Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регулатор на осветление

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 22:00    Заглавие: Регулатор на осветление Отговорете с цитат

Необходима ми е идея как да направя регулатор на осветление, но с постепенно регулиране-колкото по-тъмно става, толкова по-силно да светва лампата. Схемата ще ползвам за напрежение 12V.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 15:31    Заглавие: Re: Регулатор на осветление Отговорете с цитат

Първо помисли за датчика дето ще ти гледа светлината пък после мисли за схема Smile)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 17:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам, че ще е фоторезистор. Най-логично ми се струва... Май ще опитам по трудния начин-с АЦП и ПИК... Намерих някаква елементарна схема с транзистори, но ми се струва, че ще работи неустойчиво и ще се ориентирам към ПИК.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма начин да работи устойчиво ако не е с ПИК! Laughing
Как ли са се оправяли хората преди Господ да им даде ПИК-овете?
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложи няколко датчика с различна настройка.Ще светва на степени според броя на датчиците.Например 4-фото съпротивления и един четворен ОУ с един изход.
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Забележката за ПИК-а не е много удачна в дадения случай, защото премълчах това, но по задание, това е малко по-сложна система, в която има компресор и сензор за налягане. Тук са и светодиодни групи, които трябва да променят силата си на светене и много малко място за монтиране на електрониката.
mitcd има интересно решение и ще видя как мога да го оползотворя. Всъщност, би покрило голяма част от заданието, ако не е силно ограниченото място.
Пускам цялото задание, пък който има по-добро решение от ПИК-а, нека дава схемата! Wink
При осветяване на уреда, светодиодите на него(това са лампите, всъщност) намаляват силата си на светене, а при затъмняване-светват по-силно. Едновременно с това се включва и малко компресорче за 12V, което спира при подаване на сигнал от сензор за налягане. Като при пълна тъмнина налягането трябва да е 150 mmHg, а при максимална осветеност - 0 mmHg. За испускане на налягането в обратния процес се използва електромагнитен вентил. Целият обхват от 0 до 150 mmHg е разделен на 16 еднакви интервала от по 10 mmHg, така че има 16 възможности за стойностите на налягането в системата.
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 23:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Съвсем груба идея: операционен усилвател, на входа делител с постоянен резистор и фоторезистор. Изхода - управлява транзистор, който регулира лампата. Няма най-вероятно да стане с един ОУ, защото ще ти се наложи да инвертираш или мащабираш, ама все трябва да стане.
P.S. Писали сме едновременно, последното уточнение сега го видях, но не мога да разбера - има ли връзка между работата на компресора и силата на светене, или тя зависи само от силата на околното осветление? Ако трябва и компресорът да поддържа определено налягане в зависимост от осветеността, задачата става малко по различна, мисля си, че най-малко датчика трябва да е аналогов, а вентила - пропорционален. А за такива малки налягания и датчика и вентила май ще са проблем Rolling Eyes
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 19, 2009 0:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Реално и налягането и силата на светене на диодите зависят от околното осветление. Намерил съм подходящ компресор и вентил. Проблемът е управлението. А и датчикът за налягане не е за пренебрегване. В момента издирвам някакъв като тези в апаратичетата за кръвно, ама нещо не намирам... Доколкото съм се ровил в такива уредчета, там сигналът от датчика отива на операционен усилвател, а после в процесорчето.
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Мар 19, 2009 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Обмисли малко по-друг вариант на реализация като цяло: струва ми се, че с управление на компресора трудно ще постигнеш поддържане на налягането (което, доколкото рзбирам, е основната цел). По-добре е компресорът да работи постоянно /или периодично/ и да осигурява едно постоянно налягане на входа на системата, а регулирането да става с два клапана - един нагнетяващ и един разтоварващ. Потърси в Гугъла "I/P transmitter", "I/P transducer" или казано на български преобразувател ток-налягане. Такъв е принципа при тях. Ако не е необходимо ти изцяло да изработиш системата, може да използваш готов и за теб да остане да направиш регулирането в зависимост от осветлението, което ми се струва по-лесната част от заданието. Работил съм с такива регулатори - вход 4-20 мА /или напреженов/, изход - определен диапазон на налягането; работят перфектно. Друг е въпросът за цената Sad
А и тези 200 мБар налягане Surprised Работил съм и с такива датчици за налягане - ползват се за вискозиметри - ама и там ценоразписа е мама мия.
P.S. За датчика май няма да е толкова зле виж това - най-ниския диапазон на входното налягане е 0-0,2 Бара.
Върнете се в началото
Няголов
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Силистра

МнениеПуснато на: Чет Мар 19, 2009 21:50    Заглавие: Отговорете с цитат

На ремето правих нещо подобно с една чешка ИС,мисля,че беше МАА436,тя е за управление на триак,ако те интересува мога да се поразровя ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети