Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Цветомузиката на МК

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
noTHD
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 15:36    Заглавие: Цветомузиката на МК Отговорете с цитат

Имам проблем с подкарването на тази УЖАСНА схема.Всички части са нови и измерени с мултицет преди да се запоят,дори и кондензаторите са мерени.Но като я пусна просто нищо не става,нито нищо гори,нито лампите светят.Точката със 2.5В от схемата си е точна,волтажа е точно толкова.Окъсявам колектора и емитера на транзисторите-пак нищо.Окъсявам краче 7 и 8 на интегралата - пак нищо.Меря краче 4 и маса на интегралата има си ги 5-те волта захранване.Изключвам и меря пак тиристорите-здрави са.
катод -гейт - няколко ома
катод -анод и гейт анод - безкрайност.Поне аз знам,че така са здрави.
При мен особенното е друго,трафчето ми не пасва за тази платка,намерил съм си началата и крайщата на трафа и съм го свързал с мост за да стане схемата и заради това премествам и емитерите на транзисторите в другата точка на греца и мисля че пак трябва да работи.Ето разликите в схемите:
http://store4.data.bg/powerr/Color_shema.JPG това е промяната

а оригинала си е тук: http://www.constructor.bg/mk/Color_main.htm
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 16:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
намерил съм си началата и крайщата на трафа и съм го свързал с мост за да стане схемата

Rolling Eyes аз нищо не разбрах
Екатерин
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 16:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата, меко казно малко си пообъркал.
Ако червените линии са промените които си направил, няма нищо да стане. Подаваш 220~ на едното рамо на греца обаче а другия карй според промените ти виси. Ако пробваш и него да подадеш някъде вече ще гръмне.
Върнете се в началото
noTHD
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 17:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Carl_Cox, по принцип трябва да свържеш края на първичната с началото на вторничната в тая схема и предварително трябва да ги намериш,така че от началото на първичната до края на вторичната да имаш 220 + 9 волта а не 220 - 9 В.
Екатерин, А екатрин май ти нещо не си разбрал промените,греца не виси,ако висеше нямаше да имам 5Волта на интегралата,греца си работи и след стабилизатора си имам колкото трябва.Аз не режа нищо по греца,просто премествам пистата с емитерите на транзисторите от едното рамо на греца на другото,а иначе тои греца и 2-те му рамена са си свързани кадето трябва.Червеният хикс е само за пистата на емитерите на транзисторите , т.е преди точката на греца ,а не за цялата линия.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 20:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо ги местиш? Така ще им обърнеш поляритете на захранването.
Върни оригиналното свързване. Ако не работи както трябва свържи първичната намотка към другия край на вторичната и нищо повече не пипай.
Тук имаше вече такава тема и там беше обяснено как да се провери дали правилно са свързани намотките.
Ето я (използвай търсачката преди да питаш):
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=50795&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F6%E2%E5%F2%EE%EC%F3%E7%E8%EA%E0+%EC%EA&topicshow=%C2%FA%EF%F0%EE%F1%20%E7%E0%20%F6%E2%E5%F2%EE%EC%F3%E7%E8%EA%E0
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
noTHD
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

абе вие май за малоумен ме взехте,тази тема я четох 200 пъти преди да пусна моята знам как да определя как да е вързан трафа.Ако вържа първичната с другия край на вторичната между НАЧАЛТО на първичната и на КРАЯ на вторичната ще стане,220 - 9 В а сега ми е 220 + 9 а то точно така трябва да е ,така,че моста на трафа е верен.
А колкото до емитерите на транзисторите,защо ги местя:защото при мен трафа е различно вързан (но все пак правилно).Тази писта трябва да е вързана на края на вторичната която пък да е вързана за края на пъвричната.По оригинал това е така и без да местиш нищо,но при мен с този различен траф трябва да я преместя за да се получи така.Иначе в моя случей ако не я преместя става така,че емитера е вързан само на края на първичната и толкова без вторичната , ако се загледаш в схемата ще го забележиш.

Как ще обърна поляритет от точка с променлив ток не ми е ясно само.А и Uce на транзисторите ми е 6.3В ,какви обратни полярности?
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
тази тема я четох 200 пъти

Още 200 !!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 10, 2009 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

noTHD, чети пак но не само тази тема.
Трябва да почнеш доста по-отдалече за да си изясниш основни неща.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети