| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 22:00 Заглавие: Регулатор на осветление |
|
|
| Необходима ми е идея как да направя регулатор на осветление, но с постепенно регулиране-колкото по-тъмно става, толкова по-силно да светва лампата. Схемата ще ползвам за напрежение 12V. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 18, 2009 15:31 Заглавие: Re: Регулатор на осветление |
|
|
Първо помисли за датчика дето ще ти гледа светлината пък после мисли за схема ) |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 18, 2009 17:13 Заглавие: |
|
|
| Предполагам, че ще е фоторезистор. Най-логично ми се струва... Май ще опитам по трудния начин-с АЦП и ПИК... Намерих някаква елементарна схема с транзистори, но ми се струва, че ще работи неустойчиво и ще се ориентирам към ПИК. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 18, 2009 17:35 Заглавие: |
|
|
Няма начин да работи устойчиво ако не е с ПИК!
Как ли са се оправяли хората преди Господ да им даде ПИК-овете? |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 18, 2009 21:34 Заглавие: |
|
|
| Сложи няколко датчика с различна настройка.Ще светва на степени според броя на датчиците.Например 4-фото съпротивления и един четворен ОУ с един изход. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 18, 2009 22:59 Заглавие: |
|
|
Забележката за ПИК-а не е много удачна в дадения случай, защото премълчах това, но по задание, това е малко по-сложна система, в която има компресор и сензор за налягане. Тук са и светодиодни групи, които трябва да променят силата си на светене и много малко място за монтиране на електрониката.
mitcd има интересно решение и ще видя как мога да го оползотворя. Всъщност, би покрило голяма част от заданието, ако не е силно ограниченото място.
Пускам цялото задание, пък който има по-добро решение от ПИК-а, нека дава схемата!
При осветяване на уреда, светодиодите на него(това са лампите, всъщност) намаляват силата си на светене, а при затъмняване-светват по-силно. Едновременно с това се включва и малко компресорче за 12V, което спира при подаване на сигнал от сензор за налягане. Като при пълна тъмнина налягането трябва да е 150 mmHg, а при максимална осветеност - 0 mmHg. За испускане на налягането в обратния процес се използва електромагнитен вентил. Целият обхват от 0 до 150 mmHg е разделен на 16 еднакви интервала от по 10 mmHg, така че има 16 възможности за стойностите на налягането в системата. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 18, 2009 23:07 Заглавие: |
|
|
Съвсем груба идея: операционен усилвател, на входа делител с постоянен резистор и фоторезистор. Изхода - управлява транзистор, който регулира лампата. Няма най-вероятно да стане с един ОУ, защото ще ти се наложи да инвертираш или мащабираш, ама все трябва да стане.
P.S. Писали сме едновременно, последното уточнение сега го видях, но не мога да разбера - има ли връзка между работата на компресора и силата на светене, или тя зависи само от силата на околното осветление? Ако трябва и компресорът да поддържа определено налягане в зависимост от осветеността, задачата става малко по различна, мисля си, че най-малко датчика трябва да е аналогов, а вентила - пропорционален. А за такива малки налягания и датчика и вентила май ще са проблем  |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 19, 2009 0:26 Заглавие: |
|
|
| Реално и налягането и силата на светене на диодите зависят от околното осветление. Намерил съм подходящ компресор и вентил. Проблемът е управлението. А и датчикът за налягане не е за пренебрегване. В момента издирвам някакъв като тези в апаратичетата за кръвно, ама нещо не намирам... Доколкото съм се ровил в такива уредчета, там сигналът от датчика отива на операционен усилвател, а после в процесорчето. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 19, 2009 10:06 Заглавие: |
|
|
Обмисли малко по-друг вариант на реализация като цяло: струва ми се, че с управление на компресора трудно ще постигнеш поддържане на налягането (което, доколкото рзбирам, е основната цел). По-добре е компресорът да работи постоянно /или периодично/ и да осигурява едно постоянно налягане на входа на системата, а регулирането да става с два клапана - един нагнетяващ и един разтоварващ. Потърси в Гугъла "I/P transmitter", "I/P transducer" или казано на български преобразувател ток-налягане. Такъв е принципа при тях. Ако не е необходимо ти изцяло да изработиш системата, може да използваш готов и за теб да остане да направиш регулирането в зависимост от осветлението, което ми се струва по-лесната част от заданието. Работил съм с такива регулатори - вход 4-20 мА /или напреженов/, изход - определен диапазон на налягането; работят перфектно. Друг е въпросът за цената
А и тези 200 мБар налягане Работил съм и с такива датчици за налягане - ползват се за вискозиметри - ама и там ценоразписа е мама мия.
P.S. За датчика май няма да е толкова зле виж това - най-ниския диапазон на входното налягане е 0-0,2 Бара. |
|
|
 |
Няголов Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 19, 2009 21:50 Заглавие: |
|
|
| На ремето правих нещо подобно с една чешка ИС,мисля,че беше МАА436,тя е за управление на триак,ако те интересува мога да се поразровя ? |
|
|
 |
|