутията реших да добавя вентилатор. За да не ми “бръмчи” постоянно му направих управление на оборотите от температурата по известната руска схема с 1 транзистор и 3-4 елемента и последвалите изпитания показаха, че тя работи перфектно.
http://www.foto.bg/data/500/medium/power_amp.JPG
Така изглежда целия усилвател:
http://www.foto.bg/data/500/medium/inside3.JPG
Какво даде усилвателя:
Максимална изходна мощност- до видимо започване на ограничението на осцилоскоп– 2 по 85 вата / 4 ома.
Нелинейни изкривявания под 0,1% до 75 вата.
Честотна характеристика -6 децибела на 20 херца и ще трябва да слагам по-големи прехвърлящи кондензатори ( някога).
Започнаха тестовете на усилвателя ( и колоните )и след около 15 минути комшийката звънна и помоли ( настоятелно ) да намаля музиката, защото я заболяла главата.
Същинските тестове се пренесоха в едно производствено помещение, от което аз излязох защото не се стои дълго време и продължиха около 2 часа докато се скъсаха мустаците и на свата баса на колоните. За това време усилвателя показа отличен температурен режим на работа с направеното от мен охлаждане( затова ви го препоръчвам горещо) .
Сега ми остава да реша как да му огранича малко мощността, защото колоните явно не издържат тази.
Е-е-е, то стана цял разказ!  |
|
|
 |
Дилян_93 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 15, 2009 22:05 Заглавие: |
|
|
Евала gakal - много яко се е получило  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|